Bakan Yardimcilari Hakkari'deki Maden Alanlarinda Incelemelerde Bulundu

Hakkari’nin en köklü maden sirketlerinin girisimiyle kurulmasi planlanan ‘Çinko Izabe Tesisi’ için kente gelen Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Çetin Ali Dönmez ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardimcisi Seref Kalayci, yerin 400 metre altinda incelemelerde bulundu.

Bakan Yardimcilari Hakkari'deki Maden Alanlarinda Incelemelerde Bulundu
Dün Yüksekova’ya gelen Dönmez ve Kalayci, Selahaddin Eyyubi Havalimaninda Vali ve Belediye Baskan Vekili Idris Akbiyik, Vali Yardimcisi ve Il Özel Idaresi Genel Sekreteri Tevfik Kumbasar, Il Jandarma Komutani Tuggeneral Ahmet Kavukçu, Il Emniyet Müdürü Salavat Mete Pinar, DAKA Genel Sekreteri Halil Ibrahim Güray, AK Parti Il Baskani Abdulmuttalip Özbek ile Sanayi ve Teknoloji Il Müdürü Murat Koca tarafindan karsilandi. Karayoluyla kent merkezine geçen Dönmez ve Kalayci, Vali Akbiyik’i makaminda ziyaret etti. Ardindan Hakkari-Çukurca kara yolunda üretim yapan Meskan Ölmez Madencilige giden bakan yardimcilari, bölgedeki kursun ve çinko ocaklarinda inceleme yapti. ATV araçlariyla maden galerilerine inen bakan yardimcilari, yerin 400 metre altinda incelemelerde bulundu.

Ziyaretleriyle ilgili bir açiklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardimcisi Seref Kalayci, “Bugün insanoglu çagdas medeniyet seviyesine madenleri isleyerek ulasmistir. Hayatimizin her alaninda madenlerle içli disliyiz. Kullandigimiz otomobilden, bilgisayar ve cep telefonundan tutun içinde bulundugumuz binalara kadar her sey aslinda madenden yapilmis” dedi.



“Hakkarili madenciler ‘Izabe Tesisi’ kurmak istiyor”

Kentteki köklü maden isletmecilerinin “Çinko Izabe Tesisi” kurmak istediklerini animsatan Kalayci, “Bugün Meskan Ölmez Madenciligin çinko maden tesisini ziyaret ettik. Oldukça güzel bir ocak. Gerek çevreye saygisindan dolayi gerek is sagligina verdigi önemden ve gerekse de madenin zenginligi anlaminda çok iyi bir maden. Gelis sebebimiz izabe yatirimi yapmak istiyorlar. Bu izabe tesisi için bizi bilgilendirmek istediler. Bizde memnuniyetle davetlerine icabet ettik. Gördüklerimiz karsisinda da gurur duyduk” ifadelerini kullandi.

“Ülkede madencilige önem vermemiz gerekiyor”

“Türkiye; tarimi, madenciligi ve turizmi ihmal edemez” diyen Kalayci ise madencilikte hiç kimseye muhtaç olmadigimizi belirterek, “Arayacagiz, bulacagiz ve isleyecegiz. Nihai ürün haline getirecegiz. Tipki tarimda oldugu gibi kimseye muhtaç degiliz. Kendi topraklarimizda en iyi tarimi ve turizmi yapacagiz. Bu bakimdan ülkemizde madencilige farkli bir önem vermemiz gerekiyor” diye konustu.

Maden sirketine ait flotasyon tesisini de gezerek islenen madenler hakkinda bilgi alan Dönmez ve Kalayci, madencilerle basina kapali toplanti yapti. Toplantida sunum yapan Ölmez Madencilik CEO’su Azat Ölmez ve maden mühendisleri, bölgedeki rezervler hakkinda detayli bilgiler aktardi.

Heyet daha sonra Sine Jandarma Yol Kontrol Noktasinda nöbet tutan askerleri ziyaret edip bir süre sohbet etti.
Kaynak: İHA