1.Sinif Atik Getirme Merkezi Açildi

Seyhan Belediyesince tamamlanan ve bölgede tek olma özelligini tasiyan 1. Sinif Atik Getirme Merkezi açildi. Merkezde 14 çesit atik toplanarak yeniden degerlendirilebilecek.

1.Sinif Atik Getirme Merkezi Açildi
Sakirpasa Mahallesinde tamamlanan 1. Sinif Atik Getirme Merkezinin açilisina Baskan Akif Kemal Akay’in yani sira, meclis üyeleri, Adana Tabip Odasi Baskani Uz. Dr. Selahattin Mentes, belediye bürokratlari, atik sektörünün bilesenleri ile mahalle halki katildi.

Seyhan Belediye Baskani Akif Kemal Akay, tesisin açilis töreninde yaptigi konusmada, çagin en önemli sorunlarindan bir tanesinin atik sorunu olduguna dikkat çekti.

Atiklari yeniden degerlendirmenin önemine isaret eden Baskan Akay, "Bugün bir kagidin elde edilmesi için çokça agaç kesilmesi lazim. Oysa kagidin yeniden kullanilmasi çok sayida agacin kesilmesini önleyecek. Dolayisiyla olumlu çevresel bir sürü etkiyi de beraberinde getirecek” dedi.

Baskan Akay söyle devam etti:

“Artik bu atiklari sistemli olarak toplamak mecburiyetindeyiz. Atiklar ayristirarak toplandigi zaman mutlaka çok daha yararli olarak geri dönüsüme araç olacak. Bugün burada bölgede tek olan 1. Sinif Atik Getirme Merkezini açiyoruz. Bunun yaninda Adana, İçel ve Osmaniye bölgesinde “Sifir Atik” belgesini de bizden baska henüz alan olmadi. Atiklari ayristirarak toplamanin yaninda Pazar atiklarini da 2 yildir topluyor ve kompost üretiminde kullaniyoruz. Belediye olarak mümkün oldugu kadar kullandigimiz malzemeleri yeniden kullanmak “kullan, ayristir, degerlendir ve yeniden kullan” sloganiyla kaynaklarimizi büyük ölçüde yeniden degerlendirmis oluyoruz. Israftan kaçinmis oluyoruz.”

"Mobil merkezimizle nitelikli atik topluyoruz"

Seyhan Belediyesi olarak kurduklari mobil sistemle “nitelikli atik” topladiklarini aktaran Baskan Akif Kemal Akay, “Mobil atik merkezimiz var. Bilgisayar sistemi içerisinde toplanan atiklarin bizlere bildirilmesiyle temiz olarak topluyoruz. Bugüne kadar temiz ve nitelikli olarak 20 bin kilo atik toplandi. Eczacilar Odasi ile yaptigimiz isbirligi ile kullanma tarihi geçmis atik ilaç olarak da 3 tonun üzerinde tibbi atik toplandi ve tasnif edilerek imha edildi. Bunun tüm topluma yayilmasi gerekiyor. Atik toplama yayildigi takdirde ciddi anlamda tasarrufta bulunacagiz. Bunu sagladigimizda ülkemize gönderilmeye çalisilan niteliksiz atiklardan kurtulmus olacagiz” diye konustu.

Konusmalarin ardindan Baskan Akay ve katilimcilar bir süredir faaliyette olan “1. Sinif Atik Getirme Merkezi”nin resmi açilisini yapti. Merkezde endüstriyel degeri olan 14 çesit atik grubu toplanarak ekonomiye yeniden kazandirilacak.
Kaynak: İHA