Tarihi Mazlum Aga Hamam Yikiliyor

Kars’ta 18. Yüzyilda yaptirilan ve Osmanli Mimarisinin en belirgin örnegi olan Mazlum Aga Hamami ilgisizlikten yikiliyor.

Tarihi Mazlum Aga Hamam Yikiliyor
Merkez Sukapi Mahallesi’nde bulunan ve yillarca Karslilara hamam olarak hizmet veren Mazlum Aga Hamami geçen süre içerisinde kaderiyle bas basa birakildi.

Geçmiste dönemin Belediye Baskani Naif Alibeyoglu tarafindan restore edilerek Sanat Merkezi olarak Karslilara hizmet veren tarihi hamam, Alibeyoglu’ndan adeta sessizlige büründü. Sanat Merkezi olarak hizmet verdigi dönemlerde her gün yüzlerce yerli ve yabanci turisti agirlayan tarihi hamamdan geriye sadece 4 duvari kaldi. Içerisinde bulunan heykellerin kirildigi, duvar sivalarinin döküldügü hamam kisa sürede koruma altina alinmadigi takdirde yikilarak tarihinin karanliginda yerini alacak.

“Mazlum Aga Hamami”

18. yüzyilda yapilan hamam Osmanli mimarisinin en belirgin örneklerindendir. Dikdörtgen planli ve iki kubbeli olarak düzgün kesme bazalt tasindan yapilan hamamin iç mekanindaki sagir kemeler ve nis süslemeleri dikkat çekicidir. Tasinmaz tescil edilerek koruma altina alinmistir.
Kaynak: İHA