Tahil Sevkiyati Üssü Istanbul'da Açildi

Ukrayna’dan yapilacak olan tahil sevkiyatina Istanbul’da tahil sevkiyati üssü açildi. Açilista konusta Milli Savunma Bakani Hulusu Akar, “Bu merkez, girisime dâhil olacak ticari gemilerin kaydini ve takibini yapacak, uydu internet ve diger muhabere vasitalari ile ticari gemilerin intikalini teknik olarak takip edecek. Mayin temizleme ihtiyaci olursa taraflarca mutabik kalinacak sekilde planlama yapilacaktir” dedi.

Tahil Sevkiyati Üssü Istanbul'da Açildi
Ukrayna’dan yapilacak olan tahil sevkiyatina iliskin geçtigimiz Cuma günü Istanbul’da tarihi imzalar atilmisti. Tarihi anlasmanin ardindan Istanbul’da Milli Savunma Üniversitesi içerisinde Müsterek Koordinasyon Merkezi kuruldu. Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birlesmis Milletler(BM) yetkililerinin yer aldigi merkezin açilisini Milli Savunma Bakani Hulusi Akar gerçeklestirdi.

Açilista konusan Bakan Akar, katilimcilari Türkçe, Ingilizce, Rusça ve Ukraynaca selamladi.

“Müsterek Koordinasyon Merkezi 23 Temmuz itibariyla hazirlik çalismalarina baslamistir”

Rusya ve Ukrayna arasinda yasanan çatisma, enerji ve gida krizi riskini arttigina dikkat çeken Bakan Akar, “Dünyadaki tahil arzinin yaklasik üçte biri Rusya Federasyonu ve Ukrayna tarafindan saglanmaktadir. Ukrayna’dan çikarilamayan tahil sorununun devam etmesi, basta Ortadogu ve Afrika olmak üzere küresel anlamda hem açlik hem de düzensiz göç nedeniyle ciddi bir güvenlik riski de olusturmaktadir. Dolayisiyla Ukrayna limanlarinda bekleyen 25 milyon tondan fazla tahilin güvenli bir sekilde, kisa zamanda ihtiyaç sahibi ülkelere sevki için denizde bir koridor olusturulmasi zarureti dogmustur. Türkiye; Cumhurbaskanimizin Recep Tayyip Erdogan, sayin Putin ve sayin Zelenski ile görüsmeleri dogrultusunda sorunun çözümü için bir inisiyatif almistir. Bu çerçevede Bakanlar seviyesinde de birçok görüsme yapilmis; bu görüsmelerde kirmizi hat teskili kararlastirilmistir. Bu karar dogrultusunda Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Türkiye tarafindan birer general görevlendirilmis; görevlendirilen bu özel temsilciler vasitasiyla yogun temaslar yürütülmüstür. Bu temaslar sonucunda 13 Temmuz’da Istanbul Kalender Kasri’nda ilk kez dörtlü toplanti icra edilmis, toplantida genel prensipler üzerinde mutabik kalinmistir. Bu uzun ve mesakkatli çalismalar; bazi ülkelerin gösterdikleri farkli yaklasimlara ragmen, sayin Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, sayin Putin, sayin Zelenski ve sayin Guterres’in gösterdikleri irade neticesinde 22 Temmuz’da imzalanan anlasma ile sonuçlanmis; Müsterek Koordinasyon Merkezi Milli Savunma Üniversitesi yerleskesinde 23 Temmuz itibariyla hazirlik çalismalarina baslamistir” dedi.



“Merkez, Türkiye ile birlikte Rusya, Ukrayna ve BM’den 5’er temsilciden olusmakta”

Daha sonra merkezin çalisma ve vazifeleri hakkinda bilgiler veren Bakan Akar “Ukrayna’dan ihraç edilecek tahil ve benzeri gida ürünlerinin Odesa, Çernomorsk ve Yuzni limanlarindan emniyetle denizden nakliyatini saglamaktir. Merkez, asker ve sivil olmak üzere Türkiye ile birlikte Rusya, Ukrayna ve BM’den 5’er temsilciden olusmaktadir. Sahada herhangi bir askeri unsur bulunmamaktadir. Bu merkez, girisime dâhil olacak ticari gemilerin kaydini ve takibini yapacak, uydu internet ve diger muhabere vasitalari ile ticari gemilerin intikalini teknik olarak takip edecek, tüm faaliyetlerini taraf ülkeler ve BM ile koordineli olarak yürütecektir. Ukrayna limanlarindaki yükleme ile Türkiye’deki limanlara varista uygun görülecek mevkilerde, müsterek denetim timleri tarafindan gemilerin kontrolleri yapilacaktir. Mayin temizleme ihtiyaci olursa taraflarca mutabik kalinacak sekilde planlama yapilacaktir. Ancak su asamada bir ihtiyaç bulunmamaktadir. Taraflarca imzalanan belge, 120 gün için geçerli olacak, taraflarin sonlandirma talebi olmadikça da devam edecektir. Bu merkez ayrica Karadeniz’deki tüm ticari gemilerin hareketlerini milli altyapimiz ve diger imkânlarla izleyebilmekte, diger kurum/kuruluslarla birebir görüsebilmektedir. Hali hazirda Ukrayna limanlarindan çikacak ilk tahil yüklü gemilerin hazirlik ve planlamasina devam edilmektedir. Müsterek Koordinasyon Merkezi vasitasiyla yapilacak çalismalarin tüm dünyayi etkileyen gida krizinin asilmasina, özellikle fiyatlarin asagi çekilmesine önemli katkilar saglayacagina inaniyoruz. Bu merkezde çalisan personel, dünyanin gözünün üzerlerinde oldugunun farkinda. Temennimiz, kolektif ve basarili çalismalar ile, Merkezin insani ihtiyaç ve barisa azami katki saglamasi. Dolayisiyla Merkez’de görev alan personelin sorumluluklari büyüktür. Rusya Federasyonu, Ukrayna, Türkiye ve BM’nin degerli temsilcileri; tarihi, insani ve önemli bir misyon üstlenmis durumdadir” dedi.



“Merkez’de yapilacak çalismalar, benzer sekilde enerji krizi ve diger bazi sorunlarin çözümüne de model olabilir”

“Mutabakata taraflarca uyulmasinin arzuladiklarini kaydeden Bakan Akar, “Bu dogrultuda ortaya konulan ortak çalisma iradesi, tüm krizlerin iyi niyet ve diyalogla önlenebilecegini göstermektedir. Nitekim, tüm taraflarin burada görev alacak temsilcilerini anlasmanin imzalanmasinin hemen ertesi günü, ivedilikle Istanbul’a göndermeleri önemli ve samimi bir kararlilik göstergesi olmustur. Bu baglamda Müsterek Koordinasyon Merkezinin yapacagi çalismalarin kalici baris ortamina da zemin hazirlamasini temenni ediyoruz. Biz her firsatta baristan, huzurdan, diyalogdan yana oldugumuzu ifade ettik, ediyoruz. Bu dogrultuda Türkiye olarak tüm Bakanlik ve kurumlarimiz dengeli, itidalli ve kolaylastirici yönde çalismalarini araliksiz sürdürmüstür. Bir an önce ateskesin saglanmasini, gerginligin azaltilmasini ve insani yardimlarin ulastirilmasini hedefliyoruz. Bu süreçte NATO’daki sorumluluklarini da yerine getiren Türkiye’nin durusunun, her iki ülke ile diyalog halinde olmasinin dogrulugu ve önemi bir kez daha ortaya çikmistir. Gida krizinin önlenmesine ve uzmanlara göre gida fiyatlarinin düsmesine katki saglayacak olan bu Merkez’de yapilacak çalismalar, benzer sekilde enerji krizi ve diger bazi sorunlarin çözümüne de model olabilir. Bu merkez ayrica gida krizinin önlenmesi ve Afrika’dan Avrupa ve Türkiye’ye olabilecek düzensiz göçün engellenmesine de katki saglayacaktir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA