(Özel) Bursa'da Ilk Kez Bir Köpek, Hücre Kök Tedavisiyle Sagligina Kavustu

Bursa’da hastalanan bir köpek, ilk kez kök hücre tedavisi ile sagligina kavustu.

(Özel) Bursa'da Ilk Kez Bir Köpek, Hücre Kök Tedavisiyle Sagligina Kavustu
Bursa’da 5 yasindaki Sila isimli labrador cinsi köpek, 3 sene önce atopic dermatit (nedeni belirli olmayan kasinti) hastaligina yakalandi. Sahipleri uzun süre tedavi ettirmek amaciyla birçok klinige basvursa da Sila’nin derdine derman bulunamadi. Son çare olarak uyutulmasi tavsiye edilen Sila’nin sahipleri Nilüfer Belediyesi Hayvan Bakim ve Tedavi Merkezi’ne basvurdu. Burada çalisan veteriner hekimler Dr. Güney Kaya ve Dr. Ayse Yazici egitim aldiklari kök hücre tedavisini Sila’ya uygulamaya karar verdi. Yaklasik bir buçuk aylik süren tedavi sürecinde Sila’dan cerrahi yolla alinan yag dokusu, laboratuar ortaminda 3-4 hafta üretilerek, tekrar köpege geri verildi.

Sila tedaviye olumlu yanit vererek, yüzde 90 sagligina kavustu. Sila’nin ikinci doz kök hücre verilmesinin ardindan belirli periyotlarla kontrolüne devam edilecek.

Nilüfer Belediyesi Hayvan Bakim ve Tedavi Merkezi’nde görevli veteriner hekim Güney Kaya Sila’nin tedavi asamasini anlatti. Kaya, “Bu arkadasimizda atopic dermatit denilen bir rahatsizlik teshisi koyduk. Yaklasik 3 yildir Bursa’da çesitli kliniklere basvurmus ve bir sonuç alinamamisti. Köpegin sahibi de bizim merkezimize birakmak istedi. Diger kliniklerde uyutulmasi tavsiye edilmis. Son çare olarak bize gelince bizde son zamanlarda popüler olan ve bizim alanimizda kendini gelistiren kök hücre tedavisini uygulamaya karar verdik. Hasta sahibi de bu tedavinin denenmesini istedi. Cerrahi uzmanimiz veteriner hekim Ayse Yazici ile beraber kök hücre egitimi aldik. Bizler Bursa’da bunun lisansli kullanicilariyiz. Köpek için basvurumuzu yaptik ve ilgili laboratuardan onay geldi” dedi.

“Köpekten cerrahi yolla alinan yag dokusu, laboratuar ortaminda 3-4 hafta üretilerek, tekrar köpege geri verildi” diyerek sözlerini sürdüren Kaya, “Köpegin tedavisinde büyük asama kaydettik. Ikinci doz uygulamasinda tüylerinin yüzde 90’i geriye geldi. Kasinti sikayetleri büyük oranda azaldi. Su an sagligi geri geldi ve bu bizim için büyük bir sevinç kaynagi oldu. Köpegi geri kazandik, bizler ve sahibi çok mutlu oldu. Tabii, hastaligin ve kök hücre uygulamasinin önemli bir boyutu var. Kök hücre uygulamasi hastalik teshis edildikten sonra normal tedavi seçenekleri çare vermiyorsa denenmesi gerekiyor. Maddi olarak çok pahali ve uygulama ile ilgili soru isaretleri de devam ediyor. Beseri alaninda çok büyük çalismalar yapilmakla birlikte, veteriner tip alaninda bu çalismalar biraz daha geri planda kaliyor. Gelistirilmeye çok açik bir tedavi yöntemi. Biz son çare olarak denenmesi gerektiginden yanayiz” seklinde konustu.

Kök hücresi uygulamasi olarak Nilüfer Belediyesi çatisi altinda ilk kez böyle bir seye imza attiklarinin altini çizen veteriner hekim Güney Kaya, kendileri içinde önemli bir kilometre tasi olduguna dikkat çekti. Kaya, Bursa’da diger veterinerlerin sonuç alamadigi noktalarda danismanlik açisindan yardim edeceklerini ifade etti.

Kaynak: İHA