Hollanda'da Yol Kapatan Çiftçiler Saman Balyalarini Atese Verdi

Hollanda’da hükümetin azot emisyonunu azaltma kararina tepki gösteren çiftçiler, ülkenin farkli noktalarinda yollari trafige kapatti. Apeldoorn kentinde ise saman balyalari atese verildi.

Hollanda'da Yol Kapatan Çiftçiler Saman Balyalarini Atese Verdi
Hollanda’da çiftçiler, hükümetin azot emisyonlarini azaltma planina karsi protestolarini sürüyor. Apeldoorn ve Hengelo gibi büyük sehirlerde sokaklara dökülen çiftçiler, A1, A12, A28, A30, A35 ve A50 otoyollarini kapatti. Bazi noktalarda trafikte aksamalar yasanirken, bazi yerlerde ise trafik neredeyse durma noktasina geldi. Yollara gübre döken çiftçiler, Apeldoorn’da saman balyalarini atese verdi. Ulastirma, Bayindirlik ve Su Yönetimi Genel Müdürlügünden yapilan açiklamada, yol kapatma eylemine son verilmesi çagrisinda bulundu. Açiklamada, "Kapatmalar tehlikeli durumlara ve sikintiya yol açabilir" denildi. Acil servislerden yapilan ortak açiklamada, "Protesto temel bir haktir ve yasalarin sinirlari içinde kaldigi sürece mümkündür" ifadeleri kullanilarak son eylemlerin yol güvenligini ciddi sekilde tehlikeye attigi ve sürücüler için hayati tehlike olusturan durumlara yol açabilecegi vurgulandi.

Hükümet ve çiftçi örgütleri arasinda arabuluculuk yapmak üzere Johan Remkes görevlendirilmisti. Hollanda Tarim ve Bahçecilik Federasyonu LTO, hükümet 2030 yilina kadar azot emisyonlarini yüzde 50 oraninda azaltma taahhüdünde bulundugu sürece hiçbir müzakereye katilmayacagini belirtmisti.
Kaynak: İHA