BUYSAD Baskani Güvenli Gidaya Ulasimin Her Geçen Yil Zorlastigina Dikkat Çekti.

Bursa Yemek Sanayicileri Dernegi (BUYSAD) Baskani Coskun Dönmez, küresel ölçekte yasanan birçok olumsuzlugun dünya genelinde gida krizini tetikledigini belirterek, önlem alinmamasi halinde bu durumun daha kötü sonuçlar dogurabilecegini vurguladi.

BUYSAD Baskani Güvenli Gidaya Ulasimin Her Geçen Yil Zorlastigina Dikkat Çekti.
Coskun Dönmez, yaptigi açiklamada kuraklik, iklim degisikligi, savaslar, küresel düzeyde yasanan enerji fiyatlarindaki artisin yol açtigi gida krizi ve tüm dünyayi etkileyebilecek muhtemel açlik tehlikesi ile ilgili degerlendirmelerde bulunarak alinmasi gereken önlemler üzerinde durdu.Bakan Dönmez, yeterli ve güvenli gidaya erisimde küresel düzeyde sorun yasandigini belirterek, gelecek yillara iliskin felaket senaryolarinin gündeme gelmeye basladigina dikkat çekti.

Birlesmis Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in,Berlin’deki gida güvenligi konferansinda gida krizi ve arkasinda gelebilecek küresel açlik krizine dikkat çektigini ve tüm dünyadaki ülkeleri sorunlarin çözümü için harekete geçmeye çagirdigini hatirlatan Baskan Dönmez, sunlari kaydetti: “Gida krizi ve açlik tehlikesi dünya genelinde yüksek sesle ve en yüksek perdeden seslendirilmeye çalisiliyor. Gelecek yil esi görülmemis bir felaket ihtimali vurgulaniyor. Dünyanin önde gelen ülkeleri ve liderleri tehlikenin farkina varmis durumda. Hemen harekete geçilmezse her sey daha kötü olabilir. Küresel ekonomik iliskiler, bir ülkede yasanan olumsuzlugun aninda diger bir ülkeye ya da ülkelere yansimasina yol açiyor. Söz konusu gida olunca durum daha kritik hale geliyor. Savaslar, küresel enerji fiyatlarindaki artis, dünya genelinde yasanan kuraklik, iklim degisiklikleri üretim arzini etkilemeye basladi.

Gida üretiminde önemli paya sahip Rusya ve Ukrayna arasindaki savas, tahil ve ayçiçegi sevkiyatini kisitladi. Bu süreçte talebin karsilanamamasi nedeniyle tüm dünyada oldugu gibi Türkiye’de de un ve ekmek fiyatlari ile sivi yag fiyatlarinda olaganüstü artislar yasandi. Bu samada, kisa süre önce Istanbul’da yapilan Tahil Koridoru Anlasmasi ile sorunun bir nebze olsa hafifleyecegini umuyoruz. Ayrica gübre ve enerji fiyatlarindaki artis, dogrudan üretim maliyetlerini tetikledi. Asya, Amerika ve Afrika’da pirinç ve misir hasadinin gübre ve enerji fiyatlarindan etkilemesi bekleniyor. Afrika Boynuzu denilen Dogu Afrika’da son yillarin en büyük kurakliginin yasandigi söyleniyor”

BUYSAD Baskani Coskun Dönmez, degerlendirmesinde Ukrayna-Rusya Savasi ile halen etkisini sürdüren ve dünyayi 3 yildir etkisi altina alan Koronavirüs salgininin gida krizi alaninda yasanan sorunlara tuz biber oldugunu da vurguladi. Ukrayna’nin özellikle tahil ve ayçiçegi üretimi, Rusya’nin da tahil ve gübre üretimi açisindan kritik öneme sahip oldugunu söyleyen Dönmez, “Gida krizinin önlenmesi için Rusya ve Ukrayna’daki gida ile gübrenin kisitlamaksizin dünya pazarlarina ulastirilmasi gerekiyor. Bu nedenle az önce de ifade ettigimIstanbul’da yapilan Tahil Koridoru Anlasmasi’na imza atan tüm ülkelerin bu anlasmaya titizlikle uymasi gerekiyor. Dünya Gida Programi’na göre dünya genelinde son iki yilda güvenli gidaya erisemeyenlerin sayisi iki kat artarak 276 milyona ulasmis durumda. Bu yil yasanan gidaya erisim sikintisinin gelecek yil küresel gida kitligina, küresel açliga dönüsebilecegi endisesi yasaniyor. Böyle bir felaketin altindan hiçbir ülke kolay kolay kalkamaz” dedi.

“Yerli üretimi artirmali ve tarimda sanayilesmeliyiz”

Bunun yani sira Türkiye’nin topraklarini ve su kaynaklarini akilci kullanarak gida üretimini artirmasi gerektigini savunan Dönmez, sözlerini söyle tamamladi: “Türkiye kendi gida ihtiyacini karsilayacak, üretimi gerçeklestirebilecek kaynaklara sahip bir ülkedir. Son yillarda köylerden kentlere dogru baslayan yogun göçlerle kirsal alanlar bosalmaya basladi.

Maalesef milyonlarca hektar tarim arazisi bos duruyor. Öncelikle tarimsal üretimi ve yerli hayvanciligi tesvik edecek, tersine göçün önünü açacak hizli adimlara ihtiyacimiz var. Ayrica tarimda sanayilesmeyi ve makinelesmeyi hizla tamamlamaliyiz. Daha önceden de ifade ettigim gibi devlet bos arazileri sahipleri ile üretim yapabilecek büyük çiftçiler arasinda bir köprü kurmali ve bos araziler sanayicilere uygun kosularda kiralanarak tarimsal üretim arttirilmalidir. Tarimsal alandaki ithalat politikalarinin gida ve et ihtiyacini karsilamakta, fiyatlari asagi çekmekte etkisi olmadigi görüldü.

Üretim yapamadigimiz için gida ve hayvancilik için baska ülkelere milyarlarca dolar ödeme yapmak zorunda kaliyoruz. Tarim ve hayvancilik alanindaki ithalat, cari açigin büyümesine yol açiyor. Dünya genelinde ortaya çikan gida krizi, artik paraniz olsa da gidaya ulasma imkâni vermeyebilir. Bu yüzden, kendimize yetecek kadar üretmeli ve gidada disa bagimliligimizi azaltmaliyiz.”
Kaynak: İHA