Bayburt Kalesi'nin Tarihi Atmosferinde Sair Zihni Siir Gecesi

Bayburt Dede Korkut 26. Uluslararasi Kültür ve Sanat Sölenleri dahilinde gerçeklesen Sair Zihni Siir Gecesi gönüllere dokundu.

Bayburt Kalesi'nin Tarihi Atmosferinde Sair Zihni Siir Gecesi
Türkiye’nin çesitli sehirlerinden sairler ile Bayburtlu sairlerin katildigi gecede Bayburt Kalesi’nin tarihi atmosferinde Bayburtlular siire doydu.

Bayburt Belediyesinin organizasyonuyla düzenlenen gecede Belediye Baskani Hükmü Pekmezci, “26.’sini düzenledigimiz Dede Korkut Kültür ve Sanat Sölenleri dahilinde Dede Korkut hikâyelerinde geçen o Bayburt Hisari’nin burçlarinin altindayiz. Bir tarihi yasiyoruz; geçmisten günümüze Beyböyrek’in o sevdigi Banu Çiçek’e söyledigi sevda yüklü ifadelerin bulundugu burçlardayiz.” diye konustu.

Tarihi Bayburt Kalesi’nin birçok uygarligi bagrinda barindirdigini söyleyen Baskan Pekmezci, “Tarihi ipek yolu üzerinde bulunmasi nedeniyle de tarihin her döneminde bir önem arz etmis bu kale ve bugün de ayakta. Özellikle son yillarda valiligimiz ve Kültür Turizm Il Müdürlügümüzün de destekleriyle üzerindeki çinilerin yeniden yapilmasi bizlere ayri bir heyecan veriyor. 1647’de sehrimizi ziyaret eden Evliya Çelebi diyor ki “Bayburt’ta günes ikinci kez kalenin burçlarindan dogar. Biz geçmisimizle övünen bir neslin çocuklariyiz. Bugün kalenin burçlarindan sehre baktigimizda geçmisi yâd ettigimiz bu güzel sehri, geçmiste yasananlarla birlikte gelecege tasima gayreti içindeyiz. Dede Korkut’u bugün var olan bizi bir arada tutan temel degerler içinde kabul ediyoruz. Biz bugün burada farkli bir misyonu yüklendik. Bir tarafta tarih kokan kalenin burçlarini, bir tarafta tarih ve kültür sehri Bayburt’u görerek, yasayarak siirlerimizi okuyacagiz.” ifadelerini kullandi.

Milletvekili Fetani Battal ise, “Bu aksam dostlarin aksami, siir aksami. Siiri bu çagin insanina, yürekleri titrek insanlarin içlerindeki birikmis bütün güzellikleri yansitma mücadelesi olarak algilayabiliriz” dedi.

Konusmalarin ardindan siir gecesine geçildi.

Ayhan Dursun’un sundugu programda Ispir Belediye Baskani Ahmet Coskun, Celal Ogan, Faruk Nafiz Kiliçalan, Kenan Çarboga, Ugur Kocabey, Osman Çaydere, Mehmet Ali Kalkan ve Ismail Bingöl en güzel siirlerini dinleyenlerin begenisine sundular.

Belediye Baskani Hükmü Pekmezci’nin saglik sorunlari sebebiyle sölenlere istirak edemeyen Yahya Akengin’i anmak adina iki adet siirini seslendirdigi gece, protokol üyeleri tarafindan sairlere plaket verilmesiyle sona erdi.
Kaynak: İHA