Erdogan Açiklamasi '15 Temmuz Gecesi Gördük Ki Son Sözü Top Tüfek Degil, Iman, Yürek, Inanç Belirler'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, “15 Temmuz gecesi gördük ki son sözü top tüfek degil, iman belirler, yürek belirler, inanç belirler. 15 Temmuz gecesi gördük ki günes batinca üzerimize çöken karanligin hükmü ertesi sabah yeniden günes dogana kadardir. 15 Temmuz gecesi gördük ki yulari gavurun elinde olan hainin büründügü kisve ne olursa olsun gün dogdugunda gerçek yüzü ortaya mutlaka ortaya çikmaktadir” dedi.

Erdogan Açiklamasi '15 Temmuz Gecesi Gördük Ki Son Sözü Top Tüfek Degil, Iman, Yürek, Inanç Belirler'


Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in katilimiyla Fatih’te bulunan Saraçhane Meydani’nda 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü anma programi düzenlendi.

Programa Cumhurbaskani Erdogan’in yani sira Milliyetçi Harekat Partisi (MHP) Genel Baskani Devlet Bahçeli de katildi.

Saraçhane Meydani’nda toplanan kalabaliga hitap eden Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, “Bugün 15 Temmuz ihanetinin 6’nci yil dönümü. Yakin tarihimizin bu en alçak darbe girisiminde yaralilarimizdan daha sonra vefat edenlerle birlikte toplamda 252 kardesimiz sehadetle sereflendi. Vurulmus tertemiz anlindan uzanmis yatiyor. Bir hilal ugruna ya Rab ne günesler batiyor. Ey bu topraklar için topraga düsmüs asker gökten ecdat inerek öpse o pak anli deger. Her biri bu topraklar için topraga düsmüs askerimiz hükmünde olan 15 Temmuz sehitlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum. Biz biliyoruz ki sehitler sevgililer sevgilisi peygamber efendimize komsular. Ve yine biliyoruz ki rabbim sehitlerimizi sevgili habibinin sancagi altinda sereflendirdi. Bizi de onlarla beraber sereflendirsin. Bu ihanet girisimi sirasinda darbecilerin uçaklarina, helikopterlerine, tanklarina çiplak elleriyle karsi koyarken gazilerimize saglik ve afiyet temenni ediyorum. Rabbim milletimizi bir daha 15 Temmuz gibi imtihanlara tabi tutmasin. Ülkemizi bu tür tehditlerle sinamasin” dedi.



“FARKLI DÖNEMLERDE SAHNELEN SINSI OYUNLAR 15 TEMMUZ GECESI MILLETIMIZIN IMAN DOLU GÖGSÜNE ÇARPARAK YERLE YEKSAN OLDU”

Toplumlarin destanlari oldugunu söyleyerek konusmasini sürdüren Cumhurbaskani Erdogan, “Toplumlarin tarihlerinde asirlar boyu unutulamayacak, nesiller boyunca dilden dile destan gibi anlatilacak dönüm noktalari vardir. Milletimiz 15 Temmuz’da yüregindeki imandan aldigi güçle aksam günes batarken baslayan darbe girisimini, sabah günesin dogumuyla birlikte akamete ugratarak destan yazmistir. Bu millet bu tür destanlari yazar mi? yazdi Allah’in izniyle yine yazar. Yaklasik iki asirdir ayaga kalkmaya çalistigi her dönemde bu milleti savasla, bozgunculukla, darbe ile terörle siyasi istikrarsizlikla ekonomik krizlerle, sosyal çatismayla dizleri üzerine çökertenler hamd olsun bu defa yine basaramadilar. Farkli dönemlerde farkli kisveler altinda sahnelen sinsi oyunlar 15 Temmuz gecesi milletimizin iman dolu gögsüne çarparak yerle yeksan oldu” diye konustu.



6’LI MASANIN DERDI BASKA, ONLAR PKK TERÖR ÖRGÜTÜYLE BERABER YÜRÜYORLAR”

Muhalefet partilerine deginerek konusmasini sürdüren Cumhurbaskani Erdogan, “6 masalari var degil mi bunlarin. Bu masada sehitlerimizin esamisi okunuyor mu? Onlarin derdi baska, onlar PKK terör örgütüyle beraber yürüyorlar. Yani Gabar’da, Cudi’de Tendürek’te, bizim Mehmet’imize saldiranlarla onlarin parlamentodaki uzantilariyla beraber el ele omuz omuza yürüyorlar. Simdi önümüzde büyük bir hesap var. Balkan harbiyle üzerine çöreklenen kara bulutlari Çanakkale Zaferi’yle dagitan milletimiz milli mücadeleyle sanla serefle dolu tarihine yeni bir halka eklemisti. Ilk degil son devletimiz Cumhuriyetimizin milli iradenin üstünlügü temeli üzerinde payidar olacagini 85 milyon hep birlikte 15 Temmuz gecesi dosta düsmana bir kez daha ispatladik. Cumhur Ittifaki olarak bu mücadeleyi nasil ispatladiysak, bundan sonraki süreçte de aynen ispatlamaya devam edecegiz. Bu gün su karsimdaki topluluga bakarak burada ne diyoruz? Türkiye askina bir kez daha ya Allah bismillah, Allahu Ekber diyerek. Su Saraçhane Meydani’ndan tüm gönülleri titretiyorsak, 15 Temmuz kiyami sayesindedir. Ben bu tabloyu görünce gençlik yillarimi hatirladim. Yine biz bu meydanda 29 Mayislari kutlardik” seklinde konustu.



CUMHUR ITTIFAKI OLARAK HAVALIMANINDA BULUSMANIZ BUNLARIN CANINA OT TIKADI”

“15 Temmuz öyle bir geceydi ki” diyerek konusmasini sürdüren Cumhurbaskani Erdogan, “Darbecilere karsi direnmek üzere evlerinden isyerinden harekete geçenlerin tamami sehadeti göze alarak yola çikmistir. Kadin erkek demeden, genç yasli demedin yola çiktilar. Hani birisi de aksam saat 23.00’de Yesilköy Havalimani’na gelmisti, haberim olsaydi bende beklerdim diye haber veriyor. FETÖ’cülerin kontrollü altinda nezareti altinda Bakirköy Belediyesine gidiyor. Orada televizyon karsisinda kahvesini yudumlarken, bizde havalimanina iniyoruz. Orada on binler vardi. Kadin, erkek, genç, yasli oradaydi, Allah sizlerden razi olsun. Sizin ferasetiniz, Cumhur Ittifaki olarak orada bulusmaniz iste bunlarin canina ot tikadi. Ne oldu, fazla sürmedi hemen kaçip gittiler. Zafer inananlarindir dedik ve oradan Elhamdülillah zaferle çiktik. Bu sadece Istanbul’da olmadi Ankara’da böyle oldu. Her ne kadar sehitlerimiz oldu. Sehitlerimizin hatirlarina baktigimizda tamaminin da ayni suur, teslimiyet, kararlilikla darbecilerin üzerine yürüdüklerini görüyoruz. Ama ayni anda su anda Ankara’da da Kizilay basta olmak üzere ülke genelinde su törenler yapiliyor. Çünkü, kalpler ayni anda atiyor. Bu bulusmanin adi nedir? Cumhur ittifaki. Saraçhane’deki su arka tarafimda olan süs havuzlarinin dili olsa da, o gece abdestsiz sehit olmamak için kendine uzanan elleri anlatsa. Bogaziçi Köprüsü’nün direklerinin dili olsa da darbecilerin ölüm kusan namlularinin üzerine atilan yigitleri anlatsa, Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) dili olsa da üzerine bomba yagarken milletin vekillerinin sizlerin emanetinize nasil sahip çiktigini anlatsa. Genelkurmay Baskanligi binasinin tas duvarlarini dili olsa da darbecilerin sürekli ates ederken, milletin asil evlatlarinin onlarin karsisinda nasil korkusuzca durdugunu anlatsa. Gölbasi Özel Harekat Baskanliginin dili olsa da darbeciler tarafindan bombalanan kahraman polislerimizin cesaretini ve imanini anlatsa. Her karisi sehit kaniyla yogurulmus su vatan topraklarinin dili olsa da nasil dua edildigini anlatsa, sehirlerimizi meydanlarin dili olsa da demokrasi nöbetlerinde milletin istikbaline nasil sahip çiktigini anlatsa. 15 Temmuz’la ilgili anlatilacak o kadar çok sey var ki, en adil hakem ve hafiza olan tarih hakkiyla hepsini kaydedecektir. Bizler tarihi yazan degil, yasayan insanlar olarak elbette bu muhasebede hakkimiza verilen hükme riza gösterecegiz. Bununla kalmayacak ülkemizin bir daha 15 Temmuz gibi musibetlere maruz kalmamak için büyük ve güçlü Türkiye insasini sürdürecegiz” dedi.



BIZIM DEMOKRASI VE KALKINMA DEVRIMIMIZIN EN BÜYÜK SAHIDI ISTANBUL’DUR

Istanbul’da yasanan sel afetiyle ilgili konusan Cumhurbaskani Erdogan, “Egitimden sagliga, ulasimdan enerjiye her alanda kazandirdigimiz güçlü alt yapiyla ülkemizi dünyanin en büyük 10 ekonomisi yapmak için çalisacagiz. Su anda sel afeti yasadik Istanbul’da. Peki sorumlular bu afette neredeydi? Ayni sekilde Ankara’da neredeydi? Bunlarin hesabini 2023’te sandiklarda sormaya var miyiz? Cumhur Ittifaki olarak bu hesabi sormaya hazir miyiz? Çünkü bizim soracak hesabimiz var. Bizim demokrasi ve kalkinma devrimimizin en büyük sahidi Istanbul’dur. Türkiye’yi 81 vilayeti 85 milyon vatandasiyla muasir medeniyetler üzerine çikarma hedefinden en küçük taviz vermeyecegiz. Cumhuriyetimizin 100. Kurulus yildönümünü, genç devletimizin bir asri geride birakmanin ötesinde, 3 kita 7 iklimi kusatan medeniyet davamizin intiksafinin sembolü haline getirecegiz. Dünyadaki siyasi ve ekonomik güç odaklarinin yeniden yapilandigi bir dönemde ülkemizi oyun disinda birakmak isteyenlere aradiklari firsati kendi elimizle sunmayacagiz. Bir olacagiz, iri olacagiz, diri olacagiz, kardes olacagiz, hep birlikte Türkiye olacagiz. Insallah 2023 imtihanini basariyla vererek bu kutlu menzile dogru devam edecegiz. Kadiniyla erkegiyle, genciyle yaslisiyla ben sizin bu imaniniza, inanciniza, bu kararliliginiza güveniyorum. Rabbim bizleri bu yolda daim öylesin. Bunun için öyle bir ses verelim ki, dogudan batiya, kuzeyden güneyden dünyada duymayan kimse kalmasin. Sadece duymakla kalmasinlar dostlarimiz sevinçten, düsmanlarimizi korkudan tüm hücreleriyle titresinler” ifadelerini kullandi.

15 TEMMUZ GECESI GÖRDÜK KI SON SÖZÜ TOP TÜFEK DEGIL, IMAN, YÜREK, INANÇ BELIRLER

Cumhurbaskani Erdogan, konusmasinin devaminda, “15 Temmuz gecesi gördük ki son sözü top tüfek degil, iman belirler, yürek belirler, inanç belirler. 15 Temmuz gecesi gördük ki günes batinca üzerimize çöken karanligin hükmü ertesi gün günes dogana kadardi. 15 Temmuz gecesi gördük ki yulari gavurun elinde olan hainin büründügü kisve ne olursa olsun gün dogdugunda gerçek yüzü ortaya çikmaktadir. 15 Temmuz gecesi gördük ki, asil asmaz bal kokmaz, kokarsa yag kokar, onunda asli ayrandir. Atalarimiz böyle demis. Bu milletin kodlarini en iyi bilenlerdir. Rabbime bizi böyle bir milletin evladi olarak yarattigi için binlerce kez hamd ediyorum. Rabbime bizlere böyle bir millete hizmet imkani verdigi için hamd ediyorum. Rabbime böyle bir milletle 15 Temmuz imtihanindan geçirdigi için, böyle yoldaslar nasip ettigi için hamd ediyorum. Sizleri Allah için çok seviyorum. Hiç endiseniz olmasin dik durduk, dik duracagiz. Türkiye’nin demokrasi ve kalkinma sürecinde öyle dönemler var ki unutmamaliyiz. Rahmetli Menderes’in açtigi çigir bu dönüm noktalarindan biridir. Rahmetli Özal’in, rahmetli Erbakan’in, rahmetli Türkes’in attigi adimlar bizim izini sürdügümüz adimlardir. 20 yildir ülkemize kazandirdigimiz eserler bu dönüm noktalarindan biridir. 2013 yilindan bu yana verdigimiz çok yönlü mücadelenin yeri ayridir. Gezi olaylarinin sebebi asla agaç ve çevre degildir. 17-25 Aralik yargi emniyet darbe girisiminin sebebi asla hukuk degildir. Çukur eylemlerinin sebebi asla mesru hak talebi degildir. Sinirlarimizi taciz eden DEAS ve PKK saldirilarinin sebebi asla tabii süreçler degildir. 15 Temmuz darbe girisim asla milletin çikari degildi. Türk ekonomisini mahvetmek için baslatilan saldirinin sebebi asla faiz kur hesabi degildi. Uzunca bir süredir hemen alanda maruz kaldigimiz ambargolarin sebebi asla demokrasimizi koruma gayesi degildir. Bu gün halen vermekte oldugumuz mücadelenin de hiçbir kurala, teoriye, ahlaki ölçüye uyan tarafi yoktur. Tahammül edilmeyen Cumhur Ittifaki degildir. Asil tahammül edilemeyen Türk milletinin kendi iradesine sahip çikmasi, kendi hedeflerine kilitlenmis olmasidir. Tahammül edilemeyen sahsimda sembollestiren ülkenin yöneticileri degildir. Asil tahammül edilemeyen Türkiye’nin son iki asirdir ayagina vurulan prangalardan kurtularak özgürce kendi istikametine yönelmesidir. Siz bakmayin günlük siyasi çikarlari ugruna bin bir yalanla çarpitmaya çalisanlara. Aslinda onlarda neyin ne oldugunu biliyor. Ama kimi nefsine yenildi, kimi tinneti bozuk oldugu kimi göbekten bagli bulundugu için maval okuyor, safsata ile gerçekleri örtüyor. Bu tiyatroyu da en sakil sekilde sergiliyorlar” dedi.



15 TEMMUZA AGIZ DOLUSU DARBE GIRISIMIDIR DIYEMEYENLERDEN MILLETIN ADAMI OLMAZ

“Bay kemal ne diyor, bu bir tiyatroydu diyor. 252 sehidimizin oldugu bu gelismeyi bir tiyatro olarak degerlendiriyor” diyerek konusmasini sürdüren Cumhurbaskani Erdogan, “Ben simdi soruyorum, FETÖ rahmet okutanlar var. Daha ne olacak 252 sehidimiz var 2 bin 200 askin gazimiz var. Hala FETÖ rahmet okuyanlar var. Kusura bakmasinlar neyin ne oldugunun sahidi, 15 Temmuz gecesidir. Ülkenin ve milletin gelecegine dair hiçbir fikir üretmeden, proje gelistirmeden hiçbir samimi çaba göstermeden sadece laf salatasiyla insanlarin duygularini istismar edemezsiniz. Yabanci büyükelçilerden gelecek talimatlarla göre siyasetlerini sekillendirenler bu topraklara ait olamazlar. Her firsatta ülkesini yabancilara kötüleyerek simdiden bu destegin hakkini vermeye çalisandan bu millete hayir gelmez. Yönlerini Avrupa’ya degil de su gerçekleri onlarda görecekler. Türkiye terörle mücadele ederken, teröristin sirtini sivazlayandan devlet adami olmaz. Insanlar cani pahasina darbeye direnirken, hainlerle anlasanlardan siyasetçi olmaz. 15 Temmuza agiz dolusu darbe girisimidir diyemeyenlerden milletin adami olmaz. FETÖ’cüsünden PKK’ya kadar terör örgütü mensuplarina mavi boncuk dagitanlardan siyasetçi olmaz. Istanbul’dan saraçhane meydanindan kardeslerim FETÖ terör örgütü uluslararasi kayitlarda yoktu. Sadece PKK Avrupa Birligi kayitlarinda vardi. Bu son NATO zirvesinde YPG, PYD, FETÖ’yü NATO kayitlarina girdik. Dedik ki bu bizim kirmizi çizgimizdir. FETÖ buraya terör örgütü olarak gireceksiniz. Aksi takdirde bizden olur alamazsiniz ve girdiler. Ülkemizin güney sinirlari boyunca güvenlik koridorunu sabote edenlerden yerli ve milli sahsiyet çikmaz. Bay kemal isi gücü güneyde, sinir boylarinda. Ekonomimize karsi tehditler karsisinda uygulamaya geçirdigimiz programin neticesini anlamayanlardan siyasetçi olmaz. Yerli ve milli olmayanlardan bu ülkeye hayir gelmeyecegini en iyi milletimiz bilir” dedi.



“ILK KABINE TOPLANTIMIZDAN SONRA KYK ILE ILGILI AÇIKLAMA YAPACAGIZ”

CHP Genel Baskani Kiliçdaroglu’nun üniversiteli gençlerin KYK burslariyla ilgili sözlere deginen Cumhurbaskani Erdogan, “Bunlari söylerken hakikatlere gözümüzü kapatmiyoruz. Yasadigimiz diger sorunlari küresel ve bölgesel sorunlar bizi de etkiliyor. Hayat pahaliligi basta olmak üzere insanlarimizi sikintiya düsüren gelismeler yasiyoruz. Omuzlarimiza binen hiçbir yük kalici degildir, sorunumuz çözümsüz degildir. Son zamanlarda bay kemal çikmis üniversiteli gençlerimizi KYK ilgili burslarla ilgili faiz yükü bindiriyormusuz. Ya faizin en büyük düsmani biziz. Allah nasip ederse ilk kabine toplantimizda bu konuyla ilgili açiklamayi yapacagiz. Biz gençlerimizi faize kurban etmeyiz. Hatta hatta daha ileri gidiyoruz. Enflasyona da kurban etmeyiz. Biz çalismamizi yapiyoruz. Kabine toplantimizdan sonra gerekli açiklamayi yapacagiz. Milletimizin sikintilarini ve ülkemizin imkanlarini en iyi biz biliyoruz. Göreve geldigimiz zaman ögrencilerin bursu 45 liracikti. Harci kaldiran kimdi biz kaldirdik. Su anda harç diye bir sey yok. Bir süre önce ekonomide önceligimizi milletimizin isine vererek kritik bir tercihte bulunduk. Istihdamimizla sanayimizle ihracatla kesintisiz büyüyen bir Türkiye karsi karsiyayiz. Küresel enerji ve emtia fiyatlarindaki dalgalanmalar durulunca bu tablonun güzelligi daha iyi anlasilacaktir. Nasil 15 Temmuz gecesi darbeci hainlerin heveslerini kursaginda biraktiysak insallah yakin bir gelecekte de ekonomik tetikçileri yenecegiz” diye konustu.



“TÜRKIYE’YI BUGÜN DURDURAMAZLARSA ÖNÜMÜZDEKI ASIR BOYUNCA ARTIK AYNI FIRSATI YAKALAYAMAYACAKLARINI ÇOK IYI BILIYORLAR”

2023’te gerçeklestirilecek olan seçimle ilgili konusan Cumhurbaskani Erdogan, “Yeter ki hedeflerden kopmayalim, elimizdekilerin kiymetini bilelim. Bozguncularimizin oyunlarina gelmeyelim. Çalisalim, çabalayalim, bunlari yapinca gerisi gerçekten çok kolaydir. Zaten onlarin korktugu da Türkiye’nin 2023 te bunun basaracak olmasidir. Türkiye’yi bu gün durduramazlarsa önümüzdeki asir boyunca artik ayni firsati yakalayamayacaklarini çok iyi biliyorlar. Insallah 2023, 2053 vizyonumuzu hayata geçirecegiz. Çünkü biz Türkiye’yiz. Biz Türk Milletiyiz. Çünkü biz kadim bir davanin hizmetkarlariyiz. Çünkü biz arkasinda yüz milyonlarin duasi, yaninda 85 milyon kardesi, önünde aydinlik bir yolu olan bir ekibiz. Gerektiginde 7 düvele meydan okuyarak, gerektiginde alin terimizi akitarak, gerektiginde canimizi ortaya koyarak, kalbimizi açarak ülke ve millet olarak bize büyük fedakarliklar ve mücadeleyle geldigimiz bu noktadan geriye dönüs yoktur” ifadelerini kullandi.

(Volkan Kayalar - Mehmet Basa/IHA)
Kaynak: İHA