Sofralarin Vazgeçilmezi 'Amasya Yaglisi'na Cografi Isaret

Amasya’da sofralarin vazgeçilmez lezzetlerinden olup il disindan da siparis verilen Amasya yaglisi cografi isaretle tescillendi. Kadinlarin hamurunu oklavayla açip sac üstünde pisirdikleri Amasya yaglisi, zengin mutfak kültürüne sahip sehzadeler sehrinin 11. cografi isaretli markasi oldu.

Sofralarin Vazgeçilmezi 'Amasya Yaglisi'na Cografi Isaret
Amasya Valiligi’nin sehrin tanitimina yönelik uyguladigi çalismalar kapsaminda Yesilirmak Havzasi Kalkinma Birligi’nin tescil müracaatini yaptigi Amasya yaglisi, tarihi kentte her ögün sofralarda yer alabiliyor. Gelen konuklara özenle ikram ediliyor.

"Hem hüzünlü, hem de mutlu günümüzde sofralarimizda"

Amasya Valisi Mustafa Masatli, “Bizim tarihi köklerimizi anlatan, hem hüzünlü günümüzde hem de mutlu günümüzde sofralarimizda olan ürünümüz Amasya yaglisinin tescil edilmesinde memnuniyet duymaktayiz” dedi.

Geçen yila kadar 4 olan cografi isaretli ürünlere Amasya etli çiçek bamyasi yemegi, Amasya toyga çorbasi, Amasya baklali dolma, Amasya çöregi, Amasya patlican pehli, Amasya burmali çöreginin ardindan Amasya yaglisinin da eklendigine deginen Vali Masatli, “Sahip oldugumuz 11 cografi isaret tesciliyle yetinmiyoruz. Kismet olursa 2022 yili içerisinde diger 22 adet cografi isaretimizi de tescil ettirerek, cografi isaret sayimizi 33’e çikaracagiz. Bu çalismalarin nihayete ermesiyle ilimizin köklü tarihi, kültürü ve geleneklerini de en iyi sekilde yansitarak bu alanda Türkiye’de önemli bir noktaya gelmis olacagiz” diye konustu.



Çok talep var

Yapiminda un, su, hashas ve cevizin de kullanildigi Amasya yaglisinin sofralardan eksik edilmedigini anlatan Amasya Misket Eller Kadin Girisimi Üretim ve Isletme Kooperatifi Baskani Sükran Bozkurt da “Çok talep var. Yapan arkadasimiz da çok. Sürekli siparis almaktayiz. Çesitli sehirlere de siparis de gönderiliyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA