Kanolada Ilk Deneme Yüz Güldürdü

Türkiye’de ekim alani hizla artan, pek çok farkli sektörde kullanilan kanola bitkisinin Eskisehir’deki ilk hasadi çiftçinin yüzünü güldürdü.

Kanolada Ilk Deneme Yüz Güldürdü
Türkiye’de ilk kez Trakya bölgesinde ekim alani bulan kanola bitkisi, Iç Anadolu Bölgesi’nde de yayginlasmaya basladi.

Biyodizel ve bitkisel yag basta olmak üzere pek çok farkli ürünün yapiminda kullanilabilen kanola, Eskisehir’deki çiftçinin de yeni umudu oldu. Kentte birçok çiftçi tarafindan münavebe bitkisi olarak tercih edilen ve geçen ekim ayinda tohumlari toprakla bulusturulan kanolanin ilk hasadi basladi.

Bakiminin kolay olmasi da üreticinin tercihinde etkili olan kanola, çiftçinin yeni umudu oldu. Tepebasi ilçesine bagli Beyazaltin Mahallesi’nde 200 dekar ekim yapan Mehmet Ali Kanar, beklenenin yaklasik 100 kilogram üzerinde verim aldiklarini kaydetti.



“Tam bir münavebe bitkisi”

Topraga farkli ürünler ekilmesi ve münavebe açisindan kanolanin çiftçi için iyi bir tercih oldugunu aktaran üretici Mehmet Ali Kanar, “Kanola bitkisinin biçimine ilk kez Polatli bölgesinde 5 sene önce basladim. Devamli gittigim için verimlerin çok iyi oldugunu gördüm. Tam bir münavebe bitkisi oldugunu gördüm. Kendi bölgemizde eksem diye düsündüm ancak cesaret edemedim. Geçen sene yüksek gitti. Fiyatlardan dolayi bayagi ekim yaptim. Yaklasik 200 dekar ektik. Ekim ayinda ektik ve ilk önce çikim suyu verdik. 3’er saat de çimlendirme suyu yaptik. Baharda da normal bugday sulamasi yapar gibi suyunu verdik. Verimler bu yil umdugumuz gibi. Normal sartlarda biz 350-400 kilogram alsak ‘iyi’ diye düsünüyorduk. Demek ki iyi bakmisiz. Ayni bugdaya yaptigimiz gibi gübreleme yaptik. Burada yaklasik 500 kilo civarinda verim var. Ekecek olan üreticilere de tavsiye ediyorum. Bize su an tam paranin lazim oldugu an. Tam bir münavebe bitkisi. 80 kurus da destegi var” diye konustu.



“Artik bütün ürünlerde ekonomimiz çok önemli”

Su kullanimi ve maliyet yönünden kanola bitkisinin çiftçiye faydasi oldugunu söyleyen Tepebasi Ziraat Odasi Baskani Süleyman Bulusan, “Son yillarda üreticimizin misira yüklenmesi, kaldi ki misirdaki en büyük sorunun yer alti sulari olmasi. Bu nedenle toprakta degisiklik yapilmasi, ayni ürünü ekmeme böyle bir seyin dogmasi bizim için çok güzel. Burada su çok önemli. Hem verim açisindan hem suyun kullanimi açisindan hem de degisik bir ürün olmasi ilçemize ayri bir güzellik katacagini düsünüyorum. Artik bütün ürünlerde bizim ekonomimiz çok önemli. Tarimdaki girdilerin çok olmasi, bizi bu sekilde getiriye itiyor. O nedenle böyle arayislara devam edecegiz” dedi.

Kaynak: İHA