Konya'da Yagis Etkili Oldu, Çalismalar Devam Ediyor

Konya sehir merkezi ve ilçelerinde saganak yagis etkili oldu. Yagislarla beraber meydana gelen hasarlarin tespiti ve yasanabilecek olumsuzluklara karsi çalismalar devam ediyor.

Konya'da Yagis Etkili Oldu, Çalismalar Devam Ediyor
Konya’da aksam saatlerinde etkisini arttiran ve zaman zaman saganak olarak devam eden yagislar kent merkezi ve bazi ilçelerde taskinlara neden oldu. Konya Valiligi koordinasyonunda AFAD sekretaryasinda, hava kosullarinin neden olabilecegi olumsuzluklara karsi çalisma gruplari 7/24 çalisma esasina göre faaliyete basladi.

Bu çerçevede; Afet ve Acil Durum Yönetimi Merkezi (AADYM) çagri merkezine saat 15.18’den gece yarisina kadar düsen 47 vaka degerlendirilerek, bu çagrilarin tamami sonuçlandirildi. Çalismalar hakkinda yapilan açiklamada, “Ilgili kurumlarca yogun yagistan dolayi hasar görmüs yollarin onarimi yapilmakta ve su birikintileri tahliye edilmektedir. Zorlu meteorolojik sartlarda tüm ekiplerimizle tüm imkanlar seferber edilerek çalismalar yürütülmektedir. Yogun yagislar nedeniyle mahsur kalan vatandaslarimizin güvenli bölgelere tahliyesi için AFAD, Jandarma ve Itfaiye ekiplerince ivedilikle müdahale çalismalari baslatilmistir. Yogun yagislarin neden oldugu tarim alanlari, meralar v.b. alanlardaki tarimsal zararlari ve hayvan kayiplarini tespit etmek ve müdahale etmek üzere ekipler ivedilikle saha çalismalarina baslamistir. 11 ilçemizde, yaklasik 33 mahallede tarim alanlari (bugday, ayçiçegi, misir gibi hububat alanlari) zarar görmüstür. 100 adet arili kovan, 10 adet büyükbas ve 44 adet küçükbas hayvan telef olmustur. Hasar tespit çalismalari devam etmektedir. Yogun yagis ve sonrasinda meydana gelen olumsuzluklara karsi sorumlu oldugu yollarda trafik akiskanligini saglamak ve trafigi gerektigi sekilde yönetmek üzere Il Emniyet Müdürlügü ve Il Jandarma Komutanliginca çalismalar yürütülmekte ve trafige kapali yolumuz bulunmamaktadir. Asiri yagislardan dolayi hasar gören Selçuklu Dokuz Mahallesi, Meram Kayadibi, Botsa, Yesildere Mahallerinde ve diger ilçelerimizde yapisal hasarlari ve konutlardaki esya zararlarini tespit etmek için ekiplerimiz çalismalara baslamistir” denildi.

Saganak yagis trafik akisini da etkiledi. Selçuklu ilçesi Dokuz Mahallesinde Konya - Afyonkarahisar Karayolunun 25. kilometresinde etkili olan yagis nedeniyle Konya istikametine sel nedeniyle yolda toprak birikintisi olustu. Bir süre trafik akisi tek seritten kontrollü olarak saglanirken, yolun temizlenmesiyle trafik akisi normale döndü. Tüm ilçelerde yagislardan kaynaklanan hasarlarin tespiti için çalismalarin devam ettigi ögrenildi.
Kaynak: İHA