Turhal Seker Fabrikasinin Son Taksiti Ödendi

Özellestirme Idaresi tarafindan 2018 yilinda yapilan ihale ile Turhal Seker Fabrikasini 569 milyon liralik bedelle satin alan tek çiftçi kurulusu olan Kayseri Seker, sözlesme sartlari çerçevesinde son taksitini ödedi.

Turhal Seker Fabrikasinin Son Taksiti Ödendi


Turhal Seker Fabrikasinda 4. taksit olan son taksit ödemesi kutlama töreni yapildi. Törende konusma yapan Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Baskani Hüseyin Akay, 8 Haziran 2018 tarihinde Kayseri Seker adina teslim aldiklari Turhal Seker Fabrikasinin son taksitinin ödendigi anlamli ve mutlu bir günde olduklarini kaydetti.

Baskan Akay, Türkiye’nin 1934 yilinda kurulan 4’üncü seker fabrikasi Turhal Seker Fabrikasi’ni bünyelerine kattiklarini ifade ederek, “Isin dogrusu yasli bir fabrika idi. Ama Avrupa’da 100 yildan fazla ömre sahip fabrikalar basariyla çalistirilabiliyordu. Biz de Turhal Seker’i adeta yeniden küllerinden dogmasini sagladik. Özellestirme ihale bedeli ve finansman giderleriyle birlikte 850 milyon TL bir bedelin yaninda 4 yilda 110 milyon TL yenileme yatirimi gerçeklestirdik. 2018 itibaren 3 yil seker sektörünün durumundan dolayi sikintilar yasadik ama son 6 ayda Turhal Seker’i katmanin ne kadar dogru bir adim oldugunu daha iyi anladik. Bizden önceki 4 yilda toplam 358 bin ton olan seker üretimini çalistigimiz son 4 yilda 40 bin ton arttirarak toplamda 398 bin tona çikarttik. Artik pancar üretiminden uzaklasmakta olan pancar çiftçisini seker fabrikasiyla baristirdik ve yeniden üretime döndürdük. Bölge çiftçisine Kayseri ve Bogazliyan fabrikalarimiza üretim yapan çiftçilerimize yüksek standartli uygulamalari getirerek ayni ve nakdi avanslarda pancar fiyatinda ve ödeme zamaninda Türkiye’deki diger çiftçilere göre ayricalikli konuma getirdik” dedi.



"Seker fiyatlarindaki artislar adeta özellestirmeye mal edilmeye çalisiliyor"

Son aylarda Türkiye’de seker sektörüyle ilgili gelismelere deginen Akay, “Bazi spekülasyonlar yapiliyor. Seker fiyatlarindaki artislar adeta özellestirmeye mal ediliyor, mal edilmeye çalisiliyor. Bunlarin dogru yaklasimlari olmadigini ben naçizane ifade etmek isterim. Seker fiyatlarindaki bu seneki artislarin temelinde geçen sene yapilan üretimin kotayi doldurmayacak sekilde yapilmasindan, eksik üretim yapilmasindan kaynaklanmaktadir. 2020 yilinda 3 milyon tonun üzerinde bir seker üretilmisken 2021 yilinda 2 milyon 500 bin ton seviyesine geriledi. Bundan dolayi bir üretim açigi meydana geldi” diye konustu.



"Ekonomiler globallesiyor"

Tokat Valisi Numan Hatipoglu’nun hayirli olmasi temennisi ile yaptigi konusmanin ardindan AK Parti Kayseri Milletvekili eski Bakan Taner Yildiz kürsüye geldi. Milletvekili Yildiz, Türkiye’de toplam 33 tane seker fabrikasindan 15 tanesinin özel sektörde oldugunu belirterek, “Toplam Türkiye’nin ürettigi yaklasik 3.3 milyon dekarda 3 milyon ton sekerden bahsediyoruz. Yillara sari olarak 2,5 milyon tona düstügü yil oldu. Ama 2.9 milyon tona çiktigi oldu. Son yillarda özellikle Hüseyin Bey’in bahsettigi gibi, talebin arzdan daha fazla oldugu yillari yakaladik. Ekonomiler globallesiyor. Politikalar ulusallasiyor. Yani Çin’deki herhangi bir hastaligin artik dünyanin öbür ucunu ilgilendirdigi, herhangi bir ekonomik yapinin her birimizi ilgilendirdigi bir dünyadan bahsediyoruz” diye konustu.

Yapilan konusmalarin ardindan Turhal Seker Fabrikasinin tapu senedi ile birlikte hatira fotografi çektirildi.
Kaynak: İHA