Sinir Ötesi Is Birligi Programlarinin Ilk Tanitimi Edirne'de Yapildi

Disisleri Bakanligi Avrupa Birligi Baskanligi tarafindan gerçeklestirilen sinir ötesi is birligi programlarinin yeni dönem tanitim toplantilari Edirne’de baslatildi. Toplantida konusan Avrupa Birligi Baskanligi Mali Is Birligi Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan, Avrupa Birligi mali yardimlarinin en kiymetli projelerinden birinin Halkali-Kapikule Tren Yolu Projesi oldugunu belirtti.

Sinir Ötesi Is Birligi Programlarinin Ilk Tanitimi Edirne'de Yapildi
Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde gerçeklestirilen toplantida konusan Disisleri Bakanligi AB Baskanligi Mali Is Birligi ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan, Türkiye’nin, Avrupa Birligi mali yardimlarini 2000’li yillarin basindan itibaren kullanmaya basladigini hatirlatti.

“Proje bittiginde bölgeye katki saglanacak”

Türkiye Avrupa Birligi mali yardimlarinin en kiymetli projelerinden bir tanesinin Halkali-Kapikule Tren Yolu Projesi oldugunu ifade eden Özcan, “Bu proje, Avrupa Birligi’nin AB üyesi ülke olmayan diger ülkelerde uyguladigi en büyük projedir. 275 milyon euro bütçesi ile Kapikule-Çekezköy hatti 155 kilometrenin insasi gerçeklestirilecek. Bunun da yarin ray döseme töreni var. Bu Proje bittiginde aslinda çok önemli bir altyapi projesi de bölgeye kazandirilmis olacak. Hem Edirne’ye hem Kirklareli’ne hem de Trakya’nin diger bölgelerine büyük katki saglanacak” diye konustu.

Sinir ötesi isbirligi programlarinin 2021-2027 tanitim organizasyonlarina baslamak için Edirne’ye geldiklerini belirten Avrupa Birligi Baskanligi Mali Is Birligi Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan, çalismalara bu programin en deneyimlilerinden olan Edirne’den baslamak istediklerini aktardi.

Türkiye’nin bu destekler çerçevesinde yaklasik 9,2 milyar euronun bir kaynaktan yararlandigini aktaran Özcan, “Bu kaynaklarla tarimdan ulastirmaya, çevreden enerjiye, sivil toplumdan adalete, göçten sinir güvenligine ve bölgesel kalkinmaya kadar birçok alanda birçok projeyi hayata geçirildi. Bunlar içerisinde en kiymetli çalismalardan birisi de sinir ötesi is birligi programlari oldu. Sinir ötesi is birligi programlarinin ilk deneyimlendigi bölge de Trakya cografyamiz oldu. 2004 yilinda baslayan bu serüven ile aslinda Edirne ve Kirklareli illerimiz Bulgaristan’dan 3 kent ile birlikte bu sinir ötesi is birligi programlarini uygulamaya basladi” seklinde konustu.



“Türkiye, Akdeniz Havzasi’ndaki sinir ötesi is birliginin parçasi olmak istiyor”

Edirne’de sinir ötesi is birligi programlarindan yaklasik 140 proje ve 30 milyon euronun, Kirklareli’de ise 150’ye yakin projeyle 30 milyon euronun üzerinde bir kaynagin uygulandigini belirten Özcan, “Yeni döneme girerken 2021-2027 dönemini kapsayacak katilim öncesi mali yardim döneminde bir farklilik daha var. Türkiye yeni bir sinir ötesi is birligi programina daha katilmak istiyor. Akdeniz Havzasi’ndaki sinir ötesi is birliginin parçasi olmak istiyor. Tüm arkadaslarimizla birlikte bunun müzakerelerini sürdürüyoruz. Bir aksilik olmazsa da bu programin bir parçasi olacagiz. Bu program Türkiye’ye, Ispanya’dan Lübnan’a, Fas’a kadar tüm Akdeniz cografyasi ülkeleriyle is birligi yapma imkâni saglayacak. Edirne ve Kirklareli de bu programin bir parçasi olacak” ifadelerine yer verdi.

“Edirne ve Kirklareli Türkiye’deki iki ayricalikli il olacak”

Edirne ve Kirklareli açisindan degerlendirildiginde sinir ötesi is birligi programlarinin tamamina katilan Türkiye’deki iki ayricalikli il olacagini vurgulayan Özcan, bunun yeni dönem açisindan önemli ve ciddi bir firsat olacagina degindi.

Yeni dönemde Bulgaristan-Türkiye Sinir Ötesi Is Birligi Programi’nin bütçesinin yaklasik 35 milyon euro, Karadeniz Havzasinda Sinir Ötesi Is Birligi Programi’nin 72 milyon avro, Akdeniz Havzasinda Sinir Ötesi Is Birligi Programi’nin ise 244 milyon euro olacagini söyleyen Özcan, bugüne kadar 120 milyonluk bir portföyün bölgede uygulandigini gördüklerini ifade etti.

Bulgaristan-Türkiye Sinir Ötesi Is Birligi Programi’nin yeni döneminin her iki ülkeye yeni is birlikleri getirmesini dileyen Edirne Vali Yardimcisi Yusuf Güler, sinir ötesi iller arasinda is birligini gelistirmeyi ve artirmayi hedeflediklerini söyledi.



Balkan Kongre Merkezi’ndeki programin ilk oturumu hatira fotografinin çekilmesinin ardindan sona erdi.

Program çerçevesinde 8-9 Haziran’da proje sunmak isteyen paydaslara yönelik proje hazirlama egitimi verilecek.
Kaynak: İHA