Kalp Ve Damar Cerrahisi Uzmanlari Varis Hastaligina Karsi Vatandaslari Uyardi

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanlari Prof. Dr. Mustafa Sirlak ve Prof. Dr. Tankut Akay, vatandaslari varis hastaligina karsi uyardi. Sirlak varisin birçok etkileri olabilecegini söylerken, Akay ise hastaligin tedavi edilmediginde pihti, kanama gibi sonuçlarla karsi karsiya kalinabilecegini belirtti.

Kalp Ve Damar Cerrahisi Uzmanlari Varis Hastaligina Karsi Vatandaslari Uyardi
Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Dernegi tarafindan 29 Haziran Çarsamba günü varis hastaligina dikkat çekmek amaciyla “Saglikli Bacaklar, Gülen Gözler” mottosuyla Farkindalik Günü etkinligi düzenlendi.

Ankara’da bir AVM’de düzenlenen etkinlige çok sayida kalp ve damar cerrahisi uzmani, varis hastaligina maruz kalan kisiler ve vatandaslar katildi.

Uzman doktorlar katilimcilara ünlü sunucu Özlem Yildiz’in sorulari esliginde varis hastaliginin nedenleri, tedavi yöntemleri, dikkat edilmesi gerekenleri ve risk faktörleri gibi merak edilenleri anlatti. Etkinlikte Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Dernegi tarafindan farkindalik amaçli tisört dagitimi da gerçeklestirildi.

Etkinlik çerçevesinde varis hastaligi hakkinda bilgilendirmeler yapan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmani Prof. Dr. Mustafa Sirlak, “Varis toplar damarlarin hastaligi. Toplar damarlar bildiginiz gibi kirli kani vücudumuzdan temizlemek üzere yukariya tasiyan damarlar. Bu damarlarin görevini yapamamasi sonucu kan tekrar asagida göllenme yapiyor. Daha çok görsel sonuçlari ortaya çiktigi zaman farkina vardigimiz bir hastalik diyebiliriz. Ama bunun yaninda birçok etkileri olabilen bir hastalik” diyerek hastaligi tanimladi.

“Hareketsizlik ya da uzun süre oturma önemli risk faktörleri”

“Maalesef kadinlar varis yönünden biraz daha sanssiz. Çünkü yaklasik 3 kadindan biri ve 4 erkekten birinde, orta yas grubunda varis görülüyor. Yas ilerledikçe de hastaligin görülme sikligi artiyor” diyerek varis hastaliginin kadinlarda daha sik görüldügünü kaydeden Prof. Dr. Sirlak, hastaligin risk faktörleri arasinda hareketsizlik, fazla kilo gibi etmenlerin bulundugunu belirterek, “Bu farkindalik gününün en önemli amaçlarindan birisi hareketsizlik, fazla kilo gibi önlenebilir risk faktörlerini açiklamak. Ama bunun yaninda genetik faktörler, uzun süre ayakta hareketsiz kalma ya da uzun süre oturma gibi faktörler de önemli risk faktörleri arasinda” dedi.



“Damarlar disaridan görüldügü zaman bize basvuruyorlar”

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmani Prof. Dr. Sirlak, hastalarin ne gibi durumlarda kendilerine basvurduklarini da anlatti. Sirlak, varisin bulgularini “Hastalarin çogu özellikle hanimefendiler kilcal damarlarin açiga çikmasi seklinde görsel problemlerle karsilastiklarinda bize basvuruyorlar. Bunun yaninda bacaklarda yorgunluk hissi, dolgunluk hissi, zonklama, karincalanma, huzursuz bacak sendromu. Bunlar hep varisin bulgulari” sözleriyle açikladi.



Prof. Dr. Akay varisin tedavi yöntemlerini anlatti

Özellikle yaz aylarina girildiginde varis sikayetlerinin arttigini söyleyen Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmani Prof. Dr. Tankut Akay, sicak havalarda hastalarin agri, kramp, yanma gibi sikayetlerinin arttigini kaydetti.

Varis tedavisini üçe ayiran Akay, söyle konustu:

“Biri medikal tedavi. Yani hastalarin agri, kramp, yanma, karincalanma gibi sikayetlerini giderecek ilaç tedavisi. Diger tedavi endovasküler dedigimiz yani hastaya çok bir ameliyat yükü yüklemeden basit radyofrekans, lazer ya da yapistirici gibi yöntemlerle varisli damarlara sebep olan ana damarin kurutulmasi. Üçüncü tedavi yöntemi de kozmetik tedavi. Kilcal damar dedigimiz, yani ameliyata gerek göstermeyen ama görüntü olarak problem olusturan damarlarin poliklinik sartlarinda yakilarak ya da içine bir madde zerk ederek buradaki damarlarin kurutulmasi.”

Varis hastalarina uyarilarda bulunan Prof. Dr. Akay, hareket edilmesi gerektigi vurgusunu yaparak, “Hastalarin sicaktan kaçinmalari, bacaklarina soguk suyla masajlar yapmalari, dus aldirmalari, yürütüs yapmalari, ayaklarini yukariya dogru kaldirmalari, çok dar kiyafetler giymemeleri, kilo almamalari, yürüme, bisiklete binme gibi sporlari aliskanlik haline getirilmesi önerilmekte” dedi.



“Varis tedavi edilmezse pihti olusabilir, kanama olabilir”

Varis hastaliginin tedavi edilmediginde ortaya çikabilecek sonuçlari açiklayan Akay, erken dönemde çözüm olusturmak gerektiginin altini çizerek, "Varis tedavi edilmezse hastanin sikayetleri devam eder. Yani konforsuz bir yasam sürebilir. Ilerleyen dönemlerde daha da ilerlemis varisler hastada ayak bilekleri etrafinda yara açilmasina, çok büyük varisler de bazen pihti olusmasina ve bazen de tansiyonunun yükselmesine bagli olarak kanamalara yol açabilir. Bu yüzden bunlar olmadan önce erken dönemde çözüm olusturmak gerekiyor. Bizim de bugün dikkat çekmeye çalistigimiz nokta tedavi edilemez noktaya gelmeden önce buna dikkati çekerek çözümleri erken bulabilmek, taniyi erken koyabilmek” diye konustu.

Varis hastaligi yasayanlarin beslenmeye dikkat etmesi gerektigini hatirlatan Prof. Dr. Tankut Akay, insanlarin hayatina hareket kattigi sürece hem daha kaliteli bir hayata sahip olabilecegini hem de varislerin olusmasini engelleyebileceklerini söyledi.

Varis hastaliginin önemli bir saglik sorunu oldugunu hatirlatan Akay, “Varis, kisinin hayat konforunu son derece etkileyen bir hastaliktir. Uyku problemi yaratmasinin yaninda agri ve krampla uyanmasini, ayaklarinda yanma sikayeti olusturmasini saglar. Bunun disinda tedavi edilmezse ilerleyen evrelerde ayakta renk degisikligi ve yara olusmasina sebep olan önemli bir saglik sorunudur” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA