80 Milyon Dolarlik Yatirimi Sel Vurdu

Düzce’de yaklasik 80 milyon dolar yatirimla kurulan fabrika, sel sularinin içinde kaldi. Büyük hasar olusurken, bir milyon dolarlik zararin oldugu ögrenildi.

80 Milyon Dolarlik Yatirimi Sel Vurdu


Bati Karadeniz Bölgesi’nde etkili olan sel Düzce’yi de vurdu. Düzce’nin önemli sanayi kuruluslarindan olan Salkim Orman Ürünleri de yasanan selde büyük yara aldi. Sektörün lider firmalarindan biri olan ileri teknolojiye ile donatilmis üretim tesisi sular altinda kaldi. Yagislar sebebiyle fabrikanin üretim malzemelerinin oldugu alan yaklasik 4 metre suyun altinda kaldi.

Salkim Orman Ürünleri ve Salkim Enerji Genel Koordinatörü Sefa Çakir, maddi zararin çok büyük oldugunu belirterek “Çok yogun yagistan sonra Beyköy bölgesindeki fabrikamizi su basti. Bütün personelimiz canla basla kosturdular. Maddi zararimiz çok büyük, sevinçliyiz ki maddi zararin disinda can kaybimiz yok. Yavas yavas toparlamaya çalisiyoruz. Su anda hala temizlik yapiyoruz ve mallarin bir kismini kurtarmaya ugrasiyoruz. Fabrikamizin tüm depolari, sosyal alanlar, fabrika içerisindeki makinelerin tamami zarar gördü. Bir enerji santralimiz var. Enerji santralimizin bir kismi yine sular altinda kaldi. Ugur suyu bölgesinden ve sulama kanallarindan gelen yogun yagislar düsük kotta olmamiz sebebiyle tahliye olamadi ve tamami bu bölgede hapsolmus vaziyette kaldi. Biz bunlari simdi kendi çabalarimizla tahliye etmeye çalisiyoruz. Bir kismini basardik, bir kisminda hala devam ediyor. Bu sebeple magduriyetimiz oldu. Insallah toparlayacagiz. Su seviyesi çok yüksekti. Fabrikadaki makinelerin büyük bir kismi kullanilmaz halde duruyor. Elektronik parçalar kullanilmaz durumda, sudan zarar görmeyen metal ve plastik olanlari degerlendirmeye çalisacagiz. Su an hasar tespit çalismalarimiz devam ediyor. Az önce bir koordinasyon toplantisi gerçeklestirdik ekiplerimizle beraber asagi yukari 800 bin ile 1 milyon dolar arasinda bir zarar var bizim öngördügümüz. Bunun net rakamini birkaç gün sonra çikartmis oluruz” dedi.



TEDARIK SIKINTISI YASANACAK

Tedarik sikintisi yasanacagini belirten Çakir, “Yurt disinda da yaklasik 14 tane subemiz, yurt içinde de güçlü bir pazarimiz var. Üretimimiz aksadigi için tedarik sikintilari da yasanacaktir. Çok geçmis olsun diyorum herkese, Allah beterinden korusun” ifadelerinde bulundu.

(Enes Bektas - Selçuk Akyol - IHA)
Kaynak: İHA