Iran Disisleri Bakani Abdullahiyan Açiklamasi 'Türkiye'nin Güvenlik Endiseleri Kalici Sekilde Giderilmeli'

Iran Disisleri Bakani Hüseyin Emir Abdullahiyan, "(Suriye’de) Suna inaniyoruz ki Türk tarafinin, Türk arkadaslarimizin güvenlik endiseleri bir an önce ve kalici sekilde giderilmelidir" dedi.

Iran Disisleri Bakani Abdullahiyan Açiklamasi 'Türkiye'nin Güvenlik Endiseleri Kalici Sekilde Giderilmeli'
Iran Disisleri Bakani Hüseyin Emir Abdullahiyan, Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu ile Disisleri Bakanliginda gerçeklestirdigi görüsmenin ardindan ortak basin toplantisinda açiklamalarda bulundu. Türkiye’nin Suriye konusunda dile getirdigi güvenlik endiselerine iliskin Abdullahiyan, "Biz Türkiye’nin bu konudaki güvenlik endiselerini çok iyi bir seklide anliyoruz. Ayni zamanda özel bir operasyonu gündeme getirmesini de anliyoruz. Bu konuda degerli meslektasim Çavusoglu ile de detayli incelemelerde bulunduk, konusmalar yaptik. Suna inaniyoruz ki Türk tarafinin, Türk arkadaslarimizin güvenlik endiseleri bir an önce ve kalici sekilde giderilmelidir" ifadelerini kullandi.

Bakan Abdullahiyan, Çavusoglu’nun Tahran ziyaretinde ikili iliskileri iyilestirmek ve derinlestirmek için eylem plani ve yol haritasi önerisinde bulunduklarini ve bu harita üzerinden ilerlemek istediklerini Çavusoglu’na bildirdigini belirterek, "Güvenlik, siyasi, askeri, turizm, kültürel, tarihi ve bütün alanlarda iki ülkenin ilgi duydugu alanlarda iliskilerimizi derinlestirmeye karar verdik. Ayna zamanda KEK (Karma Ekonomik Komisyon) Toplantisi’ni ilerde yapacagiz. Önümüzdeki dönemde Yüksek Düzeyli Is Birligi Konseyi 7. Toplantisi’ni çok yakin dönemde yapmayi kararlastirdik" seklinde konustu.



“Yemen konusunda ateskesin kalici olmasini destekliyoruz”

Görüsmelerde ayrica konsolosluk isleri ve suçlularin iadesi, iki ülke meclisleri arasindaki is birliginin artirilmasi, iki ülkenin sinirinda bulunan iller arasindaki is birliginin gelistirilmesi ve ticari pazarlarin olusmasi yönündeki konulari ele aldiklarini dile getiren Abdullahiyan, “Yemen konusunda ateskesin kalici olmasini destekliyoruz. Oradaki insani kusatmanin ortadan kalkmasini ve siyasi çözümün tek çözüm yolu oldugunu vurguluyoruz. Ayni zamanda Libya’da bütün, entegre ve tek bir devletin olusmasini destekliyoruz. Libya’nin toprak bütünlügü bizim için önemlidir. Ukrayna ve Afganistan konularina degindik. Biz Astana formatinin son elde ettigi sonuçlar hakkinda görüstük, bilgi paylasiminda bulunduk” dedi.



"Iran Islam Cumhuriyeti için Türkiye’nin güvenligi Iran’in güvenligi demektir"

AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in Tahran’a yaptigi ziyaret konusunda da Bakan Çavusoglu’nu bilgilendirdigini vurgulayan Abdullahiyan sunlari söyledi:

"Iran’in bir sonraki görüsmelerinde özellikle ABD’nin ve diger Avrupa ülkelerinin daha gerçekçi bakis açilariyla, tutumlariyla biz daha iyi sonuçlara varacagiz diye inaniyorum, umut ediyorum. Degerli kardesimin hem bu konuda hem diger konularda istisarelerinden ve fikirlerinden yararlandim. Siz basin mensuplarinin önünde bir kez daha vurgulamak istiyorum Iran Islam Cumhuriyeti için Türkiye’nin güvenligi Iran’in güvenligi demektir. Bizim bölgeye, dost ve kardes ülkeye hayirdan baska bir temennimiz yoktur."
Kaynak: İHA