Yozgat'ta Üretilen 3 Milyon 400 Bin Fidan 'Gelecege Nefes' Olacak

Yozgat’in Akdagmadeni ilçesine bagli Yukariculhali köyünde 300 dekar alanda kurulan ve yilda 20 çesit olmak üzere 3 milyon 400 bin fidanin üretildigi Akdagmadeni Orman Fidanlik Sefliginde, fidanlar bir bebek hassasiyetiyle büyütülüyor. Yetistirilen milyonlarca fidanlar, toprakla bulusturulup gelecege nefes olacak.

Yozgat'ta Üretilen 3 Milyon 400 Bin Fidan 'Gelecege Nefes' Olacak
Yukariculhali köyünde 1990 yilinda 300 dekar alanda kurulan tesiste çalisan çok sayida çalisan, fidanlarin ekiminden çapalanmasina, yabanci otlarin temizlenmesinden sulanmasina kadar birçok bakimi büyük bir titizlikle sürdürüyor. Akdagmadeni Orman Fidanlik Sefligi ayni zamanda bölge insani içinde geçim kaynagi. Tesiste kadin çalisanlar ile birlikte yüze yakin kisi istihdam ediliyor. Üretilen milyonlarca fidan ülkenin birçok bölgesine gönderilirken ülkenin de yesillenmesine katki sagliyor.

Fidanlikta çalisan isçilerden Memnune Oguz, fidanlari bebek hassasiyetiyle büyüttüklerini söyleyerek, “Burada fidan üretimi yapiyoruz. Ürettigimiz fidanlari bir bebek misali büyütüyoruz. Tüpünü dolduruyor, tohumunu ekiyor, otunu ayikliyor ve Türkiye geneline gönderiyoruz. Ürettigimiz fidanlar toprakla bulusmasi ve bütün bölgelere gitmesi bizi çok mutlu ediyor. Burada arkadaslarimizla birlikte ekmek yiyoruz. 60-70 kisi ekiple çalisiyoruz. Bahar mevsiminde baslayip 12. aya kadar burada çalisip çesitli fidanlar üretiyoruz. Bize bu istihdami saglayan seflerimize, müdürlerimize ve kooperatifimize tesekkür ediyoruz. Bu köy yerinde böyle bir is yeri bizim için bulunmaz bir nimet.” dedi.

Zöhre Taskiran isimli çalisan ise, “Biz buradan geçimimizi sagliyoruz ve burada çalisiyoruz.8-9 yildir burada çalisiyorum. Fidanlari ekiyor, suluyor, otunu ayikliyor ve çapasini yaparak yetistiriyoruz. Buradan evimizin geçimimizi sagliyoruz.” seklinde konustu.

Sivas Orman Fidanlik Müdürü Mahmut Tülay ise bu yil tesiste 3 milyon 400 bin 20 farkli türde fidan yetistirilecegini söyleyerek, “Akdagmadeni Orman Fidanlik Sefligimiz, Orman Genel Müdürlügüne Bagli Kayseri Orman Bölge Müdürlügü ve Sivas Orman Fidanlik Müdürlügüne bagli olarak is yapmaktadir. Burada 300 dekar alanda çalisma yapiyoruz. 20 tür tohumdan fidan üretiyoruz. Bunlarin da tamamini toprakla bulusturmak üzere isletme müdürlüklerimize tahsis ediyoruz ve agaçlandirma, erozyon kontrolü yapilan yerlerin fidanlarini dikerek burada büyütüyoruz. Burada iki orman Davulbaz ve Çulhali Kooperatifimiz var. Bu kooperatifteki elemanlarla biz buradaki isleri yürütüyoruz. Bu iki köye de büyük istihdam sagliyoruz. Üretilen fidanlarin tohumdan itibaren ekimi, bakimi ve sahalara gönderilmek üzere yüklenmesi ile ilgili isleri, burada kooperatifler yapiyor. Bu sekilde Türkiye’nin agaçlandirilmasina 3 milyon 400 bin fidan üreterek katki sagliyoruz. 100 kisiye yakin insani istihdam ediyoruz. Bu sene burada 3 milyon 400 bin fidan üretecegiz ve isletme müdürlüklerimize Iç Anadolu Bölgesinde erozyon kontrol ve agaçlandirma rehabilitasyon sahalarinda toprakla bulusturmak üzere gönderecegiz.” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA