Sahte Günes Gözlüklerini Orijinalinden Ayirt Etmek Çok Zor

Son zamanlarda kullanimi artan sahte günes gözlüklerini orijinalinden ayirt etmenin çok zor oldugunu belirten Uzman Optikçi Ediz Elma, "Sahte gözlük kullanimi vatandaslarda göz bozulmasina ve numara artmasina sebebiyet verebilir" dedi.

Sahte Günes Gözlüklerini Orijinalinden Ayirt Etmek Çok Zor
Günesin etkisini arttirmasi ile birlikte gözlerini zararli günes isinlarindan korumak isteyen vatandaslar günes gözlüklerine yöneliyor. Özellikle kavurucu yaz günlerinde göz sagliginin günes isinlarindan korunmasi için uzman görüsü alinmasi gerekiyor. Son zamanlarda sahte günes gözlüklerinin kullaniminin oldukça yayginlastigini ifade eden Uzman Optikçi Ediz Elma, sahte günes gözlüklerinin numarasiz olarak pazarlanmasina ragmen, tam olarak numarasiz çikmayabilecegini de vurguluyor. Kalitesiz ve merdiven alti üretim sonucunda gözlük camlarinin gelisigüzel takilabilecegini söyleyen Elma, “Sahte günes camlarinda üretim kalitesiz oldugu için camlarda tam anlamiyla numarasiz çikmayabilir. Herhangi bir göz hastaligi olmayan kisi için sferik veya sferosilindirik cam kullanimi kiside numara artmasina sebebiyet verebilir. Sahte günes gözlüklerinin kisiye verebilecegi bir diger zarar ise, göze girmesi gereken isiktan fazlasini kesmesi olabilir. Normalde göze UV400’e kadar olan dalga boyunun kesilmesi lazim. Sahte günes camlarinda kullanilan boyama isleminde UV400’den fazla bir kesicilik olabilir. Göze girmesi gereken isigin engellenmesi yer yer uyku problemlerine, uyku kalitesinin bozulmasina sebebiyet verebilir” diye konustu.



“Vatandaslarin sahte günes gözlügünü anlamasi çok zor”

Piyasaya sürülen sahte günes gözlükleriyle gerçekleri arasinda çok bariz farklar oldugunu söyleyen Elma, sorun yasamamak için gözlük alirken ucuza kaçilmamasi gerektigi söyleyerek, “Sahte gözlükler piyasada çok fazla artmaya basladi.

Bunun önüne geçilemiyor çünkü çok genis bir pazar ve genis bir tüketim agi var. Sahne günes gözlükleri çogunlukla isportadan piyasaya sürülüyor. Bazi optik saticilarinda da çakma günes gözlügü satiliyor, bunun önüne geçilemiyor. Bizler çok rahat sekilde bir gözlügün sahte oldugunu anlayabiliyorduk ama artik anlayamadigimiz ürünler de çikmaya basladi.

Vatandaslarin sahte günes gözlügünü anlamasi çok zor. Plastikleri çok hafif olur, mentese kisimlari çok kalitesiz olur. Anlasilmasi gerçekten zordur ama en önemli kistaslardan biri menteseleridir. Sahte camlardan dogabilecek saglik sorunlariyla ugrasmamak için vatandaslarin, ucuza kaçmamasi ve güvendikleri yerlerden alisveris yapmasini öneriyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA