Pileki Magarasi Ziyaretçilerin Ilgi Odagi

Rize’nin turizm degerleri arasinda yer alan Iyidere ilçesindeki Pileki Magarasi ziyaretçilerini agirliyor.

Pileki Magarasi Ziyaretçilerin Ilgi Odagi
Iyidere ilçesine bagli Kösklü köyünde bulunan ve eskiden insanlarin misir ekmegi yapiminda kullandiklari pileki tasini çikarmak için oyarak olusturdugu Pileki Magarasi 2012 yilinda ziyarete açildi. Rize’nin tek magarasi olma özelligini tasiyan magarayi her yil yüzlerce yerli ve yabanci turist ziyaret ediyor.

Pileki Magarasinin tarihi hakkinda bilgi veren Magara isletmecisi Sükür Rakici, "Bu magaranin hikayesi Rumlar döneminde basladi.

Bölgede zaten önceden Rumlar yasiyordu. Rumlar buradan gittikten sonra bizim dedelerimiz buradan pileki tasini kazmaya basladi.

Baslangici Rumlar’dan kalma bir yer. O dönemde kap kacak yerine bu tasi isleyerek içinde yemek veya Misir ekmegini pisiriyorlardi. Bu tasin en büyük özelligi volkanik bir tas. Ne kadar isiyi versen bile patlamiyor. Tas içeridenyken yumusak oldugu için islemesi kolay oluyor. Disarida oksijenle beraber sertlesiyor. Kirilmasi da zor oluyor. Dönemin sartlarina göre o dönemde ihtiyaç olarak baslanmis daha sonrasinda yurtdisina ticaret olarak sattilar. Buradan taslar çikartilarak sahile getirildi.

Oradan gemilere yüklenerek yurtdisina ticareti yapilirdi. Belli bir zaman sonra tasin önemi kalmayinca magara kullanilmamaya baslandi. Magarimizi 4-5 senedir de turizme kazandirdik. Çalismalarimiz devam ediyor. Gelenlerin hem bu tasi alma imkanlari oldu hem de bu degeri görüp gezme imkani olusturuldu. Turizme açilan bölge 350 metrekare bir alan. Fakat 3 kilometreden fazla açilmayan bölgemiz var. Magara 2 kattan olusmakta. Alt katlar suanda suyla doldugu için inilemiyor" dedi.



"Kaç yildir Rize’de yasiyorum ilk defa geldim"

Rize’de uzun süredir yasadigini fakat Rize’de bulunan bu magaraya ilk kez geldigini ifade eden Mükremin Çetinoglu, "Magaranin içi cidden çok etkileyici. Rehber arkadasimiz bizi bilgilendirince ne kadar derin bir tarihe ulastigini ögrendik. Gerçekten etkileyici bir yer. Kaç yildir Rize’de yasiyorum ilk defa geldim. Bölgede yasayan her vatandasin, Rize’ye gelen her turistin gelip de görmesi gereken bir yer. Içerisinin çalismasi daha bitmemis bitince daha güzel olacak" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA