Mus'tan Bati Illerine Kurbanlik Sevkiyati Basladi

Mus’ta binlerce büyük ve küçükbas hayvan, Kurban Bayrami için bati illerine sevk edilmeye baslandi.

Mus'tan Bati Illerine Kurbanlik Sevkiyati Basladi
Mus’ta bir yil boyunca özenle beslenen büyükbas ve küçükbas hayvanlar, bayrama sayili günler kala tir ve kamyonlara yüklenerek büyüksehirlere gönderilmeye baslandi. Bin bir zorlukla bakimi yapilan ve çocuk gibi büyütülen kurbanliklar, kurban pazarindaki yerini almak için yola çikarildi.

“El bebek, gül bebek yetistirdik hayvanlarimizi”

Merkeze bagli Özgürevler Mahallesi civarinda hayvancilik yapan Erdal Yalvarici, 120 büyükbas hayvanini tirlara yükleyerek Istanbul’un Avrupa yakasina gönderdi. Sevke baslanilan hayvanlara 2-3 yildir baktiklarini ifade eden Yalvarici, “Tosunlarimiz buzagilik döneminden bu yana bizde. Hayvanlarimizi yaylaya gönderiyoruz. Orada 2 yil otladiktan sonra son 7-8 aylik asamalarini burada kendi isletmemizde besiye aliyoruz ve kurban dönemine hazir hale getiriyoruz. Hayvanlarimizin sevkini Avrupa yakasina yapiyoruz. Avrupa yakasina göndermemizin sartlari var. Isletmemiz bu sartlari tasiyor. Hayvanlarimizdan kan numuneleri alinarak sap enstitüsüne gönderip sonuçlari geldikten sonra sevkini yapiyoruz. Hayvanlarimiz çok iyi sartlarda yetisiyor. Dezenfekte edilen ve çok korunakli bir isletmemiz var. Bugün 120 büyükbas hayvan yükledik. Bunlara gözümüz gibi baktik. El bebek, gül bebek yetistirdik hayvanlarimizi. Tosunlarimizdan ayrilmak zor ama yeni sahiplerine teslim ettikten sonra yerlerine yeni hayvanlar alarak beslemeye devam ediyoruz. Hayvancilik, dededen babadan kalan bir meslek. Bizde devam ettiriyoruz. Modern bir isletme yaptik” dedi.

Istanbul Basaksehir’den Mus’a gelerek hayvan satin alan Ramazan Çamlica ise “Her yil Mus’tan hayvan tedarik ediyoruz. Istanbul Avrupa yakasina kurbanlik götürmek için Tarim ve Orman Bakanliginin belli kriterleri var. Mus’tan tedarik ettigimiz hayvanlar bu kriterlere uygun. Düzenli bir sekilde kan tahlilleri Ankara Sap Enstitüsüne gönderilip, gelen sonuçlara göre Istanbul Avrupa yakasina sevkleri yapilmaktadir. Hayvanlarimiz 24 ile 30 saat arasinda Istanbul’a varmaktadir. Istanbul Basaksehir ve Ümraniye’de bu hayvanlarimizin satisini yapmaktayiz” diye konustu.

Kaynak: İHA