Geleneksel Kilim Ve Cicim Dokuma Sanati, Kadinlarin Ellerinde Yasatiliyor

Elazig’da açilan kurslardan geleneksel kilim ve cicim dokuma sanati, kadinlarin ellerinde yasatiliyor.

Geleneksel Kilim Ve Cicim Dokuma Sanati, Kadinlarin Ellerinde Yasatiliyor
Kültür ve Turizm Bakanligi, Arastirma ve Egitim Genel Müdürlügünün yaygin egitim kurslari çerçevesinde bulunan, unutulmaya yüz tutmus geleneksel kilim ve cicim dokuma kursu ile yasatilmaya çalisiliyor. Bu çerçevede Il Kültür ve Turizm Müdürlügü tarafindan Nurettin Ardiçoglu Kültür Merkezinde kurs açildi. Yaklasik 15 kadinin katildigi kurs, 3 ay sürecek. 3 ayda usta ögreticiler tarafindan kadinlara kilim ve cicim dokuma kursu verilecek. Egitim sonunda kursiyerlere kurs tamamlama sertifikasi verilecegi bildirildi.

Kilim dokuma sanatini yasatmaya çalistiklarini aktaran Usta Ögretici Heybet Aytan, “Yöresel kilim dokuma kursumuzdur. Unutulmaya yüz tutmus kilimleri ortaya çikarmaya çalisiyoruz. Yaklasik 15 ögrencim var. Kursiyerlerim ileride ekonomilerine katkida bulunabiliyor. Anneannelerimizden kalan kilimlerdir. Onlari unutturmamaya çalisiyoruz. Insallah gelecek nesillere de bir seyler vermis oluruz” dedi.

Kilim ve cicimleri ögrendiklerini dile getiren Funda Sarikaya, “Kilim ve cicimi günümüze tekrardan modernize ederek yapiyoruz. Ayni zamanda güzel bir sosyal aktivitemiz oluyor. Ögrencilerle birlikte güzel paylasimlarimiz oluyor. Yeni seyler ögreniyoruz. Kursumuz çok güzel” diye konustu.

Hali dokumaciligin unutulmaya yüz tutmus el sanatlarindan biri oldugunu aktaran Il Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Baglitas ise “Bu tip mesleklerin kaybolmamasi gerekiyor. Bu geleneklerin mutlaka yasatilmasi gerekiyor. Sehrimizde çünkü hali ve kilim dokumacilik ile cicim gibi eskinden beri geleneksel hale gelen gelir saglayan bir meslek. Bu tip mesleklerin kaybolmamasi, bizden sonraki gençlere ulasmasi, yine gelir kaynagina dönüsmesi noktasinda kültür müdürlügümüz bünyesinde kurslar baslattik. Suan kurslarimi devam ediyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA