Enerjide Disa Bagimliligin Kilidini Kiracak Dogal Gaz Projesi Hiz Kesmeden Devam Ediyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, önümüzdeki yil tamamlanacak Sakarya Gaz Sahasi Projesi’nin Cumhuriyetin 100. yilina atifla 100 saniyede anlatildigi bir video paylasti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, sosyal medya hesabindan “100 Saniyede 100 Yilin Projesi” basligiyla Sakarya Gaz Sahasi Projesi’nin anlatildigi bir video paylasti. Bakan Dönmez’in “Cumhuriyetimizin 100. yilinda enerjide disa bagimliligin kilidini kiracak mega projemizde geri sayim devam ediyor” ifadeleriyle dikkati çektigi proje su sözlerle anlatildi:

“Türkiye, dogal gaz ihtiyacinin yüzde 99’unu ithal ediyor. Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahasi Projesi, bu yüklü maliyeti hafifletecek en büyük adim. 540 milyar metreküplük dogal gaz rezervi, Filyos Limani’nin 170 kilometre açiginda. Fatih ve Kanuni kuyulari hazirliyor, Yavuz da 65 ton agirligindaki dev kontrol vanalarini yerlestiriyor. Dogal gazi kiyiya ulastiracak 12 metre uzunlugundaki borular, 2 gemi tarafindan deniz tabanina yerlestirilmeye baslandi. Deniz altindaki 3 hattan biri gazi getirecek, biri glikol tasiyacak, sonuncusu da fiberoptik gibi ihtiyaçlari karsilayacak. Proje devam ederken ayni anda 45 gemiden olusan dev bir filo çalisacak. Boru hatti, açik denizdeki 10 kuyudan gelen dogal gazi 1,2 milyon metrekare alana sahip Filyos dogal gaz isleme tesislerine tasiyacak. Bu devasa tesisin ulusal sebekeyle bulusturacagi dogal gaz, konutlarin ihtiyacini yaklasik 25 yil süreyle karsilayacak kapasiteye sahip. Cumhuriyetin 100. yilinda enerji disa bagimliliginin kilidini kiracak proje hiz kesmeden devam ediyor.”
Kaynak: İHA