Doç. Dr. 'Ölümcül Sonuçlarla Karsilasabiliyoruz' Diyerek Kurban Bayrami Öncesi Büyük Riske Dikkat Çekti

Havalarin isinmasiyla birlikte geri dönen ve son günlerde kabusa dönüsen kene ölümleriyle ilgili Doç Dr. Ömer Salt, kenelerin nasil yayildigini ve Kurban Bayramiyla birlikte yaklasan büyük riski anlatip “Ölümcül sonuçlarla karsilasabiliyoruz.” diyerek önemli uyarilarda bulundu.

Doç. Dr. 'Ölümcül Sonuçlarla Karsilasabiliyoruz' Diyerek Kurban Bayrami Öncesi Büyük Riske Dikkat Çekti


Havalarin isinmasiyla birlikte Kirim Kongo Kanamali Atesi virüsü tasiyan kene isirmalari sonucu hayatini kaybeden vatandaslarin sayisi her geçen gün artiyor. Ardi ardina gelen keneden ölüm haberleri, dikkat edilmesi gereken tedbirleri bir kez daha gündeme getirdi.

“Kurbanlik mutlaka taranmali”

Edirne’de bulunan Trakya Üniversitesi Tip Fakültesi Acil Tip Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Doç Dr. Ömer Salt, Kurban Bayrami’nda kesilecek hayvanin kesilmeden önce mutlaka taranmasi gerektigini söyledi.

Hayvanda kene varsa kenenin mutlak suretle eldivenle alinmasi gerektigini vurgulayan Salt, hayvanin vücut sivilarina temas etmeksizin kesim islemenin gerçeklestirilmesi gerektigini anlatti.

“Keneyi çikartmak için sakin bunlari yapmayin”

Kenenin en çok tutunma yoluyla bulastigini ve yanlis çikartilma yöntemleri nedeniyle virüsün daha çok bulastigini söyleyen Doç Dr. Ömer Salt, kenenin üzerine sigara basilmamasi, alkol dökülmemesi ve dis macunu sürülmemesi gerektigini belirtti.

Yanlis uygulamalarin kenenin virüsü daha fazla bosaltmasina neden oldugunun altini çizen Salt, ardindan virüsün vücutta dolasima geçerek çogalmaya basladigini anlatti.

“Ölümcül sonuçlarla da karsilasabiliyoruz, kanamalar ortaya çikiyor.”

Kirim Kongo Kanamali Atesi virüsünde ölümcül sonuçlarla karsilasildigini anlatan Doç Dr. Ömer Salt, “Virüs ilk asamayi geçip ilerlemeye devam ediyorsa hastalarin çogunda mide, bagirsak, burun, dis eti kanamalari ortaya çikiyor. Siddetli olanlarda tüm bosluklardan kanamalar ortaya çikiyor. Bu geri dönülmez safhaya gidisin bir göstergesi” açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA