Asirlardir Kayalar Üzerinde Bal Üretiyorlar

Gümüshane’nin Kürtün ilçesinde asirlardir hem ayilardan korunmak hem de organik bal üretmek için kayaliklar üzerinde aricilik yapiliyor.

Asirlardir Kayalar Üzerinde Bal Üretiyorlar
Ilçeye bagli Taslica köyü, Merek deresi mevkiinde bulunan kayalar üzerine zor sartlarda ulasarak yerlestirilen kovanlarda arilarin ürettigi nadide ballar ilaç niyetine kullaniliyor.

Yolun bittigi noktadan ilkel teleferikle ardindan da 50 metrelik dik rampanin çikilmasiyla ulasilan kayalara kovanlarin en büyük düsmanlarindan birisi olan ayilar ulasamiyor.

Bölgenin yerlesim yerlerine uzak, binbir çesit çiçekle bezeli ve bal ormaninin içinde olmasi nedeniyle en kaliteli ballardan birisinin üretimi gerçeklestirilirken, eskiden burada üretilen ballarin Osmanli saraylarina gönderildigi, mumlarin da aydinlatmada kullanildigi ifade ediliyor.

Merdiven koyularak çikilan kayalarda yillardan beri aricilik yapan emekli ögretmen Hüseyin Güvendi (73), arilarini her yil Mayis ayinda evine 15 kilometre uzaktaki “Velo kayasi” adi verilen alana getirdigini, sonbaharda da ayrildigini söyledi.



Arilar ogul verdigi zaman günübirlik gittigi bölgeye ulasimin araçtan indikten sonra teleferikle ardindan da 50 metrelik dik bir rampayla ulastigini anlatan Güvendi, “6 asirlik beklide daha fazla bir yer burasi. Dedelerimizin buraya gidip geldigini biliyoruz. Buranin bali çok kaliteli bir bal. Çok genis bir floraya sahip, ismini bile bilmedigimiz bin bir çesit çiçek var bu ormanda. Çok derin bir vadi burasi. Zaten devletimiz de burayi bal ormani olarak ilan etti” dedi.

Kaliteli bal ürettiklerini ve balin müsterisinin sabit oldugunu dile getiren Güvendi, geçen yil 300 TL olan kilogram fiyatinin bu yil 400 ve üzeri olacagini söyledi.



Vadide diger vatandaslarin da kullandigi kayaliklar oldugunu ve bu bölgede üretilen ballarin Osmanli saraylarina gönderildigini anlatan Güvendi, “Buradaki bal ilaç niyetine kullanilir. Ben de KOAH hastasiyim ve her sabah kalkar bir çorba kasigi bal serbeti yapar içerim. Bunu her sabah devam ederim ve suanda ilaç kullanmiyorum. Mide rahatsizliklarina, tansiyon hastalarina, seker hastalarina iyi geliyor. Bizim balimizda seker yoktur” diye konustu.

Kaynak: İHA