Akran Reddine Karsi Eylül Bebekler

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), akran reddini önlemek amaciyla farkli engel gruplari ve nadir görülen hastaliklari temsilen ‘Eylül Bebekler’i tasarladi. Bedensel engelli, görme engelli, down sendromlu, albino gibi çesitli sekillerde hazirlanan bebekler, ilk etapta Izmir’deki anaokullarinda dagitilacak. Eylül Bebeklerin Birlesmis Milletler Egitim Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) de dikkatini çektigini belirten DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Eylül Bebekler Insallah Türkiye’ye ve hatta dünyaya yayilmis olacak” dedi.

Akran Reddine Karsi Eylül Bebekler
Dokuz Eylül Üniversitesinin engelsiz toplum konusunda farkindalik saglamak ve akran reddini önlemek amaciyla hayata geçirdigi Eylül Bebekler projesi, Izmir’de anaokuluna giden çocuklarla bulusacak. DEÜ ve Izmir Il Milli Egitim Müdürlügü arasinda imzalanan protokolle, 2022-2023 egitim ögretim yilinda Il Milli Egitim Müdürlügüne bagli resmi okul öncesi kurumlarda akran reddinin erken yaslarda önüne geçmek amaciyla Eylül Bebekler ile egitim verilecek. Özel gereksinimi olan bireylerin sosyal rollerine dikkat çekmek ve engelsiz toplum konusunda farkindalik olusturmak amaciyla üretilen Eylül Bebekler ile çocuklarin siklikla maruz kaldiklari akran reddini önlemek ve durumlari hakkinda bilgi edinilmesi hedefleniyor. Proje çerçevesinde her bebek, mevcut engel durumunu tanimlayacak sekilde olusturuldu. Proje ile isitme yetersizligi, fiziksel yetersizlik, görme yetersizligi, down sendromu, albinizm, marfan sendromu ve dwarfism sendromuna da dikkat çekiliyor. Projenin ismi de Dokuz Eylül Üniversitesinden geliyor. Eylül Bebekleri Izmir’den sonra ülke geneline, ardindan da dünyaya yaymak istediklerini kaydeden DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, projenin UNESCO tarafindan da dikkat çektigini söyledi.



“Akran reddi çok önemli bir sorun”

Eylül Bebekler projesinin önemine deginen Hotar, “Engelsiz toplum olma konusunda çok ciddi çalismalar yapan bir üniversiteyiz. Farkliliklarla ilgili bir bilinç olusturma yönünde adimlar atiyoruz. Fiziki olarak tabii ki tüm kurumlarimizi erisilebilir hale getirmek ilk hedefimiz ve bunu da önemli ölçüde basardik. Bu projemizi de güzel sanatlar ve egitim fakültemiz ile tekstil bölümümüzün ortak çalismasiyla ortaya çikardik. 9 engelli bebegimizin oyuncagini yaptik. Hedefimiz, oyuncak oynama çagindaki çocuklarin Barbie bebekle oynarken Eylül Bebekler ile de oynamasi. Özellikle çocuklar, engel grubu ile karsilastiklarinda akran reddi yasanabiliyor. Akran reddi çok önemli bir sorun. Bunu asmanin yolu da çocuklari bebeklikten itibaren bu konuyla tanistirmak ve bir bilinç olusturmak” diye konustu.



“Insallah Türkiye’ye ve hatta dünyaya yayilmis olacak”

Çocuklarin kreslerde oynadigi oyuncaklarin yani sira Eylül Bebeklerle de oynamalarini saglamak adina yola çiktiklarini ifade eden Hotar, su bilgileri paylasti: “Izmir Il Milli Egitim Müdürlügümüz ile bir protokol yaptik. Müdürlüge bagli okullarin kreslerinde bu bebeklerimiz yer alacak. Hedefimiz, Milli Egitim Bakanligi ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi ile de protokoller yapip projeyi Türkiye geneline yaymak. Bir ögrenci toplulugumuz, UNESCO ile yaptigi etkinlikte Eylül Bebeklerden bahsetmis. Konu, UNESCO’nun da çok ilgisini çekmis. Engellilik, hepimizin bir saniye sonra basina gelecek bir konu. Bunu daha bebekken içsellestirmek, engelleri kaldirmak da bizim en büyük sosyal sorumluluklarimizdan biri. Eylül Bebekler de bu bilinçle ortaya çikti. Insallah Türkiye’ye ve hatta dünyaya da yayilmis olacak. Eylül Bebekleri üniversitemizin imkanlari ile üretiyoruz. Üretimin artmasi durumunda ilgili kamu kuruluslarindan destek almak için çalismamiz olacaktir.” Ilk dagitimin pilot seçilen anaokulunda yapilacagi bilgisini veren Hotar, bebeklerin yüz boyamasinin ise yüksek lisans ve doktora ögrencileri tarafindan yapildigini belirtti.



Çevreci bebekler

DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi ve DEÜ Onkoloji Enstitüsü ile bir tekstil firmasinin destegiyle hayata geçirilen “Sosyal Sorumluluk Bilinciyle Sürdürülebilir Tekstil Ürünü Bez Bebek ve Egitici Oyuncak Tasarimlari Projesi"nde ise sürdürülebilirlik ve çevrenin korunmasi esas alindi. Projede, tekstil ve hazir giyim sektöründe ortaya çikan kullanim fazlasi tekstil ve aksesuar malzemeleri kullanilarak oyuncaklar yapildi. Saglik kosullarina uygun, organik tarim ile anti toksik ve anti alerjen malzemeden üretilen kumaslar, alaninda uzman tasarim ve sanat egitimi almis akademisyenler tarafindan egitici bez oyuncaklara dönüstürüldü. Proje çerçevesinde DEÜ Onkoloji Enstitüsünde tedavisi devam eden çocuklarla bulusturulan egitici bez bebeklerin projenin amacini destekledigi görüldü.

Uluslararasi boyuta tasinmasi planlanan Sosyal Sorumluluk Bilinciyle Sürdürülebilir Tekstil Ürünü Bez Bebek ve Egitici Oyuncak Tasarimlari Projesi ile israfin en az seviyeye indirilmesi de hedefleniyor.
Kaynak: İHA