IZTO'da Bir Araya Gelen Balikçilar Sorunlarini Masaya Yatirdi

Izmir’deki Balikçilik Sektörünün tüm paydaslari, sektörün sorunlarini görüsmek için Izmir Ticaret Odasi’nda bir araya geldi. Kamu, özel sektör ve üniversitelerden toplam 60 kisinin katildigi toplantida sektörün en öncelikli sorunlari olarak görülen 14 madde tartisildi, çözüm önerileri üretildi. Toplantiya katilan Tarim ve Orman Bakanligi Balikçilik ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altug Atalay, “Sorunlar olacak ki bizler çözecegiz, daha iyisine ulasacagiz. Her seyin üstesinden gelecegimize inaniyorum. Bizler sorunlarin çözümü için elimizden geleni yapmaya her zaman haziriz” dedi.

IZTO'da Bir Araya Gelen Balikçilar Sorunlarini Masaya Yatirdi
Balikçilik Sektörünün Sorunlari ve Çözüm Önerileri Toplantisi, Tarim ve Orman Bakanligi Balikçilik ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altug Atalay, Izmir Tarim ve Orman Il Müdürü Mustafa Özen, Izmir Ticaret Odasi (IZTO) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Sahin Çakan ve Ege Bölgesi Girgir Balikçilari Dernegi Baskani Mehmet Aksoy’un açilis konusmalariyla basladi.

IZTO ev sahipliginde gerçeklesen toplantiya, Sahil Güvenlik Orta Ege Grup Komutanligi Harekât Sube Müdürü Binbasi Çaglar Hanimeli, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ugur Sunlu, Izmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Teyfik Tansel Tanrikulu, Deniz Ürünleri Avcilari Üreticileri Merkez Birligi Baskani Nihat Isik, Istanbul Ili Deniz Ürünleri Avcilari Üreticileri Merkez Birligi Baskani Sekip Yalçin ile Ege Ihracatçi Birlikleri Ege Su Ürünleri Ve Hayvansal Mamüller Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Atakan Demir katildi.



Dr. Atalay: “Sorunlarimizi çözecegiz”

“Bakanimiz Vahit Kirisçi balikçilarimizin sorunlarini her zaman dinliyor” diyerek sözlerine baslayan Tarim ve Orman Bakanligi Balikçilik ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altug Atalay, “Sorunlarimiz elbette oluyor, insan yasadikça sorunlarimiz olacaktir. Sorunlar olacak ki bizler çözecegiz, daha iyisine ulasacagiz. Bundan 10 yil öncesine göre su ürünlerinde çok daha iyiyiz. Ülkemiz üreten bir ülke. Her seyin üstesinden gelecegimize inaniyorum. Dünyanin neresine giderseniz mazot fiyatlarindaki artistan bahsedildigini görüyoruz. Bizler sorunlarin çözümü için elimizden geleni yapmaya her zaman haziriz” dedi.



Özen: “Bu sektörü korumak hepimizin asli görevi”

Izmir’in önemli bir potansiyele sahip oldugunu ve 640 kilometreye yakin bir sahil seridinin bulundugunu ifade eden Izmir Tarim ve Orman Il Müdürü Mustafa Özen, “2021 yilinda, 113 bin ton su ürünleri üretim miktari ile ekonomiye 9 milyar TL katkisi olan bir sektör. 1750’ye yakin balikçi teknemiz, 29 balikçi barinagimiz, 45 su ürünleri kooperatifimiz var. Bu sektörü korumak, bu sektörün içindeki tüm paydaslarimizin asli görevidir. Izmir ölçeginde özellikle denetim noktasinda Sahil Güvenlik Komutanligimizin bize vermis oldugu destek için çok tesekkür ediyorum. Su ürünlerini ayakta tutmak, gelecege tasimak için bu denetimler büyük önem tasiyor” diye konustu.



Çakan: “Çalisma grubumuz pek çok sorunu çözdü”

Konusmasinda IZTO Yönetim Kurulu Baskani Mahmut Özgener’in destekleriyle kurulan Su Ürünleri Çalisma Grubunun faaliyetlerine deginen IZTO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Sahin Çakan, “Bir araya geldigimiz günden beri 27 toplanti gerçeklestirdik. Tüm kurumlarimizin destegi ve üyelerimizin özverili çalismalari ile pek çok sorunu çözdük. 48 yillik su ürünleri kanununun degismesinde katkimiz oldu. KDV’nin yüzde 1’e inmesinde çok büyük katkimiz oldu. Deniz patlicani konusunda yasadigimiz sorunlarin çözümünde katkimiz oldu. Ticari amaçli su ürünleri avciliginin düzenlenmesi için de çalismalar yaptik. Bize her daim destek olan Su Ürünleri Genel Müdürümüze bir kez daha tesekkürlerimi iletmek istiyorum” seklide konustu.



Aksoy: “Sorunlarimizi asacagimiza inaniyorum”

Sözlerine Izmir Ticaret Odasi’na tesekkür ederek baslayan Ege Bölgesi Girgir Balikçilari Dernegi Baskani Mehmet Aksoy ise “Balikçilik konusunda çok ilerledik. Genel Müdürümüz her türlü sikintimizi çözdü. Sahil Güvenligimiz de ayni sekilde her zaman yanimizda oldu. Bu gün burada gündemimizdeki 14 sorunu konusacagiz. Ülkemizdeki mazot fiyatlarina baktigimizda önümüzdeki sezon denize çikip çikmayacagimiz muallakta. Çok zor dönemlerden geçiyoruz. Bugüne kadar pek çok sorunumuzu astik. Bu sorunlarimizi da asacagimiza inaniyorum” ifadelerini kullandi.

Konusmalarin ardindan katilimcilarin sorulari yanitlandi, sektörün sorunlari tartisildi.
Kaynak: İHA