Fistik Kenti Olma Yolunda Ilerleyen Karabük'te Sakiz Agaçlari Asilanmaya Basladi

Karabük’te köylüler için ciddi gelir kaynagi olmasi planlanan sakiz agaçlarinin Antep fistigina dönüstürülmesine yönelik asilama çalismalari basladi.

Fistik Kenti Olma Yolunda Ilerleyen Karabük'te Sakiz Agaçlari Asilanmaya Basladi
Karabük Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Izzet Açar öncülügünde geçtigimiz Nisan ayinda merkez ilçeye bagli Çerçiler köyü Mahallesinde sakizagaci (menengiç) ve çitlembik (melengiç) agaçlarinin zarar veren ve kuruyan bölümleri için budama çalismasi yapilmisti. KBÜ’nün topluma katkisi olmasi için hazirladigi sosyal sorumluluk projesi çerçevesinde köylüler için gelir kaynagi olmasi planlanan sakiz agaçlarinin Antep fistigi agacina dönüstürülmesi için asilama çalismalari baslatildi. Prof. Dr. Açar, gönüllü olan köylülerle bir araya gelerek sakiz agaçlarinin dogru asilanmasi hakkinda uygulamali olarak egitim verdi.

Rektör Yardimcisi Izzet Açar, sakiz agaçlarinin asilama ile Antep fistigi agacina dönüstürülebildigini belirterek, “Barak yildizi Güneydogu Anadolu Bölgesinde Temmuz sonunda olgunlasiyor. Antep fistigi Agustos sonu Eylül basinda olgunlasirken barak yildizi bir ay daha erken olgunlasiyor. Bu üniversitemizin topluma katkisi olan bir sosyal sorumluluk projesi oldu. Bir bütçesi yok” dedi.

“Barak yildizini insallah burada yayginlastirmak istiyoruz”

Geçtigimiz Nisan ayindaki budama isleminin ardindan asilamayi baslattiklarini ifade eden Açar, “Gaziantep Nizip Teketas köyünden Abdurrahman Açikgöz isimli bir arkadasim var. Sag olsun projemize asi kalemi destegi yapti. Dün otobüse verdi bugün elimize ulasti. ‘Barak yildizi Karabük’te Parliyor’ seklinde mottosu olsun istedik. Barak yildizini insallah burada yayginlastirmak istiyoruz. Geçen seneden de budanmis bitkiler de vardi, onlari asilamaya devam edecegiz. Degisik köylerden üreticilerimiz var. Onlara asi kalemi verecegiz. Burada asilamayi ögreniyorlar. Onlarda kendi sakiz agaçlarini asilayacaklar. Bu proje Çerçiler Mahallesinde baslayarak yayginlasacak. Disa dogru halka halka yayilmasini bekliyoruz” diye konustu.

“Türkiye’nin üçüncü Antep fistigi yetisme bölgesi olacagini ümit ediyorum”

Sakiz agaçlarinin sadece Karabük’te degil ilçelerinde de oldugunu aktaran Açar, “Bu bölgede bol miktarda sakiz agaci var. Biz ümit ediyoruz ki bu sekilde çiftçi kendisi budama asi hazirligi yapip bunlari Antep fistigi agacina çevirir. Yasli agaçlara asilama yaptigimiz için Atlantik sakizlarinda 3-4 yilda verim verir diye beklentimiz var. Insallah Karabük iline ve ülkemize hayirli olur. Daha önceden de bahsetmistim. Iklim olarak barak yildiziyla insallah Bati Karadeniz Bölgesi Türkiye’nin üçüncü Antep fistigi yetisme bölgesi olacagini ümit ediyorum” ifadelerine yer verdi.

BAKKA’ya sunulan projenin kabul edilmedigini ve bu projede 72 tane uygulamali egitim oldugunu kaydeden Açar, su ifadeleri kullandi: “Bu proje çerçevesinde budama ustalari yetistirilecekti. Böylece hem istihdam sahasi açmak istedik hem de bölgedeki yabani olarak bulunan agaçlarin asilanarak getirisi yüksek Antep fistigina dönüstürmeyi düsünmüstük. Özellikle kirsal orman köylülerini kalkindirma gibi bir niyetimiz vardi. Geçen sene desteklenmemisti. Bu yilda proje basvurusu yapmadik. Insallah önümüzdeki yillarda olur.”

“Baska orman köylülerine örnek olurlar”

Açar, “Gönüllülerle güzel bir yol alacagimizi düsünüyorum. En azindan bu vatandaslar ilgili. Kendi agaçlarina asilama yaparlar. Onlara bakim da yaparlarsa örnek olabilirler. Oradan iyi para kazanacaklarini düsünüyorum. Baska orman köylülerine örnek olurlar. Dogamizda bol miktarda var. Bunlar asiyla dönüstürülebilir. Daha önce de söylemistim. 100 tane agaç bir aileyi geçindirir. Çünkü kiymetli bir ürün. Bu noktada bölgemize faydali olacagini ümit ediyorum” dedi.

Asilama çalismalarinin ardindan köylülere asi fidani dagitimi gerçeklestirildi.

Kaynak: İHA