Edirneli Eczaci 'Kirkpinar Kösesi' Ile Örnek Teskil Ediyor

Edirne’de eski belediye baskanlarindan Eczaci Ibrahim Ay, Kirkpinar Yagli Güresleri’nin tanitimina katki sunmak ve kent esnafina örnek teskil etmek için is yerinin giris bölümünde ‘Kirkpinar Kösesi’ olusturdu.

Edirneli Eczaci 'Kirkpinar Kösesi' Ile Örnek Teskil Ediyor
661. Tarihi Kirkpinar Yagli Güresleri’ne kisa bir süre kala esnaf da hazirliklara basladi.

661 yillik Kirkpinar gelenegine ait ögeleri is yerinin bir kösesinde sergileyen Ay, diger esnafa da örnek teskil ediyor. Özellikle yabanci turistler gördükleri objeleri hayranlikla seyrederek ne oldugunu anlamaya çalisiyor.

UNESCO Kültür Mirasi Listesi’ne giren Kirkpinar Yagli Güresleri’nin kendisinde hastalik haline geldigini söyleyen eski belediye baskanlarindan Ibrahim Ay, güreslerin tanitimina katki saglamak ve kent esnafina örnek olmak için ufak objelerden olusan bir köse yaptigini ifade etti.



“Kirmizi dipli mum Kirkpinar’a davet için kullanilir”

Eczane girisindeki köseye aga kiyafetli bir manken koydugunu belirten Ay, “1950 yilinin Kirkpinar agasinin giydigi kiyafetin orijinali bendeydi. O zamanlar onu getiriyordum. Su anda o müzede oldugu için bu mankene sembolik olarak folklor kiyafeti giydirdim. Onu burada aga kiyafeti olarak vatandaslarimiza sunuyoruz. Aganin kamasi, altin kemeri, yag ibrigi, kispeti ile davul-zurna ve yagli güresin sembolü kirmizi dipli mum var. Bu kirmizi dipli mum Kirkpinar’a davet için kullanilir” dedi.



“Yabancilar sasirip kaliyor, bu ne diye soruyorlar”

Kirkpinar’a özel hazirladigi köseyi gören yabancilarin sasirip kaldigini ve bu ne diye sorduklarini belirten Ay, açiklamalarinda “Halkimiz bildigi için bakip geçip gidiyor. Edirne halki Kirkpinar’a kesinlikle katki yapmiyor. Edirne esnafi da Kirkpinar’a katki yapmiyor. Sadece disaridan adam gelsin de alisveris yapsin diye bakiyor. Kirkpinar’in özüne hiçbir zaman yardim edilmiyor. Kirkpinar’a bir sey vermeden almaya çalisiyorlar. Bu vesileyle Edirne halkini Kirkpinar’a davet ediyorum. Kirkpinar’a gidip o atmosferi yasamalari lazim. Gitmeyen Edirne halki çok var. Bu organizasyon baska sehirde olsa yer yerinden oynardi. Edirne halki bu olaya pek sicak bakmiyor. Turistlerin ilgisi güzel” ifadelerine yer verdi.

661. Tarihi Kirkpinar Yagli Güresleri 27 Haziran-03 Temmuz tarihleri arasinda Sarayiçi Er Meydani’nda gerçeklestirilecek.
Kaynak: İHA