Bursali Esnafin Gözü Kulagi Gelecek Arap Turistte

Suudi Arabistan’in Türkiye’ye uyguladigi korona virüs kaynakli seyahat yasagini kaldirmasiyla esnafin gözü kulagi gelecek olan turistlere çevrildi.

Bursali Esnafin Gözü Kulagi Gelecek Arap Turistte
Suudi Arabistan’in Hindistan, Vietnam ve Etiyopya’ya ile birlikte Türkiye’ye uyguladigi seyahat yasaginin kaldirildigini açiklamasi esnafin yüzünü güldürdü. Restorandan kuyumcuya, çaycisindan ayakkabicisina kadar bütün esnaf, temmuz ayi ile birlikte gelecek olan Arap turistlerin ekonomiyi hareketlendirecegini umuyor. Bursa’da tarihi mekanlarin yani sira, gezilecek yeni alanlar da olusturuldugunu belirten TÜRSAB Güney Marmara Bölge Temsil Kurulu Baskani Murat Saraçoglu, “Suudi Arabistan, Orta Dogu’nun en büyük nüfusuna sahip bir ülke konumundadir. Dolayisiyla en çok turist gönderen ülkelerden bir tanesidir. Son 2,5 yildir bilindigi gibi seyahat yasagi vardi. Yasagin kalkmasiyla birlikte rezervasyonlar yapilmaya basladi.

Su an itibariyla Istanbul’da doluluk oranlari oldukça yüksek. Fakat gelen rezervasyonlar temmuz ayi içerisi için gerçeklesiyor. 2022 yilini turizm için yüksek olarak degerlendirecegimiz bir sezon beklentisi içerisindeyiz. Bununla ilgili somut adimlarimizi da atiyoruz” dedi.

Turistlerin yeni yerler görmek istedigini belirten Saraçoglu, “Ayni dagi, selaleyi veya ortamlari görmek ve gezmeyi cazip bulmuyor. Biz de turizmciler olarak kamu örgütleriyle birlikte yeni rotalar belirledik. Gelen turistlerimizi bu rotalarda da agirlamak istiyoruz. Ayni zamanda oradaki seyahat acentelerine bu rotalar hakkinda bilgiler de veriyoruz. Bu dönem itibariyla Orhaneli ilçesindeki raftingi öne çikarmaya basladik. Longoz ormanlarini gezdiriyoruz” diye konustu.

Gelen her turistin ekonomiye büyük deger kattigini ifade eden Saraçoglu, “Araplar, özellikle alisverisi seven bir toplum olarak dikkat çekiyor. O açidan abiye kiyafet, ayakkabi, tekstil ve altin alisverisinin yani sira, Bursa’nin lezzetlerini de tatmak istiyorlar. Biz turizmciler olarak 2022 yilindan beklentimiz 2019 yilinda biraktigimiz hedeflere tekrar ulasabilmektir. Tabii ki dövizin Türk lirasi karsisinda deger kazanmasi ile birlikte Türkiye daha çok tercih edilmeye basladi” dedi.

Gelen zengin Araplarin genellikle Ege ve Akdeniz bölgelerini tercih ettigini belirten Saraçoglu, “Aile olarak gelen Araplar ise, Bursa, Yalova ve Karadeniz bölgelerini tercih ediyor. Ancak turistlerin birçogu kiralik ve satilik olarak mülk edinmis durumdalar. Biz tabii ki turizmciler olarak bundan çok memnun degiliz. Gelenlerin otellerde konaklamasi bizler için daha iyi. Hatta yeni çikan yasa ile birlikte ev konaklamalarinda da kimlik bildirimi ve kayit sistemi önem arz ediyor” seklinde konustu.

Bursa Kapali Çarsi esnafi ise, “Ekonomik olarak biraz sikintili günlerden geçiyoruz. Gelen Arap veya diger turistlerin getirecegi döviz, olumlu yönde etkileyecegini düsünüyoruz. Genellikle giyim ve restoran üzerine yogunluk oluyor. Ama biz bu sene ziynet esyalarina da ragbet göstereceklerini umuyoruz” dedi.

Öte yandan Bursa’da halen Umman, Kuveyt, Katar, Dubai’den binlerce Arap turist bulunuyor.
Kaynak: İHA