Bakan Kirisçi Açiklamasi 'Artik Çok Büyük Bir Tehlike Arz Eden Durum Kalmadi'

Marmaris’teki orman yangini hakkinda açiklama yapan Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisçi, “Düne göre çok çok iyiyiz. Artik çok büyük bir tehlike arz eden durum kalmadi. Ancak konu neticelenmedi” dedi.

Bakan Kirisçi Açiklamasi 'Artik Çok Büyük Bir Tehlike Arz Eden Durum Kalmadi'
Mugla’nin Marmaris ilçesinde devam eden orman yanginina havadan ve karadan müdahale tüm hiziyla devam ederken, Içisleri Bakani Süleyman Soylu ile Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisçi basin açiklamasi yapti.

Afet Koordinasyon Merkezinde düzenlenen basin toplantisinda konusan Bakan Kirisçi, dün yogun bir sekilde çalistiklarini ifade ederek, “Düne göre çok çok iyiyiz. Artik çok büyük bir tehlike arz eden durum kalmadi. Ancak konu neticelenmedi. Meteoroloji’nin bugün ögleden itibaren hizli rüzgar bilgisi var. Bu nedenle çalismalar sabah erken saatlerde ilerledi. Gece de tüm teskilatlarimiz çalismalarini karadan sürdürdü. Bu bize önemli yol aldirdi” diye konustu.

Sahada görev yapan ekip sayilarini da paylasan Kirisçi, “Sahada araç sayisi bakimindan adim atacak yer kalmadi. 453’ü arazöz olmak üzere bin 148 araç sahada görev yapiyor. 3 bin 800 civarinda personel yanginla mücadele ediyor. Akredite olmus sivil toplum kuruluslari da sahada gayret gösteriyor” dedi.

Sikintinin büyük ölçüde giderildigini çok rahatlikla söyleyebileceklerini ifade eden Kirisçi, “Son sözü söyleyebilmek için bugünü takip etmek zorundayiz. 61 adet hava araci görev yapiyor. Bunlardan 3 helikopter Katar’dan geldi. Dost ve kardes ülkemiz Azerbaycan’dan da 1 amfibik uçak suan hizmet veriyor. Biz bir yardim talebinde bulunmadik ama basta Israil, Romanya olmak üzere, Avrupa birimleri bize yardim tekliflerinde bulundu. Gelinen olumlu noktayi dikkate alarak bu teklifleri beklemede tutuyoruz. Rüzgarin ne yapacagiyla ilgili kesin bir sey söylemek mümkün degil” diye konustu.

Kirisçi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligi’nin da evlerini tahliye eden ailelere 3’er bin TL yardim yapildigini tekrarladi.

“Yanan bölgenin etrafi çevriliyor”

Yangin basladigi andan itibaren havadan müdahalenin de basladigini söyleyen Içisleri Bakani Süleyman Soylu ise “Bu kisa süredeki müdahale, yanginin daha genis alanlara yayilmasini engelledi. Yanginin basinda sahaya sivil halkin girmesini engelledik. Sahada çok profesyonel bir çalisma oldu. Egitim almis ekiplerin koordinasyonu çok iyi oldu. Hava ve kara koordinasyonu çok iyi oldu. Yanginin Marmaris’e atlama ihtimaline karsi, orada bir çöp toplama merkezi ve trafo vardi ve tedbir alinmasi gerekiyordu. O tehlikeler nedeniyle hava kararana kadar havadan, sabaha kadar göz kirpmadan da karadan o bölgenin tamami söndürüldü. Bir bölge var suanda yanan oranin da karadan ve havadan etrafi çevriliyor. Ögleden sonra çikacak rüzgarin olusturacagim sikintilar nedeniyle tedbirlerimizi almaya çalisiyoruz” dedi.

Yapilan çalismalari görmezden gelerek elestiri yapanlar oldugunu ifade eden Soylu, “Bu bölgeye gelmeden, hassasiyetini yasamadan, bos konusma derdinde olanlar var. Belki de bizim zihnimizi en çok mesgul eden bu. Yalanla ugrasamiyoruz. Yalan metre icat edilse Türkiye’de afetle ilgili söylenen yalanlar en büyük ciroyu yapar. Bir partinin genel baskan sözcüsü buraya gelip ‘Burada helikopter yok’ diyor. Bu büyük bir yalandir. Yangini, riskini bilmeden ‘Cumhurbaskanligi’nin yeri için söndürmeye çalisiyorlar’ demek milletle dalga geçmektir. Bu, emek verenlere bir gram saygi göstermeden yapilan bir açiklamadir. Bir milletvekiline ulu orta yalan söylemek yakismaz. Allah’tan korkun, kuldan utanin. Çalisanlar, bu kadar yalandan biz yorulduk siz ne yapiyorsunuz diyor. Biz Müslüman bir milletiz. Dinimizde, yalan ve giybet konusunda insan eti yemeye kadar bir derecelendirme var. Bu milletin yakasindan düsün. Is bitince gördügünüz eksiklikler varsa bunu kamuoyuyla paylasirsiniz. Onlari Allah’a ve milletimizin vicdanina havale ediyoruz” seklinde konustu.

Orman yanginiyla ilgili yakalanan ve suçunu itiraf eden S.A.’nin da savciliga sevk edilecegini açiklayan Soylu, “Bu ormanlarin sahibi dogadir. Bu ormanlarin sahibi, altina arabasini alip bu ormanda piknik yapan kisilerin degildir. Eline içkisini alip, kendini kaybedip buranin yakilmasina vesile olan kisilerin degildir. Sorumluluk hepimizindir. Orman Bakanligi’nin ve belediyelerin piknik alanlari bar. Piknikler, piknik alaninda yapilmalidir. Orman konusundaki cezalar artirilmalidir. Idam konusu çok agza hos gelmiyor belki ama kendi adina güçlü bir cezasi olmasi gerekiyor” dedi.

Kaynak: İHA