Arslantürk Açiklamasi 'Pandemi Findik Tarimini Bize Yeniden Ögretti'

Trabzon Ticaret Borsasi (TTB) Meclis Baskani ve Ulusal Findik Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Sebahattin Arslantürk, pandeminin yöre insanina findik tarimina olan ilgiyi arttirdigini belirterek “Pandemi bize tekrar bahçeye dönmeyi ögretti. Orada olmasi gereken uygulamalari yapmayi ögretti. Bu belki bizim için bir firsat oldu" dedi.

Arslantürk Açiklamasi 'Pandemi Findik Tarimini Bize Yeniden Ögretti'
Pandeminin ayni zamanda findik bahçelerinde olmasi gereken uygulamalari da yapmayi ögrettigine dikkat çeken Arslantürk, bu yilki hedeflerinin üreticilere 100 bin adet findik fidani dagitmak oldugunu söyledi.



Geçen yil fidan dagitimina hayli ilginin oldugunu ifade eden Arslantürk “Pandemi bize tekrar bahçeye dönmeyi ögretti. Orada olmasi gereken uygulamalari yapmayi ögretti. Bu belki bizim için bir firsat oldu. Bunun yaninda zaten özellikle Dogu Karadeniz bölgesindeki findik bahçelerinin yas itibariyle asiri yaslanmis olmalari bir yenileme çalismalarini baslatti. Trabzon Ticaret Borsasi olarak geçen yil üreticiye 60 bin tane fidan dagittik. Ilgi ve alaka son derece fazla idi. Bu yilda hedefimiz 100 bin fidan dagitmak. Kasim ayindan itibaren de üreticimize ücretsiz dagitacagiz” diye konustu.

Findik ihracatinin 2 milyar dolarin üzerinde oldugunu ancak hedeflerinin bunu iki katina çikartmak oldugunu kaydeden Arslantürk, ”130’dan fazla ülkeye 2 milyar dolarin üzerinde ihracatimiz var. Bizim hedefimiz bu en az iki katina çikarmak. Bu da üretimdeki miktari artirmadan geçiyor, o konuda da gerek bakanlik gerekse Sivil Toplum Örgütleri gerekse bu isle istigal ihracatçi, üretici firmalar üreticiyle birlikte hareket ediyor. Son 3-4 yildan beri bu çalisma hizli bir sekilde devam ediyor ve meyvelerini almaya basladik. Artik bundan sonra hedefimiz verim ve kaliteyi en üst düzeye çikartabilmek” seklinde konustu.

Kaynak: İHA