Arktik Bölgesinin Gelecegi 25. St. Petersburg Uluslararasi Ekonomik Forumu'nda Ele Alindi

25. St. Petersburg Uluslararasi Ekonomik Forumu’nda Arktik bölgesinin gelecegi ele alindi. Rosatom’un Arktik bölgesinde yürüttügü projeler, 2030 yilina kadar 6 bin kisiye is imkani saglayacak.

Arktik Bölgesinin Gelecegi 25. St. Petersburg Uluslararasi Ekonomik Forumu'nda Ele Alindi
25. St. Petersburg Uluslararasi Ekonomik Forumu (SPIEF-2022) çerçevesinde “Arktik-Diyalog Bölgesi” konulu panel düzenlendi.

Düzenlenen panele Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom’dan seçkin uzmanlar ve konusmacilar katildi.

“Kuzey Kutbunda Gemi Insasi ve Onarimlari” konulu seminerde konusan Rosatom Genel Müdür Yardimcisi ve Kuzey Deniz Rotasi (NSR) Direktörlügü Müdürü Vyacheslav Ruksha, 2030 yilina kadar Arktik buz sinifi bir kargo filosu için en az 44 gemi insa edilecegini açikladi.

Ruksha, bu gemilerin hepsinin Arc5 buz sinifindan düsük olmayan gemiler olmasi gerektigini belirtti.

"Kuzey Kutbu’nda Telekomünikasyon Gelistirme ve Dijitallesme" konferansinda söz alan Rosatom Kuzey Deniz Rotasi Direktörlügü Müdür Yardimcisi Maxim Kulinko da, Rosatom’un NSR dijital ekosisteminin olusturulmasina yönelik çalismalar yaptigini söyledi.

Kulinko, söz konusu dijital ekosistemin Kuzey Denizi Rotasi Dijital Hizmetleri Birlesik Platformu (UPDS NSR) ve NSR’nin su alaninda ortaya çikan buz, meteorolojik ve navigasyon durumunun degerlendirmesi konusundaki dogrulugun gelistirilmesine yönelik yeni bilgi kaynaklarini içeren çekirdek sistemden olusacagini ifade etti.



Her türlü bilgi tek bir platformda toplanacak

UPDS NSR, nakliye sirketlerine, armatörlere ve gemi kaptanlarina, sigortacilara ve NSR’deki lojistik pazarinin diger paydaslarina tek pencere modunda çesitli hizmetler sunmaya izin verecek birlesik bir dijital alanin olusturulmasini saglayacak. Bu sayede özellikle de gemilerin geçis izinlerinin belgelenmesi, izlenmesi, sevkiyati ve filo operasyonunun yönetimine yönelik çözümler sunulmus olacak. Söz konusu sistem, hidro-meteorolojik veriler, gemilerin ve buzkiranlarin konumu, limanlarin kullanilan kapasitesi gibi mevcut tüm kaynaklardan her türlü bilginin tek bir dijital platformda toplanmasini saglayacak. Kullanicilar, NSR’nin degisen buz kosullarinda rotanin yüksek dogrulukla haritalandirilmasini saglayan bir “buz navigatörü” almis olacaklar.

2030’a kadar 6 bin kisiye is imkani saglanacak

SPIEF-2022 çerçevesinde düzenlenen “Kuzey Kutbundaki Yatirim Projeleri: Tercihli Rejimler” konulu oturumda söz alan Rosatom’un Arktik Isleri Özel Temsilcisi Vladimir Panov ise, “Rosatom’un 2030’a kadar devam eden projelere ve Kuzey Kutbu gelisimine yaptigi toplam yatirim 700 milyar rubleyi asacak ve yaklasik 6 bin isyeri olusturulacak” dedi.

Bu fonlarin üçte biri, buzkiran filosunun yenilenmesi için harcanacak. Uluslararasi transit projesini baslatacak olan Rosatom, liman altyapisini insa edecek ve NSR güzergahini gerekli kolaylik tesisleriyle donatacak. Rusya’nin ilk kara tabanli küçük nükleer santrali 2028 yilinda hizmete alinacak. Söz konusu santral, Yakutistan’in Verkhoyansk bölgesinin kuzeyinde yer alan Kyuchus sahasinin ve yakin yerlesim yerlerinin gelisimi için en az 55 MW çevre dostu enerji saglayacak. Saha Cumhuriyeti’ndeki (Yakutistan) küçük boyutlu nükleer santral insaat projesine yatirilan her bir ruble, Rus ekonomisine insaat asamasinda ortalama 2,6 ruble ve isletme asamasinda 2,4 ruble getiriyor.

“Kuzey Kutbunda Iklim Degisikligi Egilimleri ve Risk Yönetimi” panelinde öne çikan konu ise çevre güvenligi standartlari oldu. Rosatom ve Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesi Deniz Arastirmalari Merkezinin ortak projesi, çevrenin ve biyolojik çesitliligin korunmasi konularinda önde gelen 15 Rus ve yabanci arastirma ve gelistirme enstitüsü, dernek, birlesik sirketler ve kamu kurulusundan 60’tan fazla uzmani bir araya getirdi. Projeye yönelik 9 aylik çalisma neticesinde NSR’nin çevresel

güvenligini tek bir altyapi tesisi olarak saglamayi amaçlayan bir entegre çevresel izleme programi gelistirildi. Program, Arktik ekosistemlerin önceki uzun vadeli çalismalarina yönelik arastirma verilerini hem saha arastirmasini hem de NSR su alaninin tüm uzunlugu boyunca gemi yükü ve kirliliklere iliskin uydu izleme verileri ve 2021 yilinda gerçeklestirilen pilot çevresel izleme verilerini temel aliyor. Program, uluslararasi uzmanlar grubunun tavsiyelerini de içeriyor.

Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesi Deniz Arastirmalari Merkezi Icra Direktörü Nikolai Shabalin, konuya iliskin sunlari söyledi:

“Program, çevresel izleme tesislerinin ve parametrelerinin, arastirma yöntemlerinin ve is uygulama planlarinin seçilmesine iliskin temel önerileri kapsiyor. Söz konusu program sayesinde Kuzey Deniz rotasinin sorumlu çevre yönetimi ve istikrarli gelisimi saglanacak. Halihazirda birçok Rus ve uluslararasi Ar-Ge kurulusundan destek aldik, bu da programin Rus ve yabanci uzman toplulugu temsilcileri arasinda yüksek bir degerlendirmeye sahip oldugunu gösteriyor.”
Kaynak: İHA