Annesiz Kalan Yavru Arap Tavsanlarina Polis Sahip Çikti

Van’in merkez Edremit ilçesinde annesi kuslar tarafindan öldürülen yavru 5 Arap tavsanina polis ekipleri sahip çikti.

Annesiz Kalan Yavru Arap Tavsanlarina Polis Sahip Çikti
Edremit Ilçe Emniyet Müdürlügü ekipleri tarafindan arazide annesi kuslar tarafindan öldürülmüs bulunan yavru 5 Arap tavsani, Doga Koruma ve Milli Parklar Van Müdürlügü ekiplerine teslim edildi. Polis ekiplerinden alinan yavru Arap tavsanlari, rehabilitasyonlari yapilmak üzere Van YYÜ Hayvanlari Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlügüne teslim edildi. Burada görevliler tarafindan bakimi yapilan tavsanlar, rehabilitasyon süreleri dolduktan sonra dogaya birakilacaklar.

Van YYÜ Hayvanlari Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, "Emekli bir polis memuru Edremit ilçesinde annesiz olarak arazide buldu bunlari. Daha sonra Doga Koruma Milli Parklar Van Müdürlügü ekipleri tarafindan teslim alinarak merkezimize getirildiler. Su anda çok daha küçükler. Genel durumlari düzeldi ve normal beslenmeye geçiyoruz. Beslenmeye alistirdiktan sonra Doga Koruma ve Milli Parklar Van Il Subesine teslim ederek habitatlarina kazandirilacak" dedi.



"Nesli tehlike altinda olan bir tür"

Aslan, "Arap tavsanlari Van’da nadir görülen bir tür. Arap tavsanlari kulaklari tavsana, arka ekstremiteleri kanguruya, gövdesi de fareye benzedigi için her bölgeye göre vatandas kendine göre küçük kanguru, Arap tavsani, kir tavsani, küçük fare, büyük fare gibi isimler anmakta. Bunlar gece faaliyet gösteren hayvanlar oldugu için insanlarla karsilasmasi da zor. Yani nadir görünen hayvanlar. Nadir görülmesine ragmen görünme sebeplerinden biri de artik bunlarin yasam alanlari da daraldi. Dogu Anadolu ve Güneydogu Anadolu gibi kirsal bölgelerde daglik alanlarda, ovaliklarda görülebilir. Ama bu alanlarin sayilarinin azalmasina bagli olarak da kirmizi listede ve nesli tehlike altinda hayvanlar arasinda sayilabilir" diye konustu.

Arap tavsani, tavsan gibi kulaklari, kanguru gibi arka ayaklari, fare gibi gövdesi olan ve koruma altinda olan bir türdür. Gece aktif oldugu için pek görülmez ve ziplayarak yürür.
Kaynak: İHA