Tiyatroyu Herkesin Ayagina Getirecekler

Balikesir’in Ayvalik ilçesinde, 23-26 Haziran arasinda Ayvalik Belediyesi öncülügünde düzenlenecek olan Deniz Seviyesinde Tiyatro Festivali ile ilgili açiklamalarda bulunan Ayvalik Belediyesi Kültür Isleri Genel Koordinatörü Erkan Cilak, amaçlarinin tiyatroyu, gidilemeyen her noktaya götürebilmek ve gelecek kusagi tiyatro ile tanistirmak oldugunu söyledi.

Tiyatroyu Herkesin Ayagina Getirecekler
Deniz Seviyesinde Tiyatro Festivali’ni 2 yil önce Ayvalik’ta organize etmek istediklerini ancak, pandemi nedeniyle buna imkân bulamadiklarini vurgulayan Erkan Cilak, “Aslinda bu organizasyonun bizi etkileyen kismi festivalde birçok alternatif oyun olmasi degil. Festival programi dahilinde özellikle çocuk atölyelerinin bulunmasi çok önemli. Bu sene Balikesir’deki festivalde baslattik bunu. Balikesir’de okullara giderek, taninmis hocalar ve ünlü oyuncular egitim verdiler ve sene sonunda tiyatro oyunlari çikariyorlar ve bu oyunlar yaristiriliyor. Bizim niyetimiz, Ayvalik’ta da bunu yapmak ve egitime de dökmektir. Tiyatroya sadece ‘tiyatro’ olarak bakmamak lazim. Drama kisminda, insan degisimine kadar uzun bir yoldur bu. Biz Ayvalik’ta yil içerisinde düzenlenen üç ayri festivalleri tek noktaya ve tek düzleme çekebilmek için yelpazesi çok genis olan oyunlar, atölyeler, çalismalar, ekipler, oyuncularla, daha büyük bir tiyatro ile müzik festivaline imza atmak istiyoruz” dedi.

Çocuklarin katilacagi organizasyonlarin tamami ücretsiz

Ayvalik’in tarihi dokusuyla da tanitilmak istenildiginde planladiklari çalismalarin da var oldugunu kaydeden Cilka, “Mesela; Ayvalik’taki Taksiyarhis Kilisesi’nde oyun oynanacak, Bekir Coskun Kütüphanesi’nde iki tane oyun oynanacak. Bunun disinda Ayvalik Belediyesi tarafindan hazirlanan kültür yürüyüsü rotalarinda seçtigimiz alti adet binanin önünde oynanacak oyunlarin su anda üretim çalismalari yapiliyor. Senaryolari yaziliyor. Oyuncu arkadaslarimiz Istanbul’da çalisiyorlar. O oyunlar; sokakta ya da evin içinde oynanacak oyunlardir. Böylece bu festivale gelecek tiyatro severler Ayvalik’in tarihini de gezip görüp ögrenmeye baslayacaklar. Bu anlamda UNESCO birimimizden de destek aliyorum. Böylelikle hem götürülemeyen yerlere tiyatro ve etkinlikler götürülürken, hem de bu kenti de tanitip, birlestirip organik bir bag içine sunuyoruz. Önemli bir kismi yeni seyirci yetistirmek, o zaman da çocuk kismi geliyor ki; burada her gün saat 10.00’dan 15.00’e kadar amfi tiyatroda devam edecek olan onlarca atölye ile onlarca çocuk oyununa çocuklarimizi bekliyoruz. Özellikle çocuklarin katilacagi organizasyonlarin tamami ücretsiz. Bu çalismalara mutlaka aileler çocuklarini getirmeli. Bu arada o atölyelere çok önemli oyuncular ve tiyatrocular tarafindan veriliyor. Bu çalisma ve oyunlari yetiskinlerin de izlemesinden yarar var. Bence her sene büyüyen ve içine farkli alternatif sunumlarin da olacagi bir festivaldir bu.” diye konustu.

Kaynak: İHA