AK Parti'den Bedelli Askerlige Yönelik Düzenleme

AK Parti Grup Baskanvekili Mahir Ünal, “Firar, izin tecavüzü gibi hakkinda baslatilan ön incelemenin kesintiye ugramadan yürütülebilmesi için ve adli sorusturmanin ivedi sekilde baslatilabilmesi için anilan personel için ifade alinmasi zorunlulugu vazgeçilmesine iliskin hukuki düzenleme içeriyor” dedi.

AK Parti'den Bedelli Askerlige Yönelik Düzenleme
AK Parti Grup Baskanvekili Ünal, bedelli teklifi ile ilgili açiklama yapti. Ünal, 7 kanun 20 maddeden olusan askerlik ile ilgili kanun teklifini sunacaklarini belirterek, “Bakaya, yoklama kaçagi, bedelli askerlik hizmetinden yararlanamayan yükümlülerin bu hizmetten faydalanabilmelerine dair düzenlemeyi içeriyor. Dövizle askerlik çerçevesinde ödemeleri gereken miktari ödemedikleri için veya herhangi bir takvim yilinda toplam 184 gün ve daha fazla süreyle yurt içinde bulunduklari için dövizle askerlik çerçevesinden çikarilanlarin askerlik hizmetini yerine getirmis sayilmalarina imkan taninmasi. Firar, izin tecavüzü gibi hakkinda baslatilan ön incelemenin kesintiye ugramadan yürütülebilmesi için ve adli sorusturmanin ivedi sekilde baslatilabilmesi için anilan personel için ifade alinmasi zorunlulugu vazgeçilmesine iliskin hukuki düzenleme içeriyor. Milli Savunma Bakanligi kadrolarinda çalisan kamu görevlileri ile askerlik hizmetini yerine getiren yedek subay, astsubay ile er ve erbas ve askeri hizmete iliskin idari islem ve eylemlerden dogan uyusmazliklarda Ankara, Istanbul, Izmir, Konya, Adana ve Erzurum Idare mahkemelerinin yetkili kilinmasi, astsubaylarin dokuzuncu derece birinci kademe yerine dokuzuncu kademe ikinci kademeden görevlerine baslamalarina iliskin düzenleme yapilmasi, Genelkurmay Baskani’nin görev süresinin birer yillik süreyle 72 yasina çikariyoruz. Askeri araç kazasi sonucu harp malzemesine zarar verme suçundan yargilanan er ve erbaslarin agir kusur nedeniyle mahkum olma durumu hariç meydana gelen zarardan sorumlu olmamalarini hayata geçiyoruz” bilgilerini verdi.

Ayrica, Ünal ögrenci affina iliskin düzenlemenin bu hafta gelecegini sözlerine ekledi.

Ünal, kaç kisi olacagi ve dövizli askerlik bedeline iliskin sorular üzerine ise Milli Savunma Bakanligi’nin usul ve esaslari belirleyecegini ifade etti.

Ünal dezenformasyon ile ilgili kanun teklifinin de TBMM Genel Kurulu’nda görüsülecegini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA