Çesnicibasi Torunu Vasfi Pakman'dan 'Gurme Yerine Lezzethan Tavsiyesi'

Türkiye’de lezzet meraklilarina gurme yerine lezzethan sifatinin verilmesi istendi. Ülkemizin birçok noktasindaki farkli lezzetler toplulugu olarak gastronominin ön plana çikmasi ile kullanilacak kelimeler de tartisma konusu oldu. Lezzet meraklilarina, Fransizca kökenli gurme sifatinin konulmasina tepki gösteren Sultan 2. Mahmut Han’in çesnicibasisinin torunu Vasfi Pakman, bu yabanci kökenli kelime yerine, ‘Lezzethan’ sifatinin kullanilmasini istedi.

Çesnicibasi Torunu Vasfi Pakman'dan 'Gurme Yerine Lezzethan Tavsiyesi'
Vasfi Pakman, “Türklerin, Atilla Han’dan, Fatih Sultan Mehmet Han’a ve Ulu Hakan Abdülhamid Han’a kadar bizde kahramanlik, hanliktir. Bizde dedik ki yemek ve lezzet olayindaki kahramanlara ’lezzethan’ diyelim. Gurme yerine ’lezzethan’i kullanalim. Niye biz Fransiz’in sarabinin, Fransiz’in salaminin, Fransiz’in peynirinin reklamcisi olalim. Kendi ürünlerimizin kendi lezzetlerimizin ön plana çikmasi için, Avrupa’da Türkiye’nin lezzetlerini tanitmak için böyle bir yola çiktik. Lezzet Dernekleri Federasyonunu kurduk. Lezzet markalarimizi, lezzet profesyonellerimizi, lezzet dostlarimizi, lezzet isletmelerimizi ve lezzet yazarlarimizi bir araya toplayip bunlara ’lezzethan’ dedik. Aramiza katilan herkesi ’lezzethan’ olarak kabul ettik. Yemek yemesini bilen, agzinin tadini bilen insanlari ’lezzethan’ olarak kabul ediyoruz ve ’gurme’ lafini kullanmiyoruz" dedi.

Osmanli Sarayi ve cografyasinin yemek kültürü bakimindan çok zengin olduguna dikkat çeken Vasfi Pakman, lezzethanlarin bu kültürü günümüze tasimakta, yeni nesillere aktarmakta bir elçi oldugunu sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA