Bakan Kurum Açiklamasi 'Türkiye Yenilenebilir Enerjide Avrupa'da 5. Dünyada 12. Sirada'

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, “Hem dünya hem de ülkemiz için ilk akla gelen baslik yenilenebilir enerjidir. Bugün Türkiye yenilenebilir enerjide Avrupa’da 5. dünyada ise 12. siradadir. Kurulu gücümüzü 20 yilda tam 5 kat artirdik” dedi. Bakan Kurum, muhalefete de elestirilerde bulunarak, “Muhalefet, yalanlarla, iftiralarla, sahte krizlerle güvensizlik asilamaya çalisiyor” dedi.

Bakan Kurum Açiklamasi 'Türkiye Yenilenebilir Enerjide Avrupa'da 5. Dünyada 12. Sirada'
Konya’ya gelen Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, Selçuklu Kongre Merkezinde gerçeklestirilen MÜSIAD 106. Genel Idare Kurulu gala programina katildi.

Programda bir konusma yapan Bakan Kurum, "Milletin degerlerinin yok sayildigi bir dönemde bizzat milletin bagrindan çikan MÜSIAD, 90’li yillarin basindan itibaren, yerli ve milli sanayicimize uluslararasi vizyonu asiladi. Bugün; ülkemizin en büyük meslek ve sivil toplum kuruluslarindan biri haline geldi" dedi.

Türkiye’nin son 20 yilda Cumhuriyet tarihinin en büyük atilimlarini yaptigini belirten Bakan Kurum, “Son asrin en büyük saglik krizi olarak nitelenen korona virüs salginini artik geride biraktik. Salginin özellikle küresel ekonomide arz talep dengesini altüst ettigini, küresel ticaretin isleyisini bozdugunu, tedarik zincirlerinde kirilmalara yol açtigini hep birlikte görüyoruz, yasiyoruz. Ukrayna ve Rusya arasinda çikan savasla birlikte katlanarak artan enerji, gida ve ham madde fiyatlari, ne yazik ki tüm dünyada enflasyonu yükseltiyor. Enflasyon orani, ABD ve Almanya’da son 40 yilin, Fransa’da son 36 yilin, Ingiltere’de son 30 yilin, Avro Bölgesi’nde son 25 yilin zirvesine ulasmistir. Türkiye olarak biz de hem bu sorunlarla mücadele ediyor hem de olusacak yeni dünyanin merkez ülkesi olmak için önümüze çikan tüm engelleri teker teker bertaraf ederek yolumuza devam ediyoruz. Cumhurbaskanimizin liderliginde, son 20 yilda Cumhuriyet tarihinin en büyük atilimlarini yaptik. Ülkemiz gücünü, ekonomisinin saglam altyapisindan, üretiminden, yetismis insan kaynagindan, girisimcilerinden, ihracatçilarindan, velhasil sizlerden almaktadir. Türkiye’nin dis ticaretini gelistirmeye verdigimiz 20 yillik emegin, mücadelenin ve gayretin meyvelerini özellikle ihracatta topladik. Türkiye 2022’nin ilk çeyreginde yüzde 7,3 oraninda büyüme yakalamistir. Birileri, ’Ihracat odakli ekonomi ve büyüme tek basina yetmez’ deseler de, hamdolsun sizlerin yogun gayretleriyle ihracatimiz, büyümeyi sirtlamistir. Hedefimiz, Türkiye’nin kazanimlarini toplumun tüm kesimlerine ulastirmaktir. Insallah önümüzdeki dönemde ekonomimizi yatirim, üretim, istihdam ve ihracat temelinde büyüterek, hep birlikte çok daha iyi yerlere gelecegiz. Bunu da sizlerle, siz degerli kardeslerimizle, Anadolu Kaplanlari ile basaracagiz” dedi.



“Türkiye yenilenebilir enerjide Avrupa’da 5. dünyada 12. sirada”

Dünyanin iklim degisikliginin yikici sonuçlariyla karsi karsiya kaldigina deginen Bakan Kurum, “Bugün dünya ve ülkemiz, iklim degisikliginin yikici sonuçlarini yanginlarla, sellerle, heyelanlarla, müsilajla, derinden hissediyor. Türkiye olarak çalismalarimizin odagina iklim degisikligi ile mücadeleyi, 2053 Net Sifir Emisyon ve Yesil Kalkinma hedeflerini koymus durumdayiz. Iklim Sûramizi yine Konya’mizda ülkemizin tüm üniversitelerinin, is insanlarinin ve gençlerimizin katilimiyla gerçeklestirdik. Su an Iklim Kanunu’na dair meclisimizin çalismalari, olanca hiziyla devam ediyor. Tabi konu iklim olunca hem dünya hem de ülkemiz için ilk akla gelen baslik yenilenebilir enerjidir. Bugün Türkiye yenilenebilir enerjide Avrupa’da 5. dünyada ise 12. siradadir. Kurulu gücümüzü 20 yilda tam 5 kat artirdik. Artik elektrigimizin yüzde 40’ini yenilenebilir enerjiden karsiliyoruz. Eski enerji kaynaklarinin kullanimini azaltiyor, yesil enerji kaynaklarimizi çesitlendiriyoruz. Iller Bankamizla içerisinde yenilenebilir enerjinin, yesil altyapi sistemlerinin, çevreci yesil dönüsümün oldugu yüzlerce projenin yaninda duruyoruz. Yine yesil dönüsüme katki saglamak adina arazi saglamadan altyapi ve üst yapiya, yeni sanayi alanlarinin insasindan danismanlik desteklerine kadar her açidan sanayicilerimizin ve is insanlarimizin yanindayiz” diye konustu.



“Muhalefet, yalanlarla, iftiralarla, sahte krizlerle güvensizlik asilamaya çalisiyor”

Muhalefetin yalan ve iftiralarla halka güvensizlik asiladigina dikkat çeken Bakan Kurum, “Biz ülkemiz için, gelecegimiz için, çocuklarimizin gelecegi için vizyon projeler hazirlarken birileri de her zaman oldugu gibi millete köstek olmaya devam ediyor. Hiçbir zaman milletin degerlerini anlayamamis, Türkiye’nin hedeflerini benimseyememis olan muhalefet, yalanlarla, iftiralarla, sahte krizlerle güvensizlik asilamaya çalisiyor. Siyaset namina yapilan bu davranis, Türkiye’nin büyük bir mücadele verdigi su günlerde sergilenen böylesi pervasiz tutumlar, inanin en çok Türkiye düsmanlarini mutlu ediyor. Biz onlara diyoruz ki, ‘Rüzgar olsaniz ancak toz kaldirirsiniz! Ama sizin rüzgariniz, Türkiye dagindan toz bile kaldiramaz!’ Ne yaparsaniz yapin! Bagimsizligimizi güçlendirmemize, Türkiye’nin üreten ve ihraç eden bir küresel güç olmasina mani olamayacaksiniz! Tabii bu muhalefet bozaci. Bir de bugünlerde bozacinin sahitligine soyunan, eski Türkiye’den hatirladigimiz siracilar var. Sermayesini milletten devsirip baska odaklarin mikrofonlarini tutanlar, devletin ve milletin degil, muhalefetin ve küresel odaklarin dilinden konusanlar var. Siz onlari çok iyi biliyorsunuz, milletimiz de çok iyi biliyor! CHP’nin pesine takilmaktan baska bir sey bilmeyenler, Türkiye’nin hak ve menfaatlerini korumasindan neden rahatsizlar? Biz milletimizin çikarlarini gözetirken bunlar neden rahatsiz oldular? Ayaklarinin biri okyanus ötesinde, ufuklari Ankara’nin gerisinde, hedefleri milattan önceden kalma olanlar ne yaparlarsa yapsinlar, çocuklarimizin gelecegini kimsenin insafina birakmayacagiz. Geçirdigi her badireden, milletimizin destegiyle çikmis Türkiye, evelallah ekonomide de dengeleri degistirecek, milletimizin yasadigi olumsuz durumlari topyekûn ortadan kaldiracaktir. Buna inancimiz tamdir. Çünkü milletin yaninda olanlar burada! Milletin davasini yürütenler burada! Milletin ta kendisi burada! Ne güzel söyler üstat, ‘Ne sabahi göreyim, ne sabah görüneyim. Gündüzler size kalsin, verin karanliklari!’ Iste biz bu suurla çalisacagiz. Karanlikla, kötülükle, zor zamanlarla fedakârca mücadele edecegiz. Allah’in izniyle liderimizin ufkuyla milletimizin takdirini kazanmaya devam edecegiz! Erbakan hocamiz, ‘Asil marifet, yük altindayken sadik ve saglam kalabilmektir’ derdi. Biz inaniyoruz ki, bu zor zamanlarda sizlerin ülkemizin sanayisinin, ticaretinin gelismesi için yapacaginiz her çalisma, bir medeniyet hizmeti, bir vatan mührü olarak tarihe altin harflerle yazilacaktir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA