Tokat'ta 12 Bin Adet Tüplü Asma Fidani Ile 400 Ana Ari Törenle Dagitildi

Tokat’ta yaklasik 200 çiftçiye 12 bin adet tüplü asma fidanin yani sira 400 ana ari törenle dagitildi.

Tokat'ta 12 Bin Adet Tüplü Asma Fidani Ile 400 Ana Ari Törenle Dagitildi
Tokat Valiligi ve Tokat Gaziosmanpasa Üniversitesi (TOGÜ) tarafindan tüplü asma fidani ile ana ari dagitimi Tarimsal Uygulama ve Arastirma Merkezi Uygulama Alani’nda yapildi. Törende konusma yapan TOGÜ Rektörü Prof. Dr. Bünyamin Sahin, geleneksel olarak yapilan tüplü asma fidanin yani sira bu sene ana ari dagitimi yaptiklarini kaydetti.

Rektör Sahin, üniversite olarak topraksiz tarim, meyve ve sebze üreticiligi islah çalismalari oldugunu belirterek, “Bu sene ayrica tavukçuluk projemizde var. Pandeminin etkisi ile birlikte tavuk ve yumurta fiyatlarinda hareketlilikler var. Insanlari tavukçuluk ve yumurta üzerinde küçük çapli üretim yaparak ihtiyaçlarini karsiliyorlar. Hocalarimiz bir proje üzerinde çalisiyorlar. Insallah hem tavukçuluk hem de yumurta çalismasini bu yil içerisinde harekete geçirecegiz” dedi.

Vali Numan Hatipoglu ise Tokat denilince akla tarim ve hayvancilik geldigini belirterek, “Üniversitelerin sehirlerinin önünde bir rehber olmasi büyük bir önem tasiyor. Ziraat fakülteleri eli ile ülkemizde hem tarimi hem de köy hayatini dönüstürecek yeni hedefler ortaya koymamiz gerekiyor. Köyden kente göçün çesitli sebepleri var. Bunlarin belli bir kismi gelirle bir kismi da zihinsel dönüsümle ilgili. Zihinsel dönüsümü gerçeklestirecek olan akademisyenlerimiz bizlere yol göstererek pilot projelerle bunlari ortaya koyacak. Köylerde çiftçilige dönüsü saglayamaz isek köyden kente göç devam edecek. Onun için yapilan bu çalismalar çok degerli” diye konustu.

Yapilan konusmalarin ardindan Vali Hatipoglu, çiftçilere tüplü asma fidani ille ana ari dagitimi yapti. Program sonrasinda Vali Hatipoglu, seralarda asma bag fidanlari üretimi ile ilgili bilgi aldi.
Kaynak: İHA