Almanya Basbakani Scholz Açiklamasi 'Rus Saldirganligini Ve Yasattigi Vahseti Kiniyoruz'

Almanya Basbakani Olaf Scholz, Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron ve Italya Basbakani Mario Draghi ile Ukrayna’nin baskenti Kiev düzenledigi ziyarette, “Rus saldirganligini ve yasattigi vahseti kiniyoruz” dedi.

Almanya Basbakani Scholz Açiklamasi 'Rus Saldirganligini Ve Yasattigi Vahseti Kiniyoruz'
Almanya Basbakani Olaf Scholz, Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron ve Italya Basbakani Mario Draghi 24 Subat’ta baslayan Rusya-Ukrayna savasinin ardindan ilk kez Ukrayna’nin baskenti Kiev’e geldi. Sabah saatlerinde özel bir trenle Kiev’e ulasan liderler, baskentin kuzeybatisinda bulunan Irpin kentini ziyaret etti. Ziyaretleriyle Avrupa’nin birligi konusunda bir mesaj iletmek istediklerini belirten liderler, Rus saldirilarinin yol açtigi yikima sahit olduklarini ifade etti.



"Kabul edilebilir bir durum degil"

Basbakan Scholz, savastan önce 600 bin kisinin yasadigi Irpin kentinde gördükleri aci manzara karsisinda yaptigi açiklamada, Irpin ve Bucha’nin “Rus savasinin akil almaz gaddarliginin sembolü haline geldigini” belirtti.

Bilinenin aksine daha kötü manzaralarla karsilastiklarini söyleyen Scholz, “Rusya, insan hayatini hiçe sayarak büyük bir gaddarlikla sürdürdügü bir savas neticesinde savasla alakasi olmayan ve hiçbir askeri unsurun bulunmadigi bir bölgeyi agir silahlar kullanarak harabe çevirdi ve insanlari öldürdü. Bu kabul edilebilir bir durum degildir” dedi.

Uluslararasi yaptirimlarin kararlilikla sürdürülmesi gerektiginin altini çizen Scholz, “Ukrayna halkinin yanindayiz. Savas sonrasi ülkenin yeniden yapilandirilmasi için uluslararasi destegin devam etmesi lazim. Rus saldirganligini ve yasattigi vahseti kiniyoruz” açiklamasinda bulundu.

“Her seyi yeniden insaa edecegiz”

Rusya’nin Ukrayna’daki saldirilarinda harabeye dönen kentlerden biri olan Irpin’i ziyaret eden Basbakan Draghi, “Her seyi yeniden insa edecegiz. Onlar, anaokullarini ve çocuklarin bahçelerini yok ettiler. Her sey yeniden insa edilecek. Zaten tüm bunlara baslandi. Nerede yeniden insa edilecek sitelerin yerini biliyorum” dedi.



“Ukrayna halkinin kahramanligini hayal etmelisiniz”

Irpin ziyaretinde gördükleri karsisinda çok etkilendigini ifade eden Cumhurbaskani Macron, “Ikisi de kahraman sehirler çünkü, diger sehirlerin yani sira Ukraynalilar Kiev’e inen Rus ordusunu burada durdurdu. Bu yüzden hem ordunun hem de Ukrayna halkinin kahramanligini hayal etmelisiniz" açiklamasinda bulundu.

Basbakan Scholz, Cumhurbaskani Macron, Basbakan Draghi ve Romanya Cumhurbaskani Klaus Iohannis, ögle saatlerinde Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy tarafindan kabul edildi. Fotograf çektiren liderler, daha sonra görüsme salonuna geçti.
Kaynak: İHA