Hamilelikte Yasanacak Idrar Yolu Enfeksiyonu Bebegin Hayatini Riske Atabiliyor

Denizli Özel Egekent Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Op. Dr. Arif Saylan, kadinlarin sik karsilastigi idrar yolu enfeksiyonunun özellikle hamilelik döneminde daha çok ortaya çikabildigini belirterek, “Hamilelikte yasanacak idrar yolu enfeksiyonu bebegin hayatini riske atabilir” dedi.

Hamilelikte Yasanacak Idrar Yolu Enfeksiyonu Bebegin Hayatini Riske Atabiliyor


Zorlayici bir süreç olan hamilelik döneminde hem anne hem de bebegin sagligini tehlikeye atabilen idrar yolu enfeksiyonu hakkinda bilgiler veren Egekent Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Op. Dr. Arif Saylan, “Hamilelik döneminde kadinlar, fizyolojik olarak degisim yasadiklari için birçok saglik problemi ile karsi karsiya gelmektedir. Bu saglik problemlerinden en önemlisi, idrar yolu enfeksiyonudur. Hamileligin 6.haftasindan itibaren hastanin idrar yolu enfeksiyonuna yakalanma riski artar. Çünkü uterus büyüdükçe mesaneye baski yapar. Bu baski arttikça mesanenin tam bosalmamasi sonucu enfeksiyon riski olusur. Idrar yolunda olusan bu enfeksiyon, tedavi edilmediginde böbrek enfeksiyonuna yol açar. Olusan yüksek ates ile rahimde kasilmalar erken baslayabilir, erken dogum ve düsük olma ihtimali artar” seklinde konustu.



“Idrar yolu enfeksiyonlarinin farkli sebepleri olabilir”

Idrar yolu enfeksiyonunun mesane kaynakli enfeksiyon olabildigi gibi farkli sebeplerinin de olabileceginden bahseden Op. Dr. Arif Saylan, “Hamilelik dönemindeki enfeksiyonlar mesane kaynakli oldugu gibi baska faktörler de enfeksiyona sebep olabilmektedir. Bunlara bagirsaktaki bakterilerin sebep oldugu enfeksiyonlar, hormonlardaki degisiklikten kaynaklanan enfeksiyonlar, cinsel iliskiden kaynakli enfeksiyonlar, temizligin yeterli olmamasindan kaynakli enfeksiyonlar ve böbrek taslarinin neden oldugu enfeksiyonlar olarak örnek verebiliriz” ifadelerini kullandi.

“Belirtilere dikkat edilmeli”

Idrar yolu enfeksiyonunda belirtilere dikkat edilmesi gerektigine vurgu yapan Op. Dr. Arif saylan, anne adaylarina su uyarilarda bulundu:

“Kisi idrarinda yanma ve aci hissediyorsa, kasik ve böbrek agrisi, genital bölgede kasinti ve yüksek ates varsa idrar yolunda enfeksiyon vardir ve derhal bir uzmana basvurmalidir” dedi.

Ihmal edilmemesi gereken bir hastalik olan idrar yolu enfeksiyonu için hastanin alabilecegi önlemlerden de bahseden Op. Dr. Arif Saylan, “Idrar yolu enfeksiyonunu önlemek için günlük su tüketimi önemli. Genital bölge temizligine özen gösterilmeli. Idrari uzun süre tutmaktan kaçinilmalidir. Ayni zamanda rahat kiyafet seçimi ve iyi beslenme de enfeksiyonu önlemek adina dikkat edilmesi gereken faktörler”
Kaynak: İHA