Bayburt'ta Ögrencilerle Birlikte Tarlada Çapalama Yapilarak Ata Tohumunun Önemi Anlatildi

Yerel tohumun (ata tohumu) bilinçli bir sekilde çogaltilmasi, saklanmasi konusunda ortaokul ögrencileri, Gez Hanlari Ekolojik Tarim Deneme Ve Üretim Merkezi (GEZEKODER) Baskani Prof. Dr. Rifat Yildiz ve dernek üyesi ayni zamanda uzun yillardir tarimla ugrasan, çiftçilik yapan Ismail Öksüz tarafindan bilgilendirildi.

Bayburt'ta Ögrencilerle Birlikte Tarlada Çapalama Yapilarak Ata Tohumunun Önemi Anlatildi
Gez Hanlari Ekolojik Tarim Deneme ve Üretim Merkezi, ’Gez Hanlari’ denilen alandaki tarlada çalismalar yürüterek ata tohumlarini gelecek nesillere aktararak, yasatmayi amaçliyor. Ispanak, sogan, patates, misir, patlican gibi sebzeleri ekerek hem ekonomiye katki saglamak hem de ata tohumunun sürekliligi için çabalayan üretim merkezi, ilk olarak Bayburt bal kabagini toprakla bulusturarak, 18 kisilik ögrenci grubuyla çapalama islemi gerçeklestirdi. Bu sene bal kabagi ekimi yaparak tarlayi bos birakmayan üretim merkezi, önümüzdeki yil bir sürü sebzeyi toprakla bulusturmayi hedefleyerek, sebzelerden tohumlar elde edip, sonrasinda da ata tohumu üretiminin devamliligini saglayacak. Ata tohumunun öneminden bahseden Yildiz, ögrencilere bugün edindikleri bilgilerle evlerinde saksi yetistirme önerisinde bulundu. Çapalama ve bilgilendirme faaliyetinden bilgiler aktaran Yildiz, bu yil deneme amaçli ilk kez bal kabagi ektigini ifade ederek, "Gez Hanlari Ekolojik Tarim Deneme Üretim Merkezinin faaliyetini burada ögrencilerimizle birlikte gözlemledik. Bu yil ilk kez deneme amaçli Bayburt bal kabagini ektik, onun ilk çapalama isini bugün gerçeklestirdik. Bayburt Milli Egitim Müdürlügü ile isbirligi içinde ve Bayburt Ortaokulu ögrencilerden 18 kisilik bir grupla beraber yaptik bu isi. Iyi bir baslangiç yaptiklarini söyleyen Yildiz, sözlerine su sekilde devam etti: "Bu dernek uzun vadede, Bayburt’ta ata tohumunun çogalmasina, gelistirilmesine, paylasilmasina önemli ölçüde katkida bulunacaktir."

"Birçok ata tohumumuz bulunmaz oldu"

Uzun yillardir tarimla, seracilik isiyle ugrasan 73 yasindaki Ismail Öksüz, ata tohumunun devamini saglamak amaçli dernek kurduklarini bu amaçla bir takimin girisimlerde bulunarak çalisma baslattiklarini dile getirerek, "Buradaki amacimiz ata tohumlarinin devamini saglamak, bu nedenle bir çalisma baslattik. Birçok ata tohumumuz bulunmaz oldu. Biz bunlari Türkiye çapinda arastirip, bulup neslini devam ettirmek için sertifikalandirip, burada çalismalar yürütecegiz. Buraya bir bag evi yapacagiz, sera kuracagiz ve bütün hububat dahil sebzenin, meyvenin tohumlarinin neslinin devamini saglama gayreti içerisinde olacagiz" diye konustu.

Melezlesmis, bozulmus ata tohumlarini dogru uygulamalarla yeniden üretime katacaklarini ve nesillerini devam ettireceklerini kaydeden Öksüz, dogru sulama, gübreleme yoluyla dogasi bozulmus ata tohumlarinin düzeltileceginin mümkün oldugunu ifade etti.

Kaynak: İHA