Uzundereli Girisimci, Çorak Topraklara Can Verdi

Erzurum’un Senkaya ilçesindeki Turnali köyündeki atil çorak arazileri diktigi 16 bin ceviz fidaniyla yesertti.

Uzundereli Girisimci, Çorak Topraklara Can Verdi
Girisimci Hamza Dogan, “2019 yilinda yaptigi arastirma sonucu Cumhurbaskanimizin sürekli söyledikleri beni ve çocuklarimi ceviz dikmeye yönlendirdi” dedi.

Farkli illerde tarim, insaat, enerji ve akaryakit sektöründe yillarca çalisan Uzun dere nüfusuna kayitli 67 yasindaki girisimci Hamza Dogan 2019 yilinda Senkaya Turnali mahallesinde bin 300 dönüm araziye 16 bin ceviz fidani dikti. Proje tamamlandiginda bölgeye 35 bin ceviz agaci dikimi yapilmis olacak.

Hamza Dogan, ceviz üretimi yapmaya karar verip kendi ilçesinde arazi bulamayinca çevre ilçeleri dolasip Senkaya ilçesi turnali köyünde atil durumda olan hiç bir ise yaramayan kiraç topraga sahip Senkaya ilçesi Turnali Mahallesi’nde Milli Emlak’tan 1300 dönümlük arazi kiraladi. Çocuklari Nuri ve Akif ile çalismaya baslayan Hamza Dogan, 2020’de kendi is makineleriyle çorak ve engebeli araziyi büyük emeklerle ceviz fidani dikimi için hazirladi. Buraya 16 bin fidan diken Dogan, fidanlari sulamak için boru döseyerek 7 kilometre uzaktaki kaynaktan su getirdi.

Kendi imkanlariyla arazinin farkli noktalarina 22 gölet yapan Dogan, kar ve yagmur sularini burada biriktiriyor. Motor ve borularla, ihtiyaç halinde göletlerden birbirine su takviyesi yapan girisimci, meyve verme asamasindaki ceviz fidanlarini damla sulama sistemiyle bu göletlerden suluyor.

Bunlarla da yetinmeyen Dogan, büyük sehirlere göç eden vatandaslarin 700 dönüm bos arazisini kiraladi. Çorak arazileri sulu tarima geçiren girisimci, bu arazilerin büyük bölümüne de arpa, bugday, yulaf, yonca tarim ürünleri ekti. Sonrasinda hayvanciliga baslayan Dogan’in 470 küçükbas hayvani bulunuyor.

Tarim ve hayvanciligi birlikte yürüten Dogan, arazilerde yetistirdigi bitkilerle hayvanlarinin yem ihtiyacini karsiliyor. Dogan, “Bu bölgede fidanlarin islenmesi batiya nazaran hem zor hem de maliyetli. Ayni zamanda da fidani yasatmasi iklimsel olarak zor çünkü kis soguk, yaz da bu bölge asiri derece sicak oluyor. Zira fidan, dikiminden sonra 3 yil bakim istiyor. Eleman bulmakta zorluk da çekiyoruz. Biz ailece isin basinda, gecemizi gündüzümüze katarak çalisiyoruz" dedi.

Dogan, fidanlara adeta çocuk gibi baktiklarini, Dogu Anadolu sartlarina göre fidanlari yetistirmede yüzde 100 basari sagladiklarini söyledi.



Fidanlarin dikiminin ardindan tarim ve hayvancilik isine girdiklerini dile getiren Dogan, "Bölgede çevre köylerden arazilerini terk edip büyük sehirlere göçen insanlarin yerlerini kiraladik. 201 parsel 700 dönüm kadar arazinin içerisinde arpa, bugday, yulaf, yonca gibi ekimler yaptik. 500 dönüm kadar ekim yaptik. 200 dönüm de çayir alani biraktik" diye konustu.

Çok dogru bir is yaptigimizi ve hiç pisman olmadigimi düsünüyorum çünkü 67 yasindayim. Gelecekten ne bekleyebilirim ki? Ama çalismaktan mutlu oluyorum. Kendim için yapmiyorum. Çocuklarim, torunlarim, Türkiye için herkese faydasi olsun diye bunlari yapiyorum. Proje tamamlandiginda 35 bin fidanimiz olacak. Bu fidanlar daglari yemyesil edecek. Buradan hem kuslar gibi her canli faydalanacak hem de gelecek nesle büyük bir eser birakmis olacagiz. Bu anlamda çok mutluyuz" diye konustu.

Kaynak: İHA