(Özel) Yargitay'dan Hizmetliyi Gözetleme Karari

Temizlik için gittigi evden hirsizlik yaptigindan süphelenilen kadin, gizli kamerayla takibe alindi. Ev sahibinin cüzdanini karistiran temizlikçi ’Hirsizlik’ suçundan beraat etti. Gizli kamerayi delil saymayip, sanigin beraatine hükmeden Asliye Ceza Mahkemesi’nin karari Yargitay’dan döndü.

Esiyle birlikte çalisan H.K., evini temizlemesi için özel bir sirketten çagirttigi temizlik görevlisi S.M.’nin hirsizlik yaptigindan süphelendi. Sürekli ziynet esyalari azalan ev sahibi, temizlikçi S.M.’yi takip etmek için eve gizli kamera yerlestirdi. Temizlikçinin gün boyu hareketliligini dedektiif edasiyla takip eden ev sahibi, genç kadinin, evde temizlik yaparken, yatak odasindaki sifonyeri karistirarak, içinde buldugu cüzdani kontrol ederek, bos oldugunu görünce yerine koydugunu tespit etti.

Emniyet Müdürlügü’nün yolunu tutan ev sahibi kadin, temizlikçiden sikayetçi oldu. Savcilikça baslatilan sorusturma sonucunda S.M. hakkinda Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açildi. Mahkeme, yeterli delil bulunmadigi gerekçesiyle sanigin beraatine hükmetti.

Ev sahibi, karari temyiz edince devreye Yargitay 6. Ceza Dairesi girdi. Emsal nitelikte bir karara imza atan Daire, evdeki ziynet esyalarinin eksilmesi sebebiyle evde çalisan hizmetliyi gözetlemek amaciyla eve gizli kamera takilmasi ve elde edilen görüntülerin yargilamada delil olarak sunulmasinin hukuka uygun delil olduguna hükmetti.

Yargitay kararinda su ifadelere yer verildi: "Eve kamera yerlestirmek suretiyle kayda alinmasini sagladigi görüntülerin hukuka uygun delil olarak kullanilabilecegi anlasilmistir. Bu kamera kayitlarina dayanilarak, daha önce H.’nin ziynet esyalarinda ve parasinda meydana gelen eksiklikler baglaminda S.’nin hirsizlik suçunu isledigi kabul edilerek hakkinda mahkumiyet hükmü kurulamaz. Ancak; S’nin yatak odasinda bulunan sifonyeri karistirarak, içinde buldugu cüzdani kontrol etmesi ve fakat bos oldugunu görünce yerine koymasi baglaminda, tesebbüs asamasinda kalmis hirsizlik suçunu isledigini kabul ederek, hakkinda mahkumiyet hükmü kurulmasi gerektigi, yönünde içtihatta bulunmus ve ilk derece mahkemesinin beraat hükmünün bozulmasina karar vermistir. Güvenlik ve toplumsal düzenin saglanmasi amaciyla kamuya açik alanlarda kurulan sehir kamerasi görüntüleriyle özel kisi ya da kuruluslarin ev ya da is yerlerinde, yasama hakki ile mülkiyet hakki basta olmak üzere kendi hak ve menfaatlerini korumak amaciyla kurduklari kamera görüntülerinin gerektiginde ceza yargilamasinda hukuka uygun delil olarak kabul edilmesi gerekir."
Kaynak: İHA