Ingiltere Ve Japonya, Askeri Ortaklik Ve Savunma Anlasmasi Imzaladi

Ingiltere’nin baskenti Londra’da bir araya gelen Ingiltere Basbakani Boris Johnson ve Japonya Basbakani Fumio Kishida, her iki ülkenin askeri egitim, tatbikat ve afet yönetimi gibi konularinda ortak hareket etmesini saglayacak Karsilikli Erisim Anlasmasi’na imza atti.

Ingiltere Ve Japonya, Askeri Ortaklik Ve Savunma Anlasmasi Imzaladi
Ingiltere Basbakani Boris Johnson, Japonya Basbakani Fumio Kishida ile baskent Londra’daki Baskanlik Ofisinde bir araya geldi. Johnson ve Kishida, Ingiltere-Japonya arasinda askeri egitim, tatbikat ve afet yönetimi gibi konularda ortak hareket edilmesini saglayacak Karsilikli Erisim Anlasmasi’na imza atti.

Anlasma ile Ingiltere ve Japonya’nin, silahli kuvvetlerin egitimi, ortak tatbikatlar ve afet yardim faaliyetleri yürütmek üzere birlikte çalismayi artirmaya odaklanilacagi belirtilerek, anlasmanin ayni zamanda Ingiltere hükümetinin Hint-Pasifik bölgesine olan bagliligini yönelik oldugu aktarildi. Ingiltere’nin ayrica, Japonya ile böyle bir anlasma yapan ilk Avrupa ülkesi oldugu ifade edildi.

"Hükümetinizin Ukrayna’daki Rus saldirganligina karsi aldigi bu güçlü durusu gözlemlendik"

Johnson ve Kishida’nin görüsmede, ticaret, yenilenebilir enerji ve Rusya-Ukrayna Savasi’ni ele aldiklari belirtilerek, Rusya’ya nasil baski uygulanacagi konusuna ve müttefiklerin Rusya’nin petrol ve dogal gazina daha az bagimli hale gelmesine yardimci olma konularina odaklandigi ifade edildi.

Johnson ikili görüsme sonrasinda yayinladigi mesajinda, "Japonya Basbakani’ni Londra’da agirlamak, büyük bir zevk. Uzun zamandir Ingiltere ve Japonya’nin Avrupa’nin uzun zamandir paylastigi demokrasiler arasinda inanilmaz derecede yakin bir dostluk ve ortakliga sahip oldugunu söyledik. Bugün yasananlar bizi daha da yakinlastiriyor ve dostlugumuzu, ortakligimizi derinlestiriyor. Hükümetinizin Ukrayna’daki Rus saldirganligina karsi aldigi bu güçlü durusu gözlemlendik. Bence, bunu çok güçlü yaptiginizi düsünüyorum. Ingiltere olarak, Avrupa’daki bölünmez güvenligimizin Asya-Pasifik ve Hint-Pasifik bölgesindeki güvenlikten ayrilamayacaginin farkindayiz" ifadelerini kullandi.

Japonya’dan Rus enerjisine karsi nükleer plan

Öte yandan Kishida, Johnson ile yapacagi görüsme öncesinde Londra’daki Ingiliz is adamlarina yaptigi hitabinda, Japonya’nin Rus enerjisine olan bagimliligini azaltmak için nükleer reaktörleri kullanacagini belirtti.

G7 grubunun bir üyesi olan Japonya, Ukrayna’ya yönelik saldirilari nedeniyle Rusya’yi kinayarak, Rusya’ya yaptirimlar uyguladi ve Kiev’e askeri yardim gönderdi.
Kaynak: İHA