Sicak Havalarda Kalp Krizi Riskini Azaltmak Için Bol Bol Su Tüketin

Sivi kaybi ve kanin pihtilasma oranindaki artisa bagli olarak yaz aylarinda kalp krizi vakalari artiyor. Prof. Dr. Hamza Duygu, bu nedenle saglikli kisilerin dahi yaz aylarinda sivi alimina özen göstermesi gerektigini hatirlatti.

Sicak Havalarda Kalp Krizi Riskini Azaltmak Için Bol Bol Su Tüketin
Artan hava sicakliklari neden olduklari degisimlerle insan sagligini tehdit ediyor. Bu dönemde riski artan hastaliklarin arasinda kalp hastaliklari da bulunuyor. Yakin Dogu Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Hamza Duygu, özellikle yüksek tansiyon, kalp yetersizligi ve kalp damarlarinda tikaniklik olan kisilerin yaz aylarinda kalp sagligi açisindan risk grubunu olusturduklarini söyledi.

Prof. Dr. Duygu, daha önce kalp damarlarina stent uygulanan veya geçirilmis by-pass öyküsü bulunan kisilerin asiri sicak ve nemden kaynaklanan terlemenin yaratacagi sivi ve tuz kayiplarina bagli olarak kalp hizinda artis gelisebilmesi nedeniyle özellikle dikkatli olmalarini tavsiye etti.

Sivi tüketimine dikkat

Sicak havalarin kalp hastalari üzerindeki etkilerine de deginen Prof. Dr. Hamza Duygu, asiri sicak ve nemli havanin, özellikle kalp damar hastalari, hipertansiyon ve kalp yetersizligi olan hastalar için risk artisi meydana getirdigini kaydetti.

Vücudun sicaga karsi aldigi en etkili yöntemin terleme oldugunu, terleme ile birlikte sivi ve elektrolit denilen tuz ve minerallerin kaybedildigini, damarlarda dolasan kan hacmindeki azalmanin, böbreklere giden kan hacminde azalmaya, dolayisiyla da böbrek fonksiyonlarinda bozulmaya yol açabilecegini ifade etti.

Prof. Dr. Hamza Duygu, “Terlemeyle birlikte vücuttan atilan potasyum, magnezyum gibi minerallerin vücutta azalmasi, özellikle kalp hastalarinda, çarpinti ve hayati tehdit eden ritim bozukluklarinin tetikleyicisi olabilmektedir. Hipertansiyonu veya kalp yetmezligi olan, bu nedenle idrar söktürücü ilaç kullanan hastalarin yeterli miktarda sivi tüketimine dikkat etmeleri gerekmektedir. Aksi halde halsizlik, yorgunluk gibi sikayetler ve böbrek fonksiyonlarinda bozulma meydana gelebilir. Bu gibi sikayetleri olan kisilerin doktorlarina danisarak ilaç dozlarinin yeniden düzenlenmesi gerekebilir. Bunun yaninda kalsiyum kanal blokeri grubu tansiyon ilaci kullanan hastalarda ilaç yan etkisi olarak ayak bilegi ve bacak sisligi de yaz aylarinda daha fazla olmaktadir” ifadesini kullandi.

Yaz aylarinda kalp sagligini korumak için alinabilecek önlemler

Kalp sagligini korumak için saglikli kisilerin dahi almasi gereken önlemler oldugunu belirten Prof. Dr. Hamza Duygu, alinabilecek önlemleri söyle siraladi: Açik renk, terlemeyi artirmayan kumastan giysiler tercih edilmeli; meyve ve sebze tüketiminin ön planda oldugu Akdeniz diyetine uygun beslenilmeli; günlük sivi ihtiyacinin arttigi göz önünde bulundurularak, günlük 2-2.5 lt civarinda sivi tüketilmeli; kontrolsüz soda ve maden suyu tüketiminin tansiyonu yükseltebilecegi, kalp yetersizligi sikayetlerini artirabilecegi göz önünde bulundurularak fazla tüketimden kaçinilmali; günes isinlarinin dik oldugu saatlerde disari çikilmamali; denize sabah ve aksam saatlerinde aç karnina girilmeli; egzersizler sabah ve aksam saatlerinde yapilmali; çok soguk su damarlarda spazm yaparak kan akisini bozabildiginden çok soguk deniz, havuz ve duslara girilmemeli; gögüs agrisi, çarpinti, nefes darligi, bayginlik hissi gibi sikayetler oldugunda en yakin saglik kurumuna basvurulmali."

Kalp hastalari, sicak yaz günlerinde bunlara dikkat

Hava sicakliklarinin artmasiyla, kalp damar hastaligi öyküsü bulunan kisilere, kalp sagligini korumaya yönelik tavsiyelerde de bulunan Prof. Dr. Hamza Duygu, mümkün oldugu kadar serin yerlerde zaman geçirmelerini, yogun alkol ve kafein tüketiminden kaçinmalarini, gögüs agrisi, nefes darligi, çarpinti gibi sikayetlerin baslamasi durumunda ise vakit kaybetmeden bir saglik kurumuna basvurmalarini önerdi.

Tansiyon hastalarinin ise siki tansiyon takibi yaptirmalarinin, tansiyon degerlerinde düzensizlik olmasi halinde doktorlarina basvurarak ilaç dozlarinin yeniden düzenlenmesini saglamalarinin da önemine deginen Prof. Dr. Hamza Duygu, günlük sivi tüketimine dikkat etmenin, geregi halinde idrar söktürücü ilaç dozlarinin doktor tavsiyesiyle yeniden düzenlenmesinin de göz ardi edilmemesi gerektigini hatirlatti.
Kaynak: İHA