Koruyucu Hekimlik Ve Sosyal Belediyecilik Bir Arada

Tepebasi Belediyesi Sirintepe Çocuk Agiz ve Dis Sagligi Poliklinigi’nde taramadan geçen çocuk sayisi 65 bin 456’ya ulasti. Baskan Ataç, “Eskisehir’in çocuklarina koruyucu hekimlik ve sosyal belediyecilik anlayisi ile ücretsiz hizmet sunmaktan çok mutluyuz” dedi.

Koruyucu Hekimlik Ve Sosyal Belediyecilik Bir Arada
Türkiye’de dördüncü Eskisehir’de ise ilk ve ücretsiz olma özelligi tasiyan Tepebasi Belediyesi Sirintepe Çocuk Agiz ve Dis Sagligi Poliklinigi’nde, 2013 yilindan bu yana taramadan geçen çocuk sayisi 65 bin 456’ya, sorun tespit edilen ve tedavisi yapilan çocuk sayisi ise 32 bin 183’e ulasti. Ayrica 15 bin 756 çocuga da florlama yapildi. Merkezde bin 822 çocuga 4 bin 201 kez psikolojik destek sunulurken 25 bin 282 çocuga ise egitim verildi.

Tepebasi Belediye Baskani Dt. Ahmet Ataç da incelemelerde bulunmak üzere merkezi ziyaret ederek, çocuklar ve aileleri ile sohbet etti. Bir çocugun muayene ve dis çekimini de yapan Baskan Ataç, çocuga cesaret belgesi takdim etti.

“Sosyal belediyecilik örnegi”

Eskisehir’de bir ilk olan ve ücretsiz olarak hizmet veren poliklinik hakkinda degerlendirmede bulunan Tepebasi Belediye Baskani Dt. Ahmet Ataç sunulan hizmetler arasinda tarama, florlama, 4-18 yas grubu çocuklara psikolojik danismanlik, dis sagligi egitimi ve acil müdahale ve tedavi islemleri bulunan merkezin, koruyucu hekimligin ve sosyal belediyeciligin bir araya geldigi bir proje oldugunu kaydetti.

Baskan Ataç, “Bu benim için en özel projelerimden biri. 2013 yilinda hayata geçirdik ve neredeyse 10’uncu yilina yaklasiyor. Bu klinigin kurulmasi asamasinda çok emek verdim. Bir dis hekimi olarak kendim nasil bir ortamda çalismak isterim diye düsünerek, degerli bir klinik olusturduk. Burada esas amacimiz koruyucu hekimligin ön plana alinarak uygulanmasidir. Bugün Türkiye’de 10 çocugumuzun 9’unun agzinda çürük dis vardir. 7’sinin agzinda dis eti hastaligi vardir. Bunlari çözmek için bu tür çalismalar yapmak lazim. Biz buradaki sistemi çocuklari okullardan getirerek yürütüyoruz. Özellikle 4’üncü siniflardan baslariz her yil. Çünkü 4’üncü sinif çocuklar 10 yas civarinda oluyor. Agizlarinda bizim karisik dislenme dedigimiz hem daimi hem de süt disleri oluyor. Bu konuda anneler çok tedirgindir ve dikkatlidir. Sik sik çocuklarinin agzini açip dislerine bakar. O esnada görebilirse bir çürük varsa onu görür. Daha sonra çocugu hekime götürürler. Çürüyen disin türü süt mü, yoksa daimi dis mi, ancak bir hekim muayenesi ile netlesir. O açidan karisik dislenme dönemindeki çocugun bu sisteme alinmasi çok önemli ve ondan sonra gerekli tedavileri yapilmali. Koruyucu önlemlerle çocugun hayati boyunca uygulayacagi bir modele yönlendirilir” dedi.



“Tüm hizmetler ücretsiz”

Konusmasinin devaminda merkezin isleyisi hakkinda da bilgiler veren Baskan Ataç, “Çocuklarimizin merkezimizde ilk girdikleri yer egitim salonumuzdur. Egitim salonumuza Prof. Dr. Nusret Fisek’in adini verdik. Çünkü Nusret Hoca 1961’de yaptigi sosyalizasyon yasasinin temelinde koruyucu hekimlik var. Ama son 20 yildir, bugünkü siyasilerin agzindan bir kere bile koruyucu hekimlik adini duymadim. Onlar vermese de bizler koruyucu hekimlige çok deger veriyoruz. Buradaki sistem de tamamen o. Çünkü egitimde tamamen koruyucu hekimligin esaslari anlatiliyor çocuklara ve aileler ile de paylasiliyor. Neticede geçen 8-9 senede bütün çocuklar arsivleniyor. Egitim aldiktan sonra klinige geliyor, klinikte agiz muayenesi yapilip bilgi isleme aktariliyor. Ondan sonra çocuklarimiza randevu veriliyor. Tedavi bitinceye kadar takibine devam ediyoruz. Senede iki defa da çocuklarimizi davet edip kontrollerini yapiyoruz. Böyle bir yöntem isliyor. Simdiye kadar merkezimizde 65 binden fazla çocugumuz gözlemimizden geçmis. Bu çok ciddi bir rakam. Burada hiçbir islem ücretli yapilmiyor, tamamen ücretsiz. Nasil ücretli olsun? Aileler bugün 1 lira için ekmek kuyruguna giriyor. Bu aile bir çocugun dolgusunu ya da tedavisini nasil yaptirabilir? Bunun cevabi yok. O açidan bu iste sosyal belediyeciligin en önemli noktalarindan bir tanesi. Buradaki memnuniyet yüzde 100’dür. Burada sadece dis tedavisi yapilmiyor. Ayni zamanda psikologumuz var. Buraya korkarak gelen çocuklarimiza hizmet veriyor. Bütün çocuklarimizi disleri ile ilgili sikintilari oldugunda merkezimize davet ediyorum. Eskisehir’in çocuklarina koruyucu hekimlik ve sosyal belediyecilik anlayisi ile ücretsiz biçimde hizmet sunmaktan dolayi çok mutluyuz” diye konustu.

Kaynak: İHA