Van'da Görevli Doktor 'Varis Teli' Üretti

Dünyada Hindistan ve Fransa’da üretilen ancak pandemiden dolayi üretimi duran varis telini üretmeyi basaran Van’da görevli Dr. Ögretim Üyesi Rukiye Derin Atabey, ürünün prototipiyle ABD Büyükelçiligi tarafindan desteklenen yarismaya katilarak birincilik ödülü aldi.

Van'da Görevli Doktor 'Varis Teli' Üretti
Van YYÜ Dursun Odabas Tip Merkezinde görevli Kalp ve Damar Cerrahi Dr. Ögretim Üyesi Rukiye Derin Atabey, korona virüs pandemisi sürecinde dünyada üretimi duran varis telini daha az maliyetle üretti. Kalp ve Damar Cerrahi Dr. Ögretim Üyesi Atabey, varis teli prototipiyle ABD Büyükelçiligi tarafindan desteklenen, Teknokent ve Ticaret ve Sanayi Odasi isbirliginde gerçeklestirilen “Teknoloji Tabanli Kadin Girisimciligini Gelistirme Programi (Womenpreneurs4Turkey)” yarismasinda ‘kadin girisimci en iyi is fikri’ kategorisinde birinci oldu. Dr. Ögretim Üyesi Atabey tarafindan üretilen varis telinin, basindaki kilavuz isik sayesinde varis telinin konumu rahatlikla tespit edilebiliyor. Bu isik sayesinde gerçeklestirilen varis ameliyatlarinda telin damarda dogru yönde ilerlemesi saglaniyor. Üretilen esnek yapili isikli varis teli, hasta ve doktorlar için ayrica konfor sagliyor.

“Yarismada birinci olduk”

IHA muhabirine konusan Dursun Odabas Tip Merkezi Kalp ve Damar Cerrahi Dr. Ögretim Üyesi Rukiye Derin Atabey, varisle alakali her türlü tedavileri yaptiklarini animsatti. Dr. Ögretim Üyesi Atabey, “Dünyada Hindistan ve Fransa’da üretilen ama pandemiden dolayi üretimi durdurulan varis teli ürettik. Ürettigimiz bu varis telinden digerlerinden farkliligimiz; bir isik kaynaginin olmasi ve tel yapisidir. Bu üretimi gelistirerek ABD’nin kadin girisimciler yarismasina girdik. Bu yarismada da birinci olduk. Bundan sonraki süreçte de TÜBITAK’a basvurduk. Alacagimiz yatirim ve patent sürecinden sonra ürün üretimini baslatacagiz. Ürünü daha sonra ulusal ve uluslararasinda daha da gelistirecegiz” dedi.



“Varis ameliyatinin yapilmadigi klinikler kalmasin”

Ilk etapta üretilen 100 santimetrelik telin yaninda, farkli boyutlarda da tel üreteceklerini dile getiren Atabey, “Ürettigimiz telin yapisi çok farklidir. Hem esnek hem de ucunda isik kaynagi var. Bu isik kaynagi sayesinde, isik takip edilebilecek ve varis telinin konumu tespit edilebilecektir. Dünyada pahali bir maliyete sahiptir. Ancak biz ucuza mal edip, satmayi planliyoruz. Bu sayede varis ameliyatinin yapilmadigi klinikler kalmasin diyoruz. Varis tedavileri bizler için önem kazanmaktadir” diye konustu.

Kaynak: İHA