Tarihi Külliye Için Tarihi Karar

Bursa’da Fatih Sultan Mehmed Han döneminden kalan içerisinde cami, medrese, zikir bahçesi ve imam evi bulunan külliye alanina usülsüz yapilan huzur evi insaati ile ilgili görülen davada, Danistay yerel mahkemenin verdigi iptal kararini dogru buldu.

Tarihi Külliye Için Tarihi Karar
Danistay Altinci Dairesi, davali kurumlar ve yer sahibi tarafindan temyiz yoluyla yapilan itirazlarin bozmayi gerektirecek nitelikte olmadigini ve ilk derece yerel mahkemenin verdigi kararin onanmasina oy birligi ile karar verdi.

Fatih Sultan Mehmet Han’in Istanbul’u fethedip Osmanli Imparatorlugu’nu cihan devleti yapma yolunda hizla ilerledigi dönemde Bursa’da hayat süren Maksem ve Ali Pasa Mahallelerine O dönem ki ismiyle Veled’i Habib adini veren Mustafa ve oglu Hoca Suca olarak bilinen baba ve ogul iki tüccar, yaptirdiklari külliyeyi Fatih Sultan Mehmed Han zamaninda Veled’i Habib ve Harameyn vakiflarina vakfetti. 1930’dan sonra incelenen tapu kayitlarinda vakfa ait gayrimenkulün Es Seyh Mehmed Efendi vakfina geçtigi görüldü.

Vakif mali olarak bilinen ve içerisinde cami, medrese, mektep, zikir bahçesi ve imam evinin bulunan külliye alaninda yapilan plan degisiklikleri sonrasinda 2015 yilinda baslatilan özel bir huzurevi insaatinin temelinde kemikler ortaya çikinca mahalleli panik oldu.

Yasanan durum üzerine Bursali arastirmaci Ali Turan ile mahalle sakinlerinden Sükran Çimyapan ve Asuman Karaduman savciliga suç duyurunsunda bulunup yapi ruhsatinin iptali için dava açti.

Bursa 2. idare mahkemesinde görülen davada, mahkeme heyeti, 1/1000 ölçekli Maksem Batisi Hisar Muradiye koruma amaçli imar planinda yer alan 5454 ada, 15,43,44,45 sayili parsellere yönelik alana "özel sosyal ve kültürel tesis alanlarinda kültürel hizmet binalari, yurtlar, çocuk yuvalari, yaslilar bakimevi, halk egitim merkezleri, kütüphane,sinema, tiyatro, vb tesisler yer alabilir" notlarinin eklenmesine dair Bursa Kültür Variklarini Koruma Bölge Kurulunun 17.04.2014 gün ve 3141 sayili kararinin ve belediyece verilen yapi ruhsatinin yüzlerce yillik tarihsel doku ve kültürün yok edildigi, kamu yarari bulunmadigi, sayisallastirma çalismalari dikkate alinmadan plan degisikligi yapildigi ve hukuka aykiri oldugu gerekçesiyle yapi ruhsatinin iptaline karar verdi.

Bunun üzerine davali kurumlar istinaf mahkemesi Istanbul Bölge Idare Mahkemesi 4. Idari Dava Dairesine basvurup karari temyize götürdü. Istinaf Mahkemesi yerel mahkemenin verdigi karari onayinca davali kurumlar itiraz edip karari Danistay’a tasidi. Yürütmenin durdurulmasina iliskin talebi degerlendirip dosyalari inceleyen Danistay Tetkik Hakimi, "Temyiz talebinin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge Idare Mahkemesi Idari Dava Dairesi kararinin onanmasi gerektigi düsünülmektedir" seklinde görüs bildirdi. Bunun üzerine verilen ara kararda temyiz edilen Bölge Idare Mahkemesi Dava Dairesi kararinin yürütülmesinin durdurulmasi talebinin karsi tarafin cevabi alindiktan veya yasal cevap verme süresi geçtikten sonra incelenmesine oy birligi ile karar verdi.

Davacilarladan Ali Turan’in savunmasini ve tetkik hakiminin görüslerini dinleyen Danistay Altinci Dairesi, temyiz edilen kararda bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadigindan usul ve kanuna uygun olan kararin onanmasi gerektigini belirtip, hem yerel hemde Istanbul bölge mahkemesinin verdigi kararlarin onanmasina oy birligi ile karar verdi.
Kaynak: İHA