Nazillili Girisimci Kadinlar Ürettiklerini Sosyal Medyada Da Pazarlayacak

Aydin’in Nazilli ilçesinde ürettikleri ürünleri pazarlamayi amaçlayan girisimci kadinlara ve isletme sahiplerine Dijital Okuryazarlik ve Dijital Pazarlama Teknikleri anlatildi. Nazilli Ticaret Odasi Seminer Salonu’nda düzenlenen ve 2 gün süren egitimlerde kadinlar sosyal medya üzerinden ticaret yapmanin kurallarini ve püf noktalarini ögrendi.

Nazillili Girisimci Kadinlar Ürettiklerini Sosyal Medyada Da Pazarlayacak


Türk Telekom, Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi, BM Kalkinma Programi ve Habitat Dernegi’nin himayesinde düzenlenen ücretsiz egitimlere Habitat Dernegi Gönüllü Egitmeni Hasan Tahsin Gürlek katildi.

Nazilli Ticaret Odasi Seminer Salonu’nda düzenlenen ve 2 gün süren egitimlerde Dijital Okuryazarlik ve Dijital Pazarlama Teknikleri anlatildi.

“Hedef, 81 ilden on bin kadina ulasmak”

Egitimlerle ilgili bilgilendirmede bulunan Habitat Dernegi Gönüllü Egitmeni Hasan Tahsin Gürlek, hedeflerinin proje çerçevesinde 2022 yilinin sonuna kadar 7 bölge, 81 sehirden 18 yas ve üzeri 10 bin kadina ulasilmasi oldugunu ifade ederek, “Dijitalde Hayat Kolay Projesi, ilk olarak Internetle Hayat Kolay Projesi ismiyle, 2014 yilinda Birlesmis Milletler Kalkinma Programi (UNDP), Habitat Dernegi ve Türk Telekom ortakliginda hayata geçirilmistir. Proje, toplumda online hayat ile tanismamis veya interneti yeterince tanimayan 25 yas üstü herkesin temel bilgi eksikligini gidermeyi amaçlamistir. Proje çerçevesinde 2014-2019 yillari arasinda 50 bin kisiye yüz yüze Internet Okuryazarligi egitimleri verilmistir. Bu faydalanicilarin yüzde 61’ini kadinlar olustururken yüzde 39’unu erkek katilimcilar olusturmustur. Proje 2014-2019 döneminde basariyla amacina ulasmis ve bireylerin bilgi iletisim teknolojilerine erisim imkanlarinin artmis oldugu veriler ile dogrulanmistir. Bir baska veriye göre ise kadinlarin is gücüne katilim oraninda hala bir esitsizlik görülmektedir. TÜIK verilerine göre 2018’de kadinlarin istihdam orani yüzde 28,9 iken, kadinlarin is gücüne katilim oraninin da yüzde 33,6 oldugu göze çarpmaktadir. Güncel verilere bakildiginda ise, 2021 yilinda kadinlarin istihdam orani yüzde 27,5 iken is gücüne katilma orani yüzde 32 olup esitsizligin halen devam ettigi görülmektedir. Kadinlarin is gücüne katilimi ve istihdami, sürdürülebilir kalkinmanin önemli bir unsuru olmakla birlikte; ekonomik büyümede sürekliligin saglanmasi, sosyal kalkinma ve sosyal adaletin tam olarak gerçeklesmesi için de önem teskil etmektedir. Sürdürülebilir bir ekonominin varligi, kadinlarla erkeklerin toplumsal yasamin tüm alanlarina tam ve esit olarak katilimlari ile mümkündür. Bu tespitler isiginda, kadinlarin hizla degisen günümüz dünyasina yabancilasmamasi amaciyla bilgi ve iletisim teknolojilerinden etkin sekilde yararlanmalari ve dijital becerilerinin güçlenmesi gerekmektedir.”

Proje 7 yildir yürütülüyor

Projenin 7 yildir yürütüldügünün de altini çizen Gürlek, “7 yildir ülkemizin dijital dönüsümüne hizmet eden proje, Eylül 2019’da ikinci fazina geçerek Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB), Birlesmis Milletler Kalkinma Programi (UNDP), Habitat Dernegi ve Türk Telekom ortakliginda kadinlarin bilgi ve iletisim teknolojileri, e- hizmetler ve e-ticaret gibi konularda bilgi birikimlerini gelistirmeyi amaçlayarak yoluna devam etmistir. Projenin ikinci dönemi sadece kadinlara yönelik olup Hedefi Olan Kadina Internetle Hayat Kolay Projesi olarak, 81 ilde 5 bin kadina ulasmayi hedeflemistir. Proje amacina ulasarak proje çerçevesinde 5 binden fazla kadina Dijital Okuryazarlik ve Dijital Pazarlama egitimleri verilmistir. Egitimlerden yararlanan, fikri, is kurma potansiyeli ve becerisi olan kadinlar arasindan 500’ü ile Tasarim Odakli Düsünme Atölyeleri gerçeklestirilmistir. Egitim ve atölyelerin devaminda ise 100 tane kadina islerini gelistirmeleri konusunda mentörlük destegi verilmistir. Ayrica proje çerçevesinde; Covid 19 pandemisi döneminde, fiziki olarak gerçeklestirilemeyen festival ve hayirlarin online gerçeklesmesi fikriyle yola çikarak Dijital Pazar Yeri etkinligi düzenlenmistir. 10’ar kadinin programda yer aldigi ve 2 kez gerçeklestirilen Dijital Pazar Yeri, el emegi ürünlerin hangi zahmetli yollardan geçtigi ve arkasindaki kadinlarin hikayelerini dinleme firsati sunmustur. Bu hikayeler, evde yapilan el emegi ürünlerin; internet ile görünür olmasina ek olarak, kadinlarin ekonomiye katilmasinin, birbirini desteklemesinin ve mesafelere ragmen ortak çalismanin gücünü göstermistir. Proje üçüncü döneminde ise, “Dijitalde Hayat Kolay” yeni isim ve yeni egitim içerikleriyle yoluna devam edecektir.”

Projenin hedefi 10 bin kadina egitim vermek

Gürlek, son olarak, “Bu proje çerçevesinde, 2022 yilinin sonuna kadar 1O bin kadina ulasarak, kadinlarin bilgi ve iletisim teknolojileri ile dijital becerilerini gelistirerek, is gücüne katilim ve istihdamina katki sunarak, sürdürülebilir kalkinmayi hem ekonomik hem de toplumsal yönden gelistirmek amaçlanmaktadir. Proje çerçevesinde kadinlarin dijital okuryazarlik, internetin tarihsel dönüsümü, dönüm noktalari ve hayatimizi kolaylastiran yanlari, dijital vatandaslik, dijital hukuk, internet güvenligi ve sosyal medya araçlarina giris gibi konular hakkinda bilgi birikimlerini artiracak Dijital Okuryazarlik Egitimleri ile pazar arastirmasi, geleneksel ve dijital pazarlama, internet reklamciligi ve e-ticaret konulari hakkinda becerilerini gelistirecek Dijital Pazarlama Egitimleri verilmesi ve yenilikçi çözümler üretme, kullanici odakli perspektif ve problem çözme, rasyonel ve analitik arastirma yapma becerilerini gelistirecek Tasarim Odakli Düsünme Atölyeleri gerçeklestirilmesi planlanmaktadir. Egitimlerden faydalanan kadinlarin islerini gelistirmeleri konusunda ise mentörlük ve hibe destegi saglanacaktir” dedi.

Kaynak: İHA